-

De Kruising: Welsh x Konik

Reneefotografie.nl

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje?

De Kruising:

Welsh x KonikNaam: Maty Gwiazdor

Geslacht: Ruin

Stokmaat: 1.40 m

Kleur: Wildkleur bruin

Evelien Kaminski wilde graag een Konik, maar toen kwam Maty Gwiazdor, dat betekent kleine ster in het Pools, op haar pad. Deze nu 14-jarige pony is een kruising Welsh x Konik. Evelien ontdekte Maty Gwiazdor als jaarling en ze viel gelijk voor deze pony, zegt ze.

Bloed, zweet en tranen

Wel heeft het haar bloed, zweet en tranen – “en heel veel slechte opmerkingen van mensen om mij heen”- gekost om de vertrouwensband op te bouwen die ze nu met hem heeft. “Ik kan nu met hem lezen en schrijven. Door mijn doorzettingsvermogen heb ik een vriend voor het leven aan mijn pony.”

Wildkleur van Konik

De kruising Welsh x Konik is volgens Evelien uniek. “Ik ken niet meer paarden met deze kruising.” Haar pony heeft veel eigenschappen van de Konik, zoals zijn kleur: wildkleur bruin. Zijn moeder is een muisgrijze Konik en zijn vader een bruine Welsh. “De Konik van nature is wat kwaadaardig. Dit heb ik in de jongere jaren van mijn pony wel terug zien komen. Ook het vluchtgedrag wat de Konik heeft omdat hij dicht bij de natuur staat, zie ik terug bij mijn pony. Van de Welsh heeft hij het temperament, uithoudingsvermogen en het werkwillige geërfd. Ook het slimme en leergierige heeft hij van zijn vader gekregen. Van de Konik heeft hij naast de wildkleur ook een aalstreep en strepen op zijn benen.”

Endurance

“Ik wilde graag endurance met mijn pony rijden en we hebben ook aardig wat wedstrijden gereden. Nu rijden we alleen recreatief, omdat ik niet meer genoeg tijd voor endurance heb. Mijn pony was wel erg goed in endurance: het is een doorzetter en een loper.”

Karakter

“Langs een drukke weg is hij erg bang. Motoren en vrachtwagens vindt hij verschrikkelijk”, vertelt Evelien. Ze noemt haar pony erg gevoelig. “Hij spiegelt personen gelijk en laat zo weten of iemand een goed persoon is of niet. Hij pikt het totaal niet als hij iets onder dwang moet doen.”

Aanrader?

“Ik vind deze kruising een aanrader voor mensen die echt een vertrouwensband willen opbouwen met hun pony. Mensen die een meewerkend paard willen moeten deze kruising absoluut niet nemen.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant