-

35 Manieren om voerzakken te hergebruiken

Paula da Silva

Op grote stallen belandt elke dag een grote berg lege voerzakken bij het oud papier. Zonde eigenlijk, als je bedenkt waar je zo’n zak eigenlijk allemaal nog voor kunt gebruiken! Horse & Rider heeft de beste recycle-ideeën voor je verzameld.

Op stal en onderweg

1. Doe gevulde hooinetten in een lege zak om ze te kunnen vervoeren zonder overal hooi te strooien.

2. Vul hooinetten snel en makkelijk zonder knoeien: doe het hooi eerst in een lege zak, span het hooinet over de opening van de zak en houd de zak ondersteboven zodat het hooi in het net glijdt.

3. Houdt al het voer in de emmer en alle muizen erbuiten door een vierkant stuk uit de zak te knippen en over de emmer te spannen met een stuk strotouw of elastiek. Handig als je porties voer wil klaarzetten of meenemen voor onderweg.

4. Punt 3 werkt ook met wateremmers. Het voorkomt bovendien dat al het water al uit de emmer is gespat voordat je op de plek van bestemming bent.

5.  Houd de stalvloer vrij van hoefolie en teer door stukjes voerzak onder de hoeven van je paard te leggen als je ze gaat invetten. De stalbaas zal je dankbaar zijn!

6. Houd stal- en zweetdekens schoon door elke deken in een voerzak te doen, dicht te tapen en te labelen met de naam van je paard, het soort deken en de dekenmaat.

7. Een lege voerzak is de perfecte afvalzak: sterker dan een gewone plastic zak én waterdicht.

8. Even geen zadelhoes in de buurt? Bescherm je zadel door een zak open te knippen en er overheen te leggen.

9. Knip een zak in de breedte doormidden en zet je vuile laarzen erin. Zo houd je heel simpel de vloer van je auto/zadelkast/huis schoon.

10. Een beter milieu begint op stal: scheid je afval en verdeel het over verschillende lege voerzakken. Eén voor strotouwtjes, één voor plastic, één voor groente- en tuinafval…

11. Maak een verbonden paardenhoef waterdicht. Knip een cirkel uit een lege zak die groot genoeg is om de onderkant van de hoef mee te bedekken en plak vast met ducttape. Wel regelmatig vervangen, natuurlijk!

12. Maak je stal tochtvrij door gaten en kieren te bedekken met een voerzak en vast te nieten met een nietpistool.

13. Gebruik een lege voerzak bij de schriktraining door hem rond te wapperen of te vullen met lege blikjes voor een ‘eng’ geluid.

14. Bedek een modderig stuk van een zandpad met één of twee voederzakken zodat je niet er niet tot je enkels in wegglibbert.

15. Maak een bordje voor op de omheining van de wei of op de staldeur door een zak op maat te knippen en de onbedrukte kant te beschrijven met watervaste marker. Zo kun je snel een ‘Niet voeren!’-bordje ophangen dat niet bij de eerste regenbui al een onleesbare kliederboel is geworden.

In en om het huis

22. Houd planken in de schuur makkelijk schoon door voerzakken op maat te knippen en over de planken te leggen.

23. Bedek de vloer met opengeknipte zakken als je gaat schilderen.

24. Gebruik een opengeknipte zak als wegwerptafelkleed voor wilde kunstprojecten, experimentele kookkunsten en knutselende kinderen.

25. Knip voor knutselende kinderen een mini-schortje uit een voerzak.

26. De vieze-laarzentas van punt 9 werkt ook heel goed om potplanten te vervoeren zonder overal aarde achter te laten.

27. Bewaar een lege zak in de achterbak van je auto om je bekleding te kunnen beschermen in geval van met haren bedekte rijbroeken, honden die in de vieze sloot zijn gesprongen en -in echte pechgevallen- een lekke autoband.

28. Knip een zak op maat en gebruik hem als vloermat voor in je auto.

29. Een voerzak is gemaakt om ruim 20 kilo te kunnen dragen: ideaal dus om zware dingen in te vervoeren en bewaren. Een verse oogst wortelen uit eigen (moes)tuin bijvoorbeeld!

30. Over moestuinen gesproken: vul een voerzak met potaarde en plant groentenzaadjes voor een minituintje dat ook prima op een balkon past.

31. Leg een opengeknipte zak onder huisdierenhokken en kattenbakken voor extra bescherming tegen viezigheid.

32. Bescherm kwetsbare planten in de winter tegen kou door er een opengeknipte voerzak overheen te hangen.

33. Als je een kuil graaft, verzamel dan het zand in een open voerzak. Om de kuil weer te vullen hoef je alleen maar de voerzak erboven om te keren.

34. Doe verfrommelde en versnipperde voerzakken in de doos als extra bescherming bij het versturen van pakketten.

35. Vul voor een tuinfeest of barbecue een voerzak met ijsklontjes en plaats er flesjes of blikjes drinken in om ze koel te houden.

Heb je zelf nog een handige tip? Vul de lijst aan!

Bron: Horse & Rider

 

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant