-

Mijn paardendroom in… du Morvan, Frankrijk

Nancy Blok woont met haar man en negen Ierse Tinkers in regionaal natuurpark du Morvan in Frankrijk. “Tinkers zijn onze hobby en dat delen we graag met onze gasten.”

Nancy en haar man Arjen runnen een vakantieverblijf in dit nog rustige gebied in Frankrijk. “Mensen DSC_0305kunnen bij ons hun vakantie doorbrengen en als zij willen ook meerijden op buitenritten met onze paarden. Maar we organiseren geen complete ruitervakanties, gasten bepalen zelf hoe vaak, wanneer en òf ze willen rijden.” En juist dat lijkt in trek, want Morvan Rustique is in populair bij gezinnen met jonge kinderen of bij mensen die ook veel in de omgeving willen doen. De tinkers zijn dan ook erg geschikt voor deze vakantieaccommodatie. “Ze zijn sterk dus zowel volwassen en als kinderen kunnen ermee rijden. Ze houden het hoofd koel en door de robuuste bouw hebben ze geen moeite met het klimmen en dalen tijdens de ritten.”

Zeven jaar zoeken

Nancy en Arjen zijn niet zomaar in dit natuurpark terecht gekomen. “We zochten bewust naar een streek waar je fijn met paarden kun rijden. Hier is veel ruimte, je kunt hier mooie tochten rijden en je rijdt binnen een dag vanuit Nederland naar onze optrek.” Arjen wilde altijd al een keer naar het buitenland verhuizen en Nancy stond daar ook voor open. Beiden waren ze al druk bezig met paarden. Dus dat hun twee paarden destijds meegingen, was zeker. “Gedurende zeven jaar hebben we onze vakanties besteed aan het zoeken naar een geschikte streek en kavel. Uiteindelijk verkochten we ons huis en zijn we met onze twee paarden en twee honden vertrokken.”

Mooi en rustig

Maar je hebt niet in één dag een huis met vakantieoptrekjes en ruimte voor je paarden. “We hebben tijdelijk in een vakantiehuisje gewoond en daarna zelfs nog een tijdje in een caravan in de wei met onze paarden. We reden door het land, deden ons verhaal en legden contacten.” Toen Nancy en Arjen van deze plek in de Bourgogne hoorden, kochten ze het spul. “We zijn nog anderhalf jaar bezig geweest met verbouwen, maar na twee jaar konden we dan eindelijk startten. Of het allemaal gaat lukken is spannend. Je moet de taal leren en een sociaal netwerk opbouwen.” Maar Nancy woont nu erg fijn. “Frankrijk is een mooi land. Het gebied waar we wonen is mooi en rustig. Je kan hier dagen met je paard rijden zonder iemand tegen te komen. De natuur is ongerept en de mensen zijn behulpzaam.”

Natural horsemanship

Arjen reed in Nederland recreatief en Nancy had ervaring in de dressuursport met het Friese paard en later haar eigen KWPN-ruin. “Maar ik kon daar niet helemaal mijn ei in kwijt. Vijftien jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met natural horsemanship. En toen wist ik: dit is wat ik wil.” Het natuurlijke en minimalistische voert het stel door in het hele houden van de paarden. “Ik maakte hier in Frankrijk kennis met een hoefsmid die natuurlijk bekapt. Ik wist in eerste instantie niet beter of paarden hebben op een ondergrond zoals hier ijzers nodig. Maar ik probeerde het en je ziet dat het werkt. Bovendien rijdt mijn hoefsmid zelf bitloos, waardoor ik daar óók kennis mee maakte. Ik heb veel oude standaarden losgelaten en merk dat onze paarden gezond zijn en lekker in hun vel zitten. Dankzij het bitloos rijden lopen de dieren veel meer op eigen benen en hebben ze meer vertrouwen.” Maar dit is niet alles. “Tinkers zijn zware en ronde paarden. We rijden daarom met barefootzadels, deze zijn boomloos en vormen zich naar het paard. Dat zit fantastisch.”

015Eer van je werk

Het mooie aan het hele verhaal is dat Nancy en Arjen alles zelf hebben opgebouwd. “Het waren drie ruïnes, iedere meter hebben we door de handen gehad. Als dan het bedrijf gaat draaien en je krijgt leuke reacties van de gasten, dan heb je eer van je werk. Alles wat je zelf hebt bedacht en uitgewerkt, dat werkt in de praktijk: je kan bestaan en alles valt op z’n plek. Dat is heel mooi.”

 

Leef jij ook je paardendroom in het buitenland? Of kijk je terug op een bijzondere tijd? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw verhaal in deze wekelijkse rubriek! ‘Mijn paardendroom in…’ komt iedere dinsdag online.

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant