dazen
dazen

Zelfgemaakte vliegensprays: doen of niet?

Welzijn Opvallend

Je hebt de eerste dazen vast al zien vliegen en als je veel ‘s avonds rijdt heb je de eerste muggenbult waarschijnlijk al te pakken. De zomer komt eraan en dus worden ook alle vervelende steekbeestjes weer wakker. Tijd om jou en je paard te beschermen. 

Vliegensprays zijn erg handig en op internet staan een hoop recepten om zelf te brouwen. Maar kun je zomaar alles op je paard sprayen? 

“Insecten vinden hun prooi op een aantal manieren: warmte, beweging, maar ook zeker op geur”, vertelt Annemarie. “Aan warmte en beweging kun je niet zoveel veranderen, behalve dan proberen je paard niet zo in het zweet te rijden, maar aan de geur kun je wel wat veranderen. Als je de geur van je paard verdoezelt kan dat insectenwerend werken, of je zorgt dat zijn geur onaantrekkelijker is voor insecten.”

Een rondje surfen op internet bracht een aantal ingrediënten naar boven die veelvuldig worden gebruikt in vliegensprays:

Dettol

Een van de meest gebruikte ingrediënten bij zelfgemaakte vliegenspray is de ontsmetter Dettol. “Dettol bevat chloroxynelol en is bacteriedodend”, aldus Annemarie. “Het wordt gebruikt als ontsmettingsmiddel en kan daardoor irriterend zijn voor de huid. Dettol is niet verstandig om als vliegenspray te gebruiken, het kan naast irriteren ook allergische reacties opwekken. Zeker bij intensief gebruik.”

Spiritus

Geloof het of niet, op het internet circuleert een recept met verdunde spiritus. “Niet verstandig om te gebruiken”, vertelt Annemarie. “Het bevat alcohol en is ook irriterend voor de huid. Bovendien is alcohol een vluchtige stof, het verdampt snel, dus zal de werking ook niet van lange duur zijn.

Middelen op natuurlijke basis

Andere veel gebruikte ingrediënten zijn gekookte brandnetels, knoflook, kruidnagelen, tea tree, citroensap, hertshoornolie en lavendelolie. “Deze middelen zijn op natuurlijke basis, dus daar verwacht ik niet veel problemen mee. Ze irriteren niet en zullen niet snel een allergische reactie opwekken.”

Maar wat werkt nu het beste? “Ik heb zelf goede ervaringen met producten zoals tea tree en hertshoornolie. Dat zijn behoorlijk indringende geuren die lang aanhouen. Citroensap werkt ook goed muggenwerend, maar het werkt niet zo lang.”

Ga nu niet alle ingrediënten op een hoop gooien, maar kijk wat werkt voor jou en je paard. Misschien is hij wel allergisch voor lavendelolie, dus probeer eerst een klein stukje.

Annemarie: “Ik denk wel dat je met je eigen mengels altijd wat voorzichtig moet zijn, ook al zijn het natuurlijke producten. Je weet nooit wat er gebeurt als je allerlei producten gaat mengen, waar je weinig van weet. Het een kan best reageren op het ander en daardoor weer prikkelend zijn voor de huid van je paard.”

Heb jij weleens zelf vliegenspray gemaakt?