-

Australische amazone traint voor Rio na ernstig ongeluk

Arnd Bronkhorst

Nadat Emma Booth ’s avonds terugkwam van een wedstrijd raakte zij in april 2013 betrokken bij een ernstig auto ongeluk. Ze zou nooit meer kunnen lopen, laat staan rijden. Nu amper twee jaar later zit Emma weer in het zadel en traint ze zelfs voor Rio.

Als klein meisje galoppeerde ze op haar houten paard ontelbare rondjes om het huis. Emma Booth had net als veel kleine meisjes maar één grote droom; een eigen pony! Helaas konden haar ouders haar droom niet waarmaken. Ze deed mee aan een wedstrijd waarbij een pony de hoofdprijs was en won vervolgens de pony. Een droom kwam uit…

Tragisch ongeluk

Emma bleek veel talent te hebben en deed mee aan wedstrijden in de omgeving. Op de beruchte avond van het ongeluk raakte een scharende vrachtwagen twee personenauto’s. In een van die auto’s zat de Australische amazone.

In het ziekenhuis bleek dat Emma het ongeluk ternauwernood had overleefd. Ze had een schedelbasisfractuur, een bloeding in de hersenen, een breuk in het borstbeen, sleutelbeen en enkel, een verbrijzelde wervelkolom, een geperforeerde long en levensbedreigende verwondingen aan organen.

Nooit meer rijden

Tijdens haar periode in het ziekenhuis maakte ze handgebaren naar haar verpleegster, Michelle Spence, waarbij ze het lopen nadeed. “Ik vertelde haar dat ze veilig was, maar dat haar verwondingen zo ernstig waren dat ze nooit meer zou kunnen lopen. Maar ik denk dat ze dat al wel besefte”, vertelt Spence. “Bij haar tweede vraag vroeg ze of ze ooit nog zou kunnen rijden, ik had geen enkele twijfel dat ze dat weer zou kunnen.”

Trainen voor Rio

Niemand had ooit verwacht dat Emma toch zo snel weer in het zadel zou zitten. Vier maanden na het ongeluk zat ze weer op een paard. Het incident is nu twee jaar geleden en Emma traint momenteel voor de Paralympische Spelen in Rio.

Het rijden is wel veranderd, vooral het houden van balans is een uitdaging. De amazone gebruikt een zweep en haar stem om commando’s te geven aan haar paard. Toch is het gevoel wat Emma ervaart als ze één is met haar paard beter als voor het ongeluk. “Ik probeer mij te concentreren op mijn geluk. Ik had kunnen overlijden bij het ongeluk en als mijn verwondingen aan de wervelkolom hoger waren dan had ik nu misschien helemaal niet meer kunnen rijden”, vertelt Booth.

Klik hier voor foto’s van Emma Booth.

Bron: heraldsun.com.au