-

DIY: Maak je eigen zadelkar

Renée Müller

Wij paardenmensen sjouwen al genoeg. En omdat paarden ook niet goedkoop zijn, moet je besparen waar je kunt. Op een zadelkar bijvoorbeeld. In de ruitersportzaak ben je al snel honderd euro kwijt, maar als je een beetje handig bent kun je er makkelijk ook zelf eentje maken.

Ik ben recent overgestapt op western en iedereen die weleens een westernzadel in zijn handen heeft gehad, weet dat die dingen ontzettend zwaar zijn. Ik sjouwde me elke keer een breuk en was al moe voordat ik op het paard zat. Dus ging ik op zoek naar een zadelkar, maar die zijn best aan de prijs. En vooral omdat je ze ook makkelijk zelf kunt maken! Dan doe je je krachttraining voortaan weer in de sportschool 😉 .

Wat heb je nodig?

  • Een steekwagentje, te koop bij de bouwmarkt voor ongeveer 20 euro.
  • Een zadelsteun, te koop bij de ruitersportzaak voor ongeveer 10 euro.
  • Losse haakjes om je hoofdstel aan te hangen, voor ongeveer een euro per stuk bij de bouwmarkt.
  • Mandjes voor borstels en etcetera, ongeveer 3 euro per stuk bij huishoudwinkels.
  • Schroefjes, het liefst schroeven die een tappunt hebben zodat je niet hoeft te boren. En niet van roestvrij staal want dat is niet zo sterk.

Wat moet je doen?

1. Verzamel al je materiaal en zoek een handige man in je omgeving. In mijn geval was dat mijn vader want ik weet niet eens hoe ik een boor vast moet houden. Ik dacht ook echt dat ik met een lasapparaat aan de gang moest, maar zoals je leest is dat helemaal niet nodig en heb je zo binnen tien minuten een stevige kar.

2. Kijk eerst waar je de steun wilt hebben. In het voorbeeld zit hij zo hoog mogelijk omdat er dan nog ruimte is voor een mandje en ik een westernzadel heb waarbij de beugels best lang zijn.

3. In de steun zaten al gaten om hem aan de muur te bevestigen, maar zoals je ziet is de steun niet ontworpen om hem aan een steekwagen te maken. Je zult dus zelf gaten moeten boren. Het makkelijkst is om hem vast te zetten met een lijmtang, dan gaat hij ook niet schuiven en kun je met twee handen boren. Heb je zelftapschroeven dan hoef je niet eerst te boren maar schroef je ze er zo in. Zet hem om zoveel mogelijk punten vast, dat geeft stevigheid.

3. Bij de bouwmarkt zijn metalen kapstokhaken te koop, die zijn ideaal om je hoofdstel, halster of longeerlijn aan te hangen. In het voorbeeld hebben we ze aan de zijkant van de kar gemaakt, zodat het nergens in de weg zit. Ook die zet je eerst vast met een lijmtang.

4. En met zelftappers schroef je ze zo vast (ik had zelf gewone roestvrijstalen schroeven gekocht, maar roestvrij staal is niet erg stevig, een van de schroeven brak ook af).

5. Op een zadelkar kun je veel meer kwijt dan alleen je zadel. Omdat ik geen zin heb om meerdere keren op en neer te lopen met al mijn spullen heb ik er mandjes opgemaakt. Die zet je gewoon vast met een paar tiewraps. Natuurlijk kun je hem nog customizen en overspuiten als je liever een roze kar hebt in plaats van vijftig tinten groen.

6. Het enige wat je dan nog rest is je kar volladen en je hoeft nooit meer te sjouwen!

Succes! En show vooral het resultaat 😉

Bron: Bit Magazine

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant