-

Natural Horsemanship vanuit een TrackChair

Barbara en socks

Paardenliefhebster Barbara Valkova belandde 4 jaar geleden in een rolstoel, een flinke klap voor de 46-jarige beoefenaar van natural horsemanship. Om toch met haar paarden aan de gang te blijven, begon Barbara natural horsemanship toe te passen vanuit haar scootmobiel en rolstoel. Dankzij een anonieme donateur heeft zij nu een TrackChair, ook wel rups genoemd. Hiermee kan ze nu haar droom verwezenlijken: met haar pony naar het strand.

Door een chronisch B12-tekort zijn bepaalde delen van Barbara’s zenuwen aangetast. Hierdoor kan ze niet meer zonder haar rolstoel of scootmobiel. Een scootmobiel is echter niet heel efficiënt rondom de paarden. Goede eb- en vloedbodems en gras zijn goed te doen, maar zodra het een beetje mul wordt loopt hij vast. De rups daarentegen kan in principe elk terrein aan.

“De rups heeft rupsbanden en kan zodoende overal overheen. Daarnaast kan de rups achterwaarts en is hij ook nog eens heel wendbaar, waardoor zelfs slalommen geen probleem vormt”, vertelt Barbara. Helaas is de rups niet erg betaalbaar voor de meeste mensen, maar Barbara had het geluk dat een anonieme donateur deze aan haar heeft geschonken.

Paarden voelen alles haarfijn aan

Barbara’s Amerikaanse minipaardje Socks is echt haar steun en toeverlaat. Het vijfjarige paardje is sinds januari dit jaar in haar bezit. Barbara was op zoek naar een gezelschapspony en bij Socks had ze direct een goed gevoel. Hoewel Socks een trauma heeft van de koets, vindt hij het werken met de scootmobiel of rups helemaal fantastisch.

Voornamelijk doet Barbara aan grondwerk, vrijheidsdressuur en wat agility. “Het is lastig om echt lichaamstaal te gebruiken. Maar paarden reageren zo goed op subtiele signalen dat er nog wel heel veel mogelijk is. Door bijvoorbeeld mijn schouders iets te laten zakken, gaat een paard afzwakken.”

Het is voor Barbara niet mogelijk om met een leadrope te werken, dus ze leert alles aan terwijl het paard volledig losloopt. Ze maakt daarbij onder meer gebruik van positief trainen: Barbara verwacht niets van haar paard, maar kijkt wat hij aanbiedt en reageert daarop. “Paarden voelen precies aan hoe je je voelt en Socks trekt dan ook zelf aan de rem als iets niet wil.”

Paarden oordelen niet

Veel paarden reageren heel goed op Barbara. “De paarden moeten vaak wel eerst even kijken naar de scootmobiel of rups, maar meestal zijn ze er al snel aan gewend. Vaak is het vooral de eigenaar die er moeilijk op reageert. Paarden reageren eigenlijk beter op mij dan de mensen en de maatschappij.”

Andere mensen inspireren

Af en toe geeft Barbara kleine demo’s en clinics. Door haar beperkte energie doet ze dit niet heel vaak en alleen voor publiek dat er ook echt voor open staat. Ze doet dit namelijk niet voor vermaak, maar om mensen echt wat te kunnen leren. Tijdens haar clinics laat ze zien hoe je je gebreken in kan zetten als een krachtige tool.

Barbara en Socks in actie:

 

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant