-

Mijn paardendroom in… Ronda, Spanje

natasja paardendroom
Natasja Stienstra

Natasja Stienstra liep vier maanden stage op een grote rijschool in Spanje. “Ze hadden nooit eerder stagiaires gehad en ineens reed ik mee in de lessen van de leerlingen die daar een opleiding volgden.”

12212043_980151522023419_968835352_nNatasja zit in het vierde jaar van haar opleiding Management & Paardenhouderij en moest op stage. “Ik wilde voor deze laatste stage al graag naar het buitenland en mijn vader woont in Spanje. Dus ik dacht: Waarom niet daar een stage zoeken?” Toen Natasja een weekje bij haar vader op bezoek was, schoot haar de rijschool Real Maestranza de Caballeria in Ronda te binnen. “We reden er eigenlijk gewoon naartoe en belden aan.” In principe nam de rijschool geen stagiaires aan, maar Natasja werd uitgenodigd om de volgende dag proef te rijden. “De leraren en de leerlingen keken toe terwijl ik wat dressuuroefeningen deed. Ze waren tevreden en ik mocht er stage lopen.” Het vliegticket, de contracten en subsidie werden geregeld. Ook werd de rijschool een erkend leerbedrijf.

Bijzonder

“Ik besefte me op een gegeven moment dat het heel erg bijzonder was dat ik stage mocht lopen bij RMR. Je belt daar aan en bent ineens binnen. Mijn klasgenoten waren natuurlijk stikjaloers maar ook ontzettend blij voor me.” Toen het zover was, vertrok Natasja naar Spanje en ging ze bij haar vader wonen. “Ik ben door mijn eerdere stages gewend om keihard te werken. Dus nadat ik op mijn eerste dag een les had mee gereden dacht ik: kom nu maar op met het werk. Maar na het rijden had ik vrij en de volgende dag mocht ik weer paarden rijden. De dag erna ook, en de dagen dáárna ook. En toen mocht ik naar huis!” Natasja’s  stage, waarin ze heel veel paardreed vloog voorbij. “’De nadruk lag op het rijden van de paarden en meegaan op concours, dus dat was geweldig!”

Meedoen met de leerlingen

De eerste maand dat Natasja in Spanje was, was er een hittegolf. “Het was echt te warm en daarom deed IMG_2595ik vaak mee met de theorielessen. Gewoon in het Spaans. Toen het koeler werd deed ik niet alleen mee met de dressuurlessen maar ook met de spring- en crosslessen.” Natasja mocht vier paarden rijden en deed dus gewoon mee met de leerlingen van de school. “De rijschool heeft zo’n 50 paarden en iedere leerling krijgt één groen paard, één paard dat iets verder is opgeleid, één leerpaard en een springpaard. De paarden zijn vooral Spaans, maar ze hadden ook Portugese en Hannoveraanse paarden.” Natuurlijk moest ze ook het één en ander voor school doen. “Mijn stageopdracht bestond uit wat standaarddingen zoals het beschrijven van de geschiedenis van het bedrijf en wat economische aspecten. Dat was wel lastig, want het is een onwijs grote stichting met veel facetten als evenementen en toerisme.”

Talent

Natasja was in korte tijd aangenomen. Dat maakte sommige dingen wel spannend. “Het was vooral spannend of je het ging redden met de taal. Maar ik spreek goed Engels en ik wilde toch Spaans leren. En als je je best doet, dan komt je er wel uit. Verder voelde ik me best thuis in het land en natuurlijk had ik mijn vader.” Natasja kon ook goed mee komen in de lessen. “De rijschool leidt ruiters op. Ze zien gelijk of je talent hebt. Tijdens de intake van nieuwe leerlingen vroegen ze me ook vaak om mee te doen met het nieuwe opleidingsjaar. Maar ik kon niet blijven omdat ik in Nederland mijn opleiding moest afmaken.” Maar Natasja laat het daarbij niet zitten. “Ik ben nu in Nederland bezig met mijn examens en wilde hierna altijd naar het HBO. Maar ze kennen me nu op de rijschool, dus ik wil daar aankomend schooljaar intake doen als leerling. De school staat erg goed aangeschreven, dus het is niet alleen een levenservaring maar ik kan daarna ook overal terecht met mijn rijervaring en kennis.”

Leef jij ook je paardendroom in het buitenland? Of kijk je terug op een bijzondere tijd? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw verhaal in deze wekelijkse rubriek! ‘Mijn paardendroom in…’ komt iedere dinsdag online.

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant