-

Heb jij ook last van de ruiterdip?

Arnd Bronkhorst

Met lood in je laarzen sleep je je naar stal, je bent ongemotiveerd tijdens het lessen en dat lamlendige gevoel van ‘moeten’ helpt ook al niet. Van ‘geen zin’ kunnen zowel je paard als jijzelf in een negatieve spiraal terecht komen. Hier wat tips tegen deze nare dips.

Grote namen als Anky van Grunsven en Laurens van Lieren hadden er ooit last van. En ook in de recreatieve sfeer komt het vaak voor: geen zin meer om te rijden. Soms is zo’n ruiterdip een logisch gevolg van veranderingen in je leven. Een nieuwe relatie, nieuwe baan of start van een nieuwe opleiding in een andere stad kan er veel mee te maken hebben. Ook de komst van een baby, promotie op het werk of heftige gebeurtenis zoals een overlijden van een dierbare heeft invloed op je paardenhobby. Soms zijn er helemaal geen aanwijsbare redenen waarom je je paard te vaak op het land of op stal laat bivakkeren.

Verveling

Een paardvrije periode kan ook heel nuttig zijn. Je ziet en hoort even andere dingen waardoor je – zodra je weer gaat rijden – weer helemaal opgeladen en gemotiveerd bent. En ook je paard kan genieten van periodes van alleen maar ‘paard zijn’: lekker spelen met de andere paarden en grazen op het land. Soms duurt de dip langer en heeft die negatieve gevolgen. In Nederland is ruim de helft van de paarden te dik en dat kan nare gezondheidsklachten voor je geliefde dier tot gevolg hebben.

Volgens kenners is een motivatieprobleem eigenlijk een soort verveling die structureel is geworden. Jouw taak om uit te zoeken waar die verveling vandaan komt. Er kunnen duizend-en-een redenen zijn; ga vooral ook bij jezelf na of het stiekem geen angst is. Dat komt vaker voor dan je denkt en het is geen schande. Dit aanpakken kan veel opluchting geven. Nog een oorzaak van dips is te veel verwachtingen van je paard koesteren. Heb je het idee dat je paard een paar ‘knopjes’ heeft waarop je maar hoeft te drukken om ze te laten werken? Ben je teleurgesteld in je paard en ongeduldig? Dan ben je vergeten dat goed leren paardrijden best een langdurig proces is waarbij je nooit bent uitgeleerd.

Bewegingspartner

Gelukkig hoor je tegenwoordig steeds meer paardenmensen roepen dat ze ‘helemaal vanaf nul’ beginnen. Grondwerk, lekkere buitenritjes maken en spelletjes doen met je paard zijn niet alleen super voor jouw eigen motivatie, ook voor die van je gehoefde vriend. Een paard moet jou als bewegingspartner zien, niet als een belasting of een soort roofdier dat op zijn rug zit en alleen maar commando’s of straf geef. Voorkom ook dat je paard je gaat zien als een soort snoepjesautomaat – teveel voeren kan ook een manier zijn om je schuldgevoel tegenover je paard te verbloemen. Een paard houdt je als geen ander een spiegel voor. Wees niet bang om erin te kijken, ook al is dat soms confronterend.

Anti-dip tips

  1. Je paard verkopen omdat je ‘hem niet kunt geven wat hij nodig heeft’ is een laatste redmiddel. Is er echt sprake van ‘geen tijd’ wegens andere verplichtingen zoals werk en school, dan kun je het oplossen door een paardenpauze te nemen. Zoek dan een bijrijder of verzorger die je een tijdlang intensief bij staat.
  2. Ga naar wedstrijden en clinics. Check andere, speelse manieren van training. Diverse methodes van grondwerk en bijvoorbeeld working equitation zijn momenteel heel populair en dat is niet zonder reden. Heb meer lol met je knol en de kans is groot dat je weer paardenkriebels krijgt.
  3. Is prestatiedruk je grootste vijand? Stop dan een tijdlang met wedstrijden en rijd alleen recreatief. Wil je juist meer uitdaging: doe het dan andersom en stel heldere wedstrijddoelen.
  4. Probeer eens een andere trainer. Soms klikt het gewoon niet (meer) en soms ben je gewoon klaar met elkaar en kan diegene je niets meer leren. Neem dan afscheid en vraag rond bij andere ruiters: van wie hebben zij les, en waarom?
  5. Doe iets anders. Samen wandelen in de natuur, zijn vacht verzorgen of lekker kroelen: even niets van hem willen kan de band met je paard versterken. Soms is het ook noodzakelijk om te verhuizen naar een andere stal of omgeving die meer voldoet aan je nieuwe wensen.

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant