transbonito2
transbonito2

Transformatie: Bonito

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Deze week lees je het verhaal van Bonito, een stoere Andalusiër die het vertrouwen in mensen even kwijt was, maar nu Joyce haar beste vriend is en grote stappen maakt.


Hoewel Joyce Mulder eigenlijk niet op zoek was naar een paard, trok die ene advertentie op Marktplaats toch haar aandacht. ‘Andalusiër, 9 jaar, 1.55 meter hoog voor 1.500 euro’, met alleen een hoofdfoto erbij. “Ik was gefascineerd maar tegelijkertijd gingen de alarmbellen af: wat zou er mis zijn met dit paard?”, vertelt Joyce. “Na een kort gesprekje aan de telefoon was ik nog niet veel wijzer, behalve dat hij mooi kon lopen. Wat dat precies inhield was niet duidelijk. Ook was hij wat gespannen onder het rijden, maar wel braaf. Alles wees op een ‘nee’, maar ik was geboeid en ben toch gaan kijken. Wie weet had ik mazzel en vond ik het paard van mijn dromen!”

“Midden in Den Haag stond hij, de Andalusische ruin die mij zo fascineerde. De 1.55 meter redde hij echt niet en ook de leeftijd van negen jaar trok ik ernstig in twijfel. Maar na hem aan de longe te hebben zien lopen kon ik niet anders zeggen: hij kon mooi lopen! Ik ben er uiteindelijk zelf opgeklommen omdat er niemand was om hem voor te rijden. Ik merkte toen dat er waarschijnlijk van alles is misgegaan in zijn opleiding, want er was geen stap uit te krijgen en met compleet weggedrukte rug probeerde hij rond te rennen. En toch... toch voelde ik dat hij wel wilde. Hij had slechte hoeven, was mager en onbespierd maar ik wist het zeker: hij ging met me mee!”

“Nog geen week later stond hij bij me op stal. Ik veranderde zijn naam in Bonito, wat ‘mooierd’ betekent in het Spaans. Al vanaf dag een was mij duidelijk dat dit een langdurig traject ging worden. Stapje voor stapje kwamen we steeds iets verder en er kwam een stoer en trots paard tevoorschijn. Een wijze heer die mij veel levenslessen heeft geleerd. Geen verwachtingen hebben bijvoorbeeld, geduld hebben en elke stap vooruit is een cadeau. We hebben twee jaar alleen vanaf de grond gewerkt. Met lange teugelen, veel werk aan de hand en met steeds heel veel aandacht voor zijn mentale ontspanning. Ik moest hem leren dat mensen niet eng zijn, maar dat het juist leuk is om met ze samen te werken! Dat was allemaal nog niet zo makkelijk, vooral ook omdat hij helaas niet het beste lijf heeft en al bijna 20 jaar is. De leeftijd in de advertentie bleek dus niet echt te kloppen.”

“Sinds twee maanden ben ik langzaam begonnen met rijden. Iets wat ik eigenlijk dacht dat niet meer mogelijk was, zoveel spanning en angst had hij eerst toen ik erop wilde stappen. Blijkbaar is het vertrouwen in elkaar nu zo gegroeid dat we deze stappen toch kunnen maken. Bonito is enorm veranderd, hij is al zo veel rustiger en relaxter in de omgang. En the sky is the limit! We gaan zien wat de toekomst ons nog gaat brengen. Niets moet, alles mag! Al is er stiekem toch die droom dat we samen verder kunnen in de klassieke dressuur.”

 

P.S.: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

Bo mager rug achterkant
Bonito mager week 1
Still 6
Bonito rijden
transbonito
transbonito1