Transformatie Dagur
Transformatie Dagur

Transformatie: Dagur

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Zo ook Dagur, een tienjarige palomino warmbloed. Hij veranderde van een uitgemergeld paard naar een therapeutisch zorgpaard.


In september 2013 was Isabelle Meert op zoek naar een nieuw paard voor haar therapeutische zorgmanege. Haar vorige paard, dat een grote steun was voor iedereen op de manege, was overleden. Toen een vriend van haar belde dat er ergens een ‘noodgeval’ in de wei stond, besloot Isabelle te gaan kijken. Isabelle vertelt: “Toen we aankwamen bij de wei, zagen we een ruin en een merrie met veulen staan. Ik had mijn enkel gebroken dus struikelde met krukken de wei in. De ruin, genaamd Dagur, kwam direct naar mij toe. Hij was helemaal uitgemergeld, maar hij was toch zo vriendelijk om te stoppen met eten en mij te begroeten. Ik werd verliefd op zijn blik en uitstraling en besloot hem mee te nemen.”

Na aankoop bleek dat Dagur door zijn verwaarlozing veel lichamelijke schade had opgelopen. Hij had problemen met zijn hart, longen, zijn darmen waren gekrompen, zijn vertering lag overhoop, hij had wormen, slechte hoeven en zelfs staan en liggen kostte hem veel moeite. “Hij was zo mager dat zijn lichaam het vet, de spieren en de pezen al had aangetast. Als we een paar dagen gewacht hadden, dan was hij overleden. De eerste paar dagen dat hij bij mij was, had hij veel last van koliek. Zijn lichaam was geen eten gewend dus we hebben het voeren heel langzaam moeten opbouwen. We voerden hem een brok met veel eiwit en suiker, samen met een supplement. We bouwden de hoeveelheid handje per handje op, na zes maanden kon hij de hoeveelheden van een normaal paard eten.” Dagur werd behandeld door diverse specialisten, zoals een hoefsmid, dierenarts, osteopaat en massagetherapeut. Ook op de manege zelf kwam de hulp van alle kanten, vrijwilligers en manegeklanten hielpen met de behandelingen en gaven Dagur veel liefde.

Ondertussen is Dagur bijna helemaal hersteld. Dressuurtraining is nog steeds moeilijk voor zijn lichaam en hij heeft nog steeds speciale hoefijzers. “Dagur loopt nu succesvol mee op onze zorgmanege: hij maakt buitenritjes, geeft kinderen hun eerste springervaring, doet lesjes aan de longeerlijn en hij heeft twee vaste verzorgers. Hij is een grote steun voor alle kinderen en voor mij.” Volgens Isabelle is Dagur geboren als therapiepaard. Haar andere paarden worden goed opgevoed, wat belangrijk is voor de omgang met gehandicapten. “Maar aan Dagur heb ik geen werk gehad, hij is een natuurtalent. Hij geniet van alle aandacht die hij krijgt en hij is altijd vrolijk en vriendelijk. Of hij nu geborsteld wordt, een rondje moet rijden of getraind wordt, hij vindt alles leuk. Naar andere paarden is Dagur ook heel sociaal, hij loopt lekker met de hele kudde in de wei.”

Isabelle is nog steeds heel blij dat ze Dagur meenam naar haar therapeutische zorgmanege. “In de toekomst lijkt het me heel leuk om western te rijden met hem en ooit eens koeien met hem te gaan vangen. Maar ik hoop vooral dat hij nog lang plezier kan geven aan de kinderen en dat hij nog lang kan genieten van het leven.”

PS: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

1
2 (Large)
6 (Large)
11 (Large)
13 (Large)