-

De Kruising: Fjord x Shetlander

MSR Fotografie, AMD Fotografie

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje?

De Kruising:

Fjord x Shetlander

Naam: Pippi

Geslacht: merrie

Stokmaat: +/- 1.15 m.

Kleur: schimmel

Om maar met de deur in huis te vallen, zegt Linda Jellema: “Ik heb een letterlijk een kleine Fjord.” En met klein, bedoelt ze dan ook echt klein: haar pony Pippi meet ongeveer 1.15 meter. “Ze is zowel van binnen als buiten 100% Fjord met alleen het formaat en de kleur van de Shetlander.”

Ongeluk

Linda vertelt dat mensen vaak schrikken als ze een foto laat zien van haar pony. “Het was een per ongeluk gefokt veulen. Haar moeder is een Shetlander van rond de 85 centimeter en haar vader een Fjord van 1.45 meter. Toen de Fjord nog heel jong was en net kon dekken, heeft hij zijn kans gepakt.”

Zorgboerderij

Pippi is nu van Linda, nadat ze haar 1,5 jaar heeft verzorgd toen de pony nog op een zorgboerderij stond. Ze doet van alles met Pippi. “Ik kan met haar mennen, ze wordt bereden en springt met name, maar ik doe vooral vrijheidsdressuur met haar.”

‘Ze heeft een brede kont en dikke nek, maar ze heeft de benen van een Shetlander’

Springen

Springen is haar specialiteit volgens Linda. “Los kan ze over haar eigen schofthoogte springen. Dat zou je niet zo snel denken van zo’n kruising.” Toch moet Pippi moeite doen voor wat er van haar gevraagd wordt, denkt Linda. “Persoonlijk denk ik dat alle disciplines vrij lastig voor haar zijn, maar van springen geniet ze echt om te doen. Ze is vrij stevig gebouwd door haar Fjordenbloed, dus ze heeft een brede kont en dikke nek, maar ze heeft de benen van een Shetlander en dan maakt het soms wel eens lastig.”

Bouw van een Fjord

“Linda ziet de vader van Pippi nog regelmatig, want haar beste vriendin heeft hem gekocht. Zo heeft ze goed vergelijkingsmateriaal voor het gedrag en uiterlijk van Pippi. “Ze heeft de manier van lopen van haar moeder overgenomen en het kan ook een klein draakje zijn, dat heeft ze echt van de Shetlander. Qua bouw is ze een echte Fjord: brede nek, hanenkam en een lichte aalstreep. Ze is wel een klein beetje lomp en dat heeft ze ook van de vader.”

Karakter

“Pippi is heel leergierig, ze pakt alles snel op en wil ook heel graag voor je werken. Verder is het ook een schatje, ze houdt ontzettend van knuffelen en van aandacht. Ze is heel eerlijk en zou niet snel een stap verkeerd zetten.”

Is deze kruising een aanrader?

“Ik zou persoonlijk de kruising niet aanraden. Bij Pippi is het gewoon heel goed uitgepakt, maar ik denk dat een zelfde kruising niet snel net zo zou worden als Pippi”, besluit Linda.

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant