-

De Kruising: Appaloosa x Haflinger

Anouck van Meggelen

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje?

De Kruising:

Appaloosa x Haflinger

Naam: Pipi (roepnaam Pip)

Stokmaat: 1.40 m

Geslacht: merrie

Kleur: Roodbruin met een witte kont met spikkels

“Een boeren Haflingermerrie gekruist met een chique Appaloosahengst die toevallig ontsnapt was van de weide”, zo omschrijft Anouck van Meggelen haar 18-jarige Pip. “Ze heet officieel Pipi, vernoemd naar Pipi Langkous, maar voor mij is het altijd Pip geweest. Een stoerdere naam past beter bij haar.”

Verrassing

Anouck kreeg Pip van de oude eigenaar die haar vanaf veulen had. Het veulen kwam als verrassing, want de eigenaresse wist niet dat haar Haflingermerrie drachtig was. “De oude eigenaar had helaas niet meer genoeg tijd voor Pip vanwege een ziek kind en een nekhernia. Ze was een collega van mijn vader en kwam zo bij mij terecht. Ik ging bij Pip kijken en het was gelijk liefde op het eerste gezicht. Sindsdien is ze m’n beste maatje.”

Spikkels van een Appaloosa

Dat er Haflinger in zit, kun je volgens Anouck zien aan haar brede bouw en korte nek. “Qua hoofd en benen vind ik haar wel meer van een Appaloosa weg hebben.” En natuurlijk de kleur: “Ze is rood bruin met een witte kont met spikkels. Haar manen zijn oranjeblond.”

Eigenwijs

Ook in haar gedrag is de invloed van beide ouders te merken, vindt Anouck. “Het is een echte mega-eigenwijze Haflingerpony met toch wel het eenkennige van een Appaloosa. Als ze je eenmaal vertrouwt en je hebt een band met haar, gaat ze echt voor je door het vuur.”

Lange buitenritten

Lange ritten over het strand en door het bos is wat Anouck en Pip het meeste doen. “Ik rij eigenlijk alleen recreatief. We staan vlak bij het strand en een bosgebied en houden van lange buitenritten. In de bak rijden we zelden. Pip vindt het geweldig om over het strand te crossen, dan heeft ze ook een groot uithoudingsvermogen. In de bak is ze snel afgeleid. Ook hebben we een poging tot springen      gedaan, wat niet erg geslaagd was.”

Vind je de kruising Appaloosa x Haflinger een aanrader?

“Het is zeker een aanrader. Het is een super betrouwbare pony. Wanneer je haar eerlijk behandelt, zal ze nooit een stap verkeerd zetten of opzettelijk kwaad doen.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant