-

De Kruising: NRPS-pony x KWPN-paard

Lisette Bongers, Dyan Design

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje

De Kruising:

NRPS x KWPNNaam: Phoebe

Stokmaat: 1.60 m

Geslacht: merrie

Kleur: vos

Lisette Bongers koos er zeven jaar geleden bewust voor om haar KWPN-merrie te laten dekken door een pony. Niet de eerste de beste pony, maar Power and Paint, een van de beste dressuurpony’s van Europa. Deze Duits gefokte rijpony is goedgekeurd bij het NRPS. Haar merrie Soijance van 1.69 m is een dochter van Jazz en dat is weer een van de beste dressuurhengsten van de wereld. “Op papier moest het dus wel lukken.”

Ponyhengst

Een ongecompliceerder paard fokken is de reden waarom Lisette voor deze kruising koos. Haar merrie van Jazz heeft namelijk nogal een gebruiksaanwijzing. “Ik wilde iets anders, maar wilde ook geen dure hengst uitzoeken. Zo kwam ik bij de pony’s uit.”

Dressuurpaard

Eigenlijk dacht ze een pony te fokken, maar het werd toch een paard, want haar fokproduct Phoebe , nu 6,5 jaar oud, meet 1.60 m en daar is ze achteraf wel blij om. Ze rijdt er nu zelf L2-dressuur mee.

Ponygangen

Qua kleur had ze gehoopt iets van Power and Paint mee te krijgen, die is namelijk valkkleurig. De voskleur van haar merrie bleek toch dominanter te zijn en zo heeft Phoebe de kleur van haar moeder geërfd. Ze heeft ook de uitstraling van een KWPN’er. “Haar gangen zijn helaas meer van een pony.”

Karakter

Maar het karakter is goed gelukt. “Phoebe heeft het makkelijke karakter van haar vader. Als ik twee weken niet op haar heb gereden, kan ik er zo weer opklimmen zonder eerst te longeren. Dat hoefde ik bij haar moeder niet te proberen.”

Vind je de kruising NRPS x KWPN een aanrader?

“Ik heb nu al meerdere malen een pony met mijn Jazz-merrie gekruist en het zijn goed gelukte beestjes. Mijn merrie is nu 19 jaar en mede omdat het laatste veulen met een keizersnee werd geboren ben ik gestopt met fokken. Ik wil nu met Phoebe gaan fokken en ik twijfel tussen een pony of toch een grotere hengst. Ik ken meerdere mensen met een kruising pony x paard en het zijn allemaal leuke exemplaren. Ponyhengsten worden ook vaak op karakter gefokt, omdat ze geschikt moeten zijn voor kinderen. De KWPN’ers zijn tegenwoordig vaak wat bloediger en daardoor niet voor iedereen geschikt.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant