-

In connectie met je paard

Arnd Bronkhorst

Connectie, er wordt tegenwoordig veel over gesproken. Steeds meer mensen doen grondwerk met hun paard en werken met lichaamstaal. Natural Horsemanship is populair en er wordt steeds beter gekeken naar de behoeften van het paard. Maar wanneer ben je écht in verbinding met je paard? Bianca Bogaard, Bowen Therapeut en Healer voor paarden, vertelt je hier meer over.

“Voor mij is verbinding het speciale gevoel dat je krijgt als je samen bent met je paard. Als je een eenheid vormt. Je wordt je dan veel bewuster van wat er bij je paard speelt en wat hij nodig heeft. Dat kan ontstaan tijdens het rijden, maar ook tijdens grondwerk. Of als je gewoon bij elkaar in de buurt bent. Het gevoel herken je vast wel: er is niets meer om je heen. Je hoort en ziet niemand. Alleen jij en je paard. Jullie reageren als vanzelf op elkaar, zijn op elkaar ingesteld en alles gaat zoals je wil.”

Vaag verhaal

Bianca: “Sommige mensen zullen dit misschien een ‘vaag verhaal’ vinden. Dat komt omdat we in deze westerse wereld zoveel in ons hoofd zitten en daardoor minder voelen. Maar energie is overal. Als een vriendin verdrietig is en jij wordt daar ook verdrietig van, dan komt dat doordat je de energie (de lage trilling) voelt. En als ze vrolijk is, word jij dat ook, door de energie (hoge trilling) die je van haar overneemt. Energie en connectie zijn hele normale zaken, maar we zijn ze een beetje kwijtgeraakt.”

“Met mijn eigen paard Faith ervaar ik ook de eenheid, de connectie, een wederzijds begrip. Er is een connectie van hart tot hart”, legt Bianca uit. “Als je deze connectie voelt, kan je je als eigenaar eigenlijk niet vergissen. Je voelt als het ware wat je paard nodig heeft en hoe je kunt afstemmen op het paard. Verkeerde keuzes zijn dan niet meer aan de orde. Maar hoe krijg je zo’n verbinding?”

Gevoel

“Allereerst is het belangrijk dat je helemaal jezelf bent. Een paard is erg gevoelig voor onze gedachten, omdat ons lijf per direct reageert op wat wij denken. Dit kan minimaal zijn, maar is voor een paard feilloos te peilen. Doe jij je aan de buitenkant anders voor dan hoe je je vanbinnen voelt? Dan zal het paard daarop reageren en niet altijd op een manier die je leuk vindt. Het paard reageert op jouw tegenstrijdige signalen. Hij ziet je niet als een betrouwbare kuddegenoot. Je hoeft je niet 100% goed te voelen om een connectie te ervaren. Belangrijk is dat je het minder leuke gevoel ook toelaat. Spreek het desnoods naar je paard uit. Hij begrijpt je woorden niet, maar voelt wel de intentie die daarachter zit.”

‘Een paard is erg gevoelig voor onze gedachten, omdat ons lijf per direct reageert op wat wij denken’

“Verder is het belangrijk dat je niet teveel in je hoofd zit. Dus niet denken aan wat er gisteren is gebeurd of aan de boodschappen die je straks gaat doen. Probeer zoveel mogelijk in het hier en nu te zijn. Een meditatie kan daarbij helpen of let eens een tijdje op je ademhaling of die van je paard. Kijk naar je paard, wat zie je? Kijk naar je omgeving, wat zie je? Zodra je uit je hoofd gaat, kan je veel beter voelen. Je komt dan letterlijk meer in je lijf en daardoor zul je meer aarden en vanuit daar kan een echte verbinding ontstaan met je paard. Dit kan je merken tijdens het rijden, grondwerk of longeren, maar het kan ook heel fijn zijn om juist helemaal niks te doen (niks te ‘moeten’) en gewoon bij je paard te zitten. Voel maar eens wat dat doet”, tipt Bianca.Healingwerk

“Als ik naar mijn healingwerk kijk, ervaar ik veel moois voor zowel eigenaar als paard. Er gebeurt áltijd iets, hoe klein soms ook. En naarmate de sessie vordert ontstaat een diepe verbinding op zielsniveau. Bij healings in een kudde, wordt het paard heel vaak gesteund door de kuddegenoten. Die komen om het paard heen staan om hem te beschermen tijdens de healingsessie. Als de sessie klaar is, gaat elk paard weer zijn eigen weg. Paard en eigenaar ervaren na afloop vaak een sterkere connectie en meer balans. De energie stroomt weer! Ik ben ontzettend dankbaar dat ik dit mag ervaren en dat ik eigenaren en paarden mag helpen om blokkades los te laten en dieper in verbinding te komen met zichzelf en elkaar. “

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!