-

De Kruising: Paint x Haflinger

collectie Monique Neukerk

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje?

De Kruising:

American Paint Horse x Haflinger

Naam: Travis

Geslacht: ruin

Stokmaat: 1.54 m

Kleur: bruin/wit bont

“Travis is eigenlijk gewoon een bonte Haflinger. Hij heeft het uiterlijk van zijn vader, een Paint, maar het karakter van zijn moeder, een Haflinger. Hij is eigenwijs en doet alles voor eten”, vertelt Monique Neukerk over haar 12-jarige ruin.

Uiterlijk

“Qua uiterlijk is Travis echt een Paint. Ook heeft hij het brede voorhoofd en de brede kaken van zijn vader geërfd. Verder heeft hij de expressieve ogen en de lange, dikke manen van zijn moeder.”

Karakter

“Travis heeft van beide kanten zijn rustige, koele karakter gekregen. Ook is hij heel lief en voorzichtig met kinderen.  Verder heeft hij de intelligentie van de Paint: hij leert snel. Hij is verder eigenwijs, werkwillig, veelzijdig en sober in onderhoud. Ook doet hij alles voor eten. En dit is weer typisch voor een Haflinger.”

Bewuste keuze

“Travis was een bewuste keuze. Ik heb hem van een ander gekocht, maar ik weet dat hij een volle broer en zus heeft. De Paint en Haflinger sluiten goed op elkaar aan en vullen elkaar goed aan qua exterieur en karakter. Deze kruising komt ook redelijk vaak voor, en het zijn altijd mooie, leuke paarden.”

Geschikt voor alles

“Travis en ik houden allebei niet van in de bak rijden. Ik ben een echte recreatieruiter. We zijn echter wel heel veelzijdig: wij rijden western, springen en crossen regelmatig. Ook rijden we veel buiten, we doen grondwerk, werken aan de dubbele lange lijnen en we doen vrijheidsdressuur. We hebben een aantal keer een PTV-parcours (hindernisonderdeel van TREC) gereden, en ook een keer een working equitation clinic, en zelfs een keer een koeienclinic gedaan. Dat deed hij allemaal erg goed. Hij is dus eigenlijk geschikt voor alles! Vorig jaar hebben we ook meegedaan aan de polocrosse clinic op Horse Event. Travis is altijd vrolijk en in voor nieuwe dingen.”

Aanrader?

“Ik zou deze kruising zeker aanraden! Hij is heel veelzijdig en je kunt er alle kanten mee op. Travis is pittig genoeg om mee over het strand te crossen en tegelijkertijd kun je rustig met hem alleen op buitenrit.”

Bit zoekt niet alledaagse kruisingen. Heb jij zo’n bijzondere kruising? Geef je dan op! Elke zondag zie je een nieuwe De Kruising online.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl