-

De Kruising: Fjord x Tuigpaard

Ashley van den Hoeven

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje?

De Kruising:

Fjord x tuigpaard

Naam: Scirocco

Stokmaat: 1.68

Geslacht: ruin

Kleur: lichtbruin

“Het verhaal gaat dat er mensen aan het rondtrekken waren met de huifkar en ergens even koffiepauze gingen houden. De boer die daar woonde had een tweejarige tuigpaardhengst lopen. Hij zei: “Oh gooi de merrie (een Fjord) maar even erbij, want hij weet toch nog niet wat hij is. Uiteindelijk kwam er een jaar later toch een veulentje uit de Fjordenmerrie!”, begint Ashley van den Hoeven over de afkomst van Scirocco.

Groot en sterk paard

Het veulen, inmiddels een volwassen paard, werd in 2013 aangekocht voor de manege van de ouders van Ashley. “We waren op zoek naar een groot en sterk paard. Toen hij te koop werd aangeboden, stond erbij dat hij onder de man niet veel ervaring had. Hij liep vooral voor de koets. Maar toch dachten wij, ‘hij is groot en sterk, dus waarom proberen we het niet gewoon?’. De meeste paarden die niet makkelijk zijn, worden door het veel te herhalen wel wat makkelijker. Dus zo gezegd, zo gedaan. Scirocco kwam als manegepaard. En loopt als vaste waarde achterop in het Z-vierspan van mijn vader Tonny van den Hoeven. Mijn vader traint hem bijna nooit, dus zijn basisconditie houdt hij door de manegelessen te lopen.”

Kabouterles

“Scirocco is momenteel 15 jaar oud en loopt bij ons twee uur per dag op de manege mee bij de beginners en gevorderde ruiters en wordt daarnaast ook ingezet voor de menlessen. Springen vind hij erg moeilijk, hij probeert het wel, maar wil daarna graag zijn eigen ‘snelle’ route nemen. Dressuur vind hij ook wel een beetje moeilijk maar dat lossen de gevorderde ruiters op, waardoor de kleinste kinderen er ook zo mee weg sturen. Hij is namelijk ook erg geliefd bij ons in de ‘kabouterles’.”

Uitstraling van een Fjord

“Naast dat hij super zijn best doet in de lessen, neemt mijn vader hem ook een paar keer per jaar mee op menwedstrijd in het vierspan als linker achterpaard. Elke keer als we bij de veterinaire controle komen,  zijn ze verbaasd over zijn conditie en hoe groot hij is. Scirocco heeft de uitstraling van een Fjord, maar absoluut niet de bouw.”

Geen tuigpaardgangen

Scirocco heeft volgens Ashley niet de hoge staartinplant of de gangen van een tuigpaard. “De meeste mensen hebben geen idee wat voor afkomst Scirocco heeft. Negen van de tien keer denken ze dat het een Belg is, maar daar lijkt hij totaal niet op. Hij heeft vlakke gangen en een super galopje. Ideaal voor onder de man.”

Een echte Fjord

Wel is Scirocco’s Fjordenafkomst goed te zien. “Hij is een grote Fjord. Hij heeft de kleur een aalstreep en de manen (die laten we groeien) en hij heeft het karakter van een Fjord: stoer, sterk, eigenwijs en drammerig. Maar oh zo lief met kaboutertjes en kinderen met een sterretje (een beperking, red.). In het vierspan loopt hij vanwege zijn kracht achterin. Eerst stond hij voorop, maar het bleek dat hij daar de durf niet echt voor had. Ook gebruikte hij zijn kracht verkeerd: Hij sleurde alle paarden gewoon mee.”

Is de kruising Fjord x tuigpaard een aanrader?

“Als ze er zijn en we hebben paarden nodig, dan: ja hoor. Het is een grote lieverd en het ligt aan de omgang hoe je het paard zich gedraagt. Dit geldt, by the way, voor elk paard. Wij zijn erg blij met onze bijzondere kruising, die allround inzetbaar is.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant