-

Maak je eigen slowfeeder

Arnd bronkhorst

Steeds meer mensen gebruiken een slowfeeder. Een slowfeeder zorgt ervoor dat het paard langer over het eten doet. Ze zijn er in verschillende soorten zoals bijvoorbeeld netten of bakken. Ben je zelf niet zo’n Handige Harrie? Lees dan snel verder hoe je gemakkelijk een eigen slowfeeder kunt maken.

In het wild zijn paarden het grootste gedeelte van hun dag – 14 tot 16 uur – bezig met eten. Veel experts benadrukken hoe belangrijk het is dat onze huidige paarden ook genoeg toegang tot ruwvoer hebben. Als een paard een langere tijd niks kan eten kan de kans op problemen zoals een maagzweer aanzienlijk vergroten. Hiervoor is een slowfeeder een handige uitkomst. Ook kan een slowfeeder je heel wat hooi besparen: er wordt minder verloren doordat het paard het bijvoorbeeld niet meer met het stalstrooisel kan mengen en het hooi blijft ook mooi schoon.

Wat heb ik nodig?

Er zijn verschillende varianten die je kunt maken. Veel mensen gebruiken een bak met een open bovenkant of een container waar zij aan een van de zijdes een vierkant uit snijden. Natuurlijk kan je ook zelf een houten bak in elkaar zetten. Ook heb je een raster of een net met mazen nodig. Je kan er ook voor kiezen om van touw  zelf een net te knopen. Als laatste heb je een paar ringen en clips nodig.

Hoe zet ik het in elkaar?

Gebruik je een container? Snijd dan aan de voorzijde van de container op vijf centimeter van de onderkant een groot vierkant uit waar je het raster voor kunt plaatsen. Deze kun je gewoon vastschroeven want de container kan je gemakkelijk via de klep aan de bovenkant vullen.

Gebruik je een bak? Bevestig dan een paar ringen aan de bak waar je het net of raster aan vast kunt klikken met een clip; deze kun je in iedere doe-het-zelf winkel of bouwmarkt halen. Als je je slowfeeder wil vullen kan jij de clips gemakkelijk losmaken om je slowfeeder te vullen. Maar je paard kan het net of raster er niet zelf afhalen.

We zijn benieuwd naar jullie zelfgemaakte slowfeeders! #foto

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant