britt en esra
britt en esra

Het jaar van Britt en Esra

Nieuws

Tijdens hun optreden op Horse Event in de Bit-piste zaten de tribunes afgeladen vol. Het succes kon dit jaar niet op voor Britt Dekker (25) en Esra de Ruiter (23) van het razend populaire YouTube-kanaal PaardenpraatTV. Tijd voor een gesprek over de hoogte- en dieptepunten van 2017.


YouTube-kanaal PaardenpraatTV is de afgelopen drie jaar uitgegroeid tot een super populair medium. Met meer dan 100.000 abonnees en ruim twee miljoen views per maand is het het grootste Europese YouTube-kanaal over paarden. De video’s geven een inkijkje in het paardenleven van Britt Dekker en Esra de Ruiter en gaan over alles wat je maar kunt verzinnen voor paardenfans. Britt: “Dat we de grens van 100.000 abonnees over gingen, is een absoluut hoogtepunt. Ik ben nog iedere dag zo blij dat ik door PaardenpraatTV mijn liefde voor paarden met mijn beroep kan combineren. In mijn eerdere presentatiewerk was ik altijd de onwetende flapuit die in extreme situaties werd geplaatst en dan gekke grappen en rare opmerkingen begon te maken. Nu ben ik de kenner en dat vind ik heel tof.”

Ernstig ongeval


In september 2016 kreeg Esra een ernstig ongeluk toen haar paard Halloween tijdens het cavaletti’s draven struikelde en ten val kwam. Esra kwam met haar hoofd onder het paard terecht. Dankzij haar cap kan Esra het navertellen, maar aan het ongeluk houdt ze wel blijvend hersenletsel over. Esra: “Ik heb diffuus arsenale hersenschade, wat betekent dat ik kleine beschadigingen heb door mijn hele hoofd. Hierdoor doen een heleboel functies het niet zo heel goed meer. Ik heb minder controle over de rechterkant van mijn lichaam, kan slecht tegen herrie, mijn smaak is aangetast, ik slaap slecht en heb last van erge hoofdpijn, soms zo erg dat ik ervan over mijn nek ga.”

In december 2016, drie maanden na het ongeluk, zat Esra voor het eerst weer op een paard. “Mijn ene oog was afgeplakt en met mijn andere oog zag ik zo slecht dat ik bijna niks zag. We hebben Parino B, mijn 27-jarige wedstrijdpaard die eigenlijk al met pensioen was, gezadeld. Hem ken ik door en door en hij mij ook. Daardoor durfde ik het aan om op zijn rug te gaan zitten. De eerste keer werd hij door twee mensen vastgehouden en ik ook. De tweede keer heb ik aan de longeerlijn gereden en de keer daarop durfde ik een stukje draf aan. Afgelopen juni ben ik aan mijn ogen geopereerd en vanaf juli ben ik weer echt gaan rijden. Elke dag. Voor mij is dat heel belangrijk. Mijn zicht is iets beter, maar nog niet goed. Een proef onthouden lukt me nog niet en ik rijd met een zweepje in mijn rechterhand voor als de controle over mijn been niet goed is, maar ik rijd weer.”

Het jaar 2017 heeft voor Esra in het teken gestaan van herstel en van het leren leven met de gevolgen van de val. “Ik ben nu vooral aan het uitzoeken: wat kan ik wel en wat niet? Dat is ingewikkeld, want de ene dag gaat het heel goed, de andere dag niet. Voor een druk evenement als Horse Event ga ik van tevoren een dag plat op de bank of in bed. En daarna moet ik een paar dagen herstellen. Ik probeer vooral te kijken naar wat ik nog wél kan.”

Britt: “Ik ben hartstikke blij dat Esra weer rijdt, maar vind het ook doodeng. Het ligt op het kantelpunt van verantwoord, maar ik begrijp haar ook wel. Als het niet meer beter wordt, moet je maar gewoon doen wat je het liefste doet en dat is in haar geval rijden.”

Publiekstrekker


Op 9 september 2017, een jaar na de noodlottige val, rijden Britt en Esra samen op Horse Event de Bit-piste binnen voor een clinic door dressuuramazone Imke Schellekens-Bartels. De tribunes zitten stampvol en duizenden bezoekers zien hoe Britt en Esra tot slot van de clinic een ereronde op muziek rijden, onder aanzwellend applaus. Britt: “Dat was magisch. Het was voor mij de vierde keer dat ik op Horse Event reed, voor Esra de eerste keer. Van tevoren heb ik Esra wel drie keer gevraagd: weet je het zeker dat je wilt rijden? Weet je zeker dat het lukt?” Esra: “Ik had gelukkig een supergoede dag. Het was zo gaaf. Ik ben gewend om op bijvoorbeeld de hengstenkeuring te rijden, maar daar zit het publiek doodstil, heel saai. Op Horse Event leeft het hele publiek mee. Wát een applaus kregen we na afloop.”

Nieuw paard


Voor Britt is Horse Event om nog een andere reden onvergetelijk. Vito, de tienjarige Friese ruin waarmee de ze clinic rijdt, wordt een paar dagen na Horse Event van haar. Een droom die uitkomt. “Ik zou de clinic oorspronkelijk rijden op Eve, mijn merrie, maar afgelopen april kreeg ze een ongeluk. Tijdens het longeren sprong ze uit het niets uit de longeercirkel. Helaas redde ze de sprong niet en ging ze dwars door het houten hek heen. Op het moment dat ik haar linkervoorbeen zag, dacht ik: ik moet haar laten inslapen. De hele boel lag open, ik zag haar pezen lopen en kon bij wijze van spreken uittekenen hoe een paardenbeen er van binnen uitziet. Het was afschuwelijk. Eve heeft écht een engel op haar schouder gehad, want gelukkig waren haar haar pezen niet geraakt. Na een operatie en zes weken boxrust konden we de training weer oppakken, maar het was niet verantwoord om haar mee te nemen naar Horse Event. Van een stalgenoot mocht ik daarom Vito meenemen. Ik wist dat de eigenaar plannen had om Vito ooit te verkopen en terug op stal heb ik tegen de stalbaas gezegd dat ik hem dan zou willen kopen. Dat moment kwam sneller dan ooit, want een paar dagen later was de koop geregeld. Voor mij een absoluut hoogtepunt van dit jaar.”
Het hele interview met Britt en Esra staat in Bit 252. Bestel ‘m hier online!

Bron: Bit 252