-

Het paard achter Joey, Seabiscuit en Tornado

Frank Sorge

Niet elk paard is geschikt als filmpaard. Wist je dat het paard dat speelde in onder andere Warhorse en The Legend of Zorro hetzelfde paard is? Zijn naam is Finder’s Key, een 14 jaar oude warmbloed.

Finder’s Key (Finder) begon zijn carrière als Seabiscuit in de gelijknamige film toen hij slechts drie jaar oud was. Hij kwam vers van de renbaan als gefaald racepaard. Daarna speelde Finder in de Legend of Zorro met Antonio Banderas, Did You Hear About The Morgans met Hugh Grant, Unstoppable met Denzel Washington en Mirror Mirror met Julia Roberts. Finder speelde ook in tal van televisieseries, zoals CSI: Miami.Voor die rol moest hij met speciale organische Japanse haarverf helemaal zwart geverfd worden.

De bekendste rol van Finder was toch wel in Steven’s Spielbergs War Horse. Er werden in die film veertien paarden voor de rol van Joey gebruikt, maar Finder was degene met de ‘persoonlijkheids shots’, zoals wanneer het paard gescheiden wordt van zijn eigenaar en de scène aan het einde van de film wanneer Joey in het prikkeldraad verstrikt zit.De trainer van Finder vertelt: “Finder is geen makkelijk paard. Hij is niet erg geschikt als rijpaard voor acteurs en geen van de acteurs heeft ooit op hem gereden. Dat is ook niet waar we hem voor hebben. Hij is goed in het spelen van een wild paard, hij is erg goed in het spelen van wild en gevaarlijk. Finder kan heel rustig zijn en toch totale paniek uitbeelden.”

“Zijn uiterlijk en persoonlijkheid zijn de meest bijzondere die ik ooit heb gezien”, vertelt zijn trainer. “Ik heb nog nooit met zo’n paard gewerkt. Hij is heel erg explosief en het is geweldig hoe hij in staat is op en neer te springen en wilde te worden op een beheerste manier.”

Zijn trainer zegt ook dat Finder “soms als een wild kind” is. “Je hebt er je handen vol aan, hij houdt er gewoon van voor de camera te staan. Het enige waar hij niet goed in is, is stil staan. Hij is Mr Hollywood zelf.”

Steven Spielberg verkoos het uiterlijk van Finder als Joey en dat was Finder’s geluk, de andere paarden moesten lang stil staan voor alle make-up. Alleen in de laatste scènes, waar Joey gehavend is en uitgehongerd, werd Finder onder handen genomen door een 26 koppen tellend make-up team. Daarvoor werd hij helemaal bewerkt met scheerschuim om zijn haar warrig te maken en zijn ribben werden benadrukt met donkere make-up, zodat het leek alsof zijn botten uitstaken.

Finder’s trainer verklaart: “Ons (hij en Finder) werk voor Warhorse is de grootste prestatie van Finders carrière.”

Finder’s Key heeft een eigen Facebookpagina, waar je zijn training kunt volgen.

Bron: Horsenation

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant