Transformatie Hispano
Transformatie Hispano

Transformatie: Hispano LXVI

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Zo ook Hispano LXVI, een tienjarige PRE hengst. Hij was gevaarlijk en explosief maar is nu een braaf en werkwillig paard.


Anneke Hollanders reed in het verleden veel shows met Middeleeuws thema met haar paard. Toen deze met pensioen ging, was ze niet echt op zoek naar een opvolger. In 2009 kwam ze per toeval Hispano LXVI tegen op een stal en het was liefde op het eerste gezicht. “Hij was toen vier jaar oud en net zadelmak. Hij was vrij bang, maar ik dacht dat hij moest wennen en dat de onzekerheid dan wel minder zou worden. Zijn angst uitte zich in explosies en hoe ouder en breder hij werd, hoe krachtiger deze explosies werden. Ik ben vaak in het ziekenhuis beland en heb in het gips gezeten door hem.” Hispano is nagekeken door een dierenarts, tandarts, osteopaten en heel veel zadelmakers. “We hebben iedere zadelmaker in de regio gezien. Als een zadel niet goed lag, uitte Hispano dat direct in protest.”

In 2011 besloot Anneke om te gaan trainen via de klassieke rijkunst en hiermee op zoek te gaan naar ontspanning bij paard en ruiter. “In het begin liep ik tijdens de training altijd naast hem op de grond, waardoor ik er in ieder geval niet af kon vallen. Hispano had moeite met zijn aandacht bij mij te houden, dus we oefenden veel moeilijke situaties. We werkten door middel van rechtrichten aan zijn fysieke balans en hierdoor werd hij zich meer bewust van zijn eigen lichaam.” Anneke merkte dat het heel belangrijk was voor Hispano om afwisseling te hebben. Eerder reed ze hem iedere dag, maar dit was niet goed voor de hengst. “Ik heb geleerd dat we beter minder vaak kunnen rijden, kwaliteit gaat boven kwantiteit.”

Gelukkig komt het probleemgedrag van Hispano tegenwoordig niet meer voor. Hispano heeft geleerd om zijn stress te laten afvloeien, in plaats van te exploderen. Hispano stond eerder alleen in de paddock, maar staat tegenwoordig op de wei waar hij sociaal contact met andere paarden heeft. Ook wordt hij regelmatig nagekeken door de dierenarts, tandarts, osteopaat, homeopaat en shiatsu-therapeut. Anneke is nu heel veelzijdig met hem bezig. “We doen verschillende onderdelen van de klassieke rijkunst, clickertraining, we rijden buiten, spelen in de wei of we zijn gewoon samen zonder iets van hem te willen. Hij blijft een extravert en expressief paard en heeft duidelijke grenzen nodig. Maar tegenwoordig is hij echt een lieve en trotse hengst. Hij kan uren genieten van een poetsbeurt en is ook erg braaf met kleine kinderen.” Anneke heeft onlangs de instructeuropleiding in het rechtrichten en klassieke rijkunst afgerond, deze opleiding volgde ze samen met Hispano.

Anneke gaf vroeger semiprofessionele shows en haar droom was om dit ook met Hispano te doen. “Helaas bleek Hispano hier niet geschikt voor, dus heb ik mijn carrière hierin gestopt. Nu hij tegenwoordig toch zo braaf is, lijkt het me heel leuk om met hem demonstraties te geven in de klassieke rijkunst. Terug in de tijd gaan, met ouderwetse kleding en muziek. Maar als dit niet lukt, dan is het ook goed. Ik ben al heel gelukkig met hem en wat we samen bereikt hebben!”

PS: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

0 Hisp voor transformatie (1) (Large)
2 Hisp op z'n wei (Large)
4 Vrijwerk, spelen, clicker (1)
6 Hisp en kids (1) (Large)
19824_1738037223089294_8696139019841113122_n
Hispano Lange teugel