Estrella longe
Estrella longe

Mijn paardendroom in... Sax, Spanje

Nieuws

Droom jij ervan om met paarden te werken in het buitenland? Conny Budie en haar man runnen paardenopvang Casa Epona in het Spaanse plaatsje Sax. “Vanuit stichting Beessie kwamen wij hier om tijdelijk te helpen, maar omdat de eigenaresse onlangs overleden is, hebben wij het werk van haar overgenomen.”


Samen met haar man runt Conny stichting Beessie, een organisatie die op vrijwillige basis aan allerlei projecten meewerkt. “Wij helpen verschillende organisaties door er fysiek heen te gaan. In oktober 2013 vertrokken we naar Spanje om daar een paardenopvang te helpen.” Na een maand of drie kwam Conny in contact met Beverly Garrick van Casa Epona. Ze besloot haar voor de resterende tijd te helpen en nam daarom in september 2014 intrek op het terrein van Beverly en haar man. “Ze werkte erg hard om alle paarden een goed huis te geven en kon daarom onze hulp goed gebruiken.” Beverly werd spijtig genoeg ernstig ziek en is in februari vorig jaar overleden. Conny en haar man bleven om met de opvang van de verwaarloosde paarden door te gaan.

101 paarden


“We zeiden tegen elkaar: we blijven hier gewoon en zien wel waar het schip strand. Maar het schip strand niet, en hoewel het hard werken is gaat alles lekker door.” Inmiddels heeft Conny al een aantal paarden herplaatst en er ook enkele opgehaald. “Beverly’s droom was om 101 paarden op te laten knappen en weer te herplaatsen. Wij willen dit nu voor haar met succes afmaken. We zitten nu op paard nummer 69 en hebben dus nog wel even te gaan.” Conny haalt veel voldoening uit het werken met de verwaarloosde dieren. “Het is prachtig om te zien hoe de paarden opknappen. Zo’n beestje komt gebroken binnen, is vaak vel over been en heel schuw. Ze blijven net zo lang bij ons tot ze weer echt paard zijn en weer helemaal lekker in hun vel zitten.”

Voeren en verzorgen


Hoe lang het duurt voor een paard herplaatst kan worden en óf een paard wel herplaatst kan worden, hangt helemaal van de situatie af. “Zo hebben we een paard van dertig. Ze is stokhoud en scharrelt de hele dag lekker over het terrein. Zij neemt nieuwe paarden vaak onder haar hoede en dit alles maakt dat zij niet meer weggaat. Een ander paard is niet echt verwaarloosd geweest maar heeft wel een enorme gebruiksaanwijzing. Deze gaat binnenkort naar een hele goede paardenman waar wij bekend mee zijn.” Als een verwaarloosd paard net opgevangen is, gaat het er vooral om dat hij aansterkt. “Handje voor handje voeren we ze bij, net zo lang tot ze vierentwintig uur per dag kunnen kauwen zonder koliek te krijgen. We verzorgen ook de wonden. Zo hadden we een paard met slijmbeursonstekingen en één met wonden aan zijn benen omdat hij vastgebonden stond bij zijn vorige eigenaar.”

Eerlijk


Soms kun je een paard niet helpen en moet Conny besluiten het dier in te laten slapen. “Als een paard binnenkomt laten we hem nakijken door een dierenarts en hoefsmid. Maar soms is het gewoon oneerlijk om een paard te laten lopen en moeten we hem in laten slapen. Zo hadden we een paard dat niet meer op zijn vierde been kon lopen en een paard waarvan zijn botten aangetast waren. Als een paard met pijn moet leven, dan laten we hem gaan.” Op dit moment is Conny bezig met een vergunning om meer paarden te houden. “Officieel mogen we maar vijf paarden houden. Er staan er nu een aantal in de wacht, dus ik zou dit dolgraag rondkrijgen, zodat we maximaal vijftien paarden kunnen opvangen. Meer hoeft ook niet, want het moet voor ons tweeën wel te doen blijven. We willen het graag goed doen.”

Tweedehandswinkel


Conny werkt voor een Nederlands bedrijf en vliegt daarvoor ééns per twee maanden naar Nederland. “Ik rijd dan gelijk langs een aantal kennissen die voor ons spulletjes verzamelen. Deze spullen verkopen we in Spanje tegen een klein prijsje in onze tweedehandswinkel. Zo hebben we vorig jaar een mooi bedrag opgehaald, waar we weer de dierenarts en het voer voor de paarden van kunnen betalen.” Conny en haar man doen dit werk helemaal vrijwillig. “Ik ben altijd paardengek geweest en het is mijn droom om bezig te zijn met dieren. Zo lang ik hier dit werk kan blijven doen, hoef ik niet terug naar Nederland.”

Een paard moet paard kunnen zijn


Conny heeft niet alleen als doel om verwaarloosde paarden te verzorgen, maar wil ook graag haar kennissen in Spanje laten zien hoe je op een andere manier met de paarden om kan gaan. “Ik ken hier veel lieve mensen die echt van hun paarden houden. Maar toch staan veel van die dieren dag en nacht opgesloten in een donker hok. Als ze willen rijden, halen ze ‘m uit stal en moeten dan allerlei bitten en andere attributen gebruiken om het paard onder controle te houden. Ik nodig ze dan ook eens bij mij uit en vraag hen: ‘Hoe zien de paarden eruit?’. Als je paard een lekker plekje buiten heeft waar hij kan bokken en gek doen, dan zal je zien hoe veel rustiger hij met rijden is. Een paard moet paard kunnen zijn en ik hoop dat we hier lang genoeg kunnen blijven om de mensen om ons heen te laten zien hoe het ook anders kan.”

Leef jij ook je paardendroom in het buitenland? Of kijk je terug op een bijzondere tijd? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw verhaal in deze wekelijkse rubriek! ‘Mijn paardendroom in…’ komt iedere dinsdag online.

Alfie been wassen
BG-toen-en-nu
Donaties
Donkay
Louis behandeling
Wim en Strel