Chica5
Chica5

De Kruising: Andalusiër x Fries

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje?


De Kruising:


Andalusiër x Fries


Naam: Chica


Geslacht: merrie


Stokmaat: 1.63 m.


Kleur: schimmel


“Wij hebben Chica pas sinds eind januari van dit jaar. Chica is een kruising Andalusiër x Fries en begint al aardig wit te worden. Ze is bijna 6 jaar en moet nog veel leren. Ze is heel lief en sociaal in de omgang”, schrijft Julia van den Berg uit Papendrecht op het inschrijvingsformulier van deze rubriek. We willen natuurlijk meer weten van deze kruising, bijvoorbeeld of Julia specifiek naar deze rassen op zoek was. “In eerste instantie waren mijn ouders en ik gewoon op zoek naar een leuk paard zonder al te veel wensen. Het moest alleen vooral geen Fries zijn en vooral geen schimmel.” Dat is dus mislukt. Waarom heb je dan toch voor Chica gekozen, Julia?

Verbaasd


“We liepen bij toeval tegen Chica aan in onze zoektocht. Ik had een paar leuke paarden gezien bij een handelaar en ik mocht er twee uitkiezen om uit te proberen. In eerste instantie koos ik een KWPN’er die ik heel fijn vond rijden en lief was in de omgang. Chica werd voorgereden en dit ging met wat gehobbel (ze had blijkbaar veel energie) en het was duidelijk dat ze galopperen nog wat moeilijk vond. Mijn moeder haalde mij over om toch even op haar te klimmen en een proefrondje te rijden. Ik was ontzettend verbaasd over hoe lekker ze reed. Ik was meteen verkocht en heb er tot op de dag van vandaag nog steeds geen spijt van dat ik voor haar gekozen heb. Ze is niet alleen fijn te rijden, maar ook nog eens heel lief in de omgang.”

Behang van een Fries


Nu heb je een Fries en een Andalusiër ineen, had je wel eens van deze kruising gehoord? “Ik heb deze kruising op internet wel eens voorbij zien komen, maar in het echt had ik deze kruising nog nooit gezien.” En welke kenmerken vind je terug van beide rassen? “Chica heeft van beide rassen kenmerken. Vooral het behang is een typisch Fries kenmerk. Haar dikke manen en staart kan zowel van de Fries als van de Andalusiër komen. Chica is een schimmel (waarschijnlijk Andalusiër) en begint al aardig wit te worden. Haar manen zijn wel zwart en haar staart lijkt ook weer zwart te worden wat ik zelf heel erg mooi vind.”

Karakter van een Andalusiër


“Het zachtaardige lieve karakter is volgens mij van de Andalusiër en het koele stoere van de Fries. Ze is erg voorwaarts en werkwillig maar het Friese stukje haalt de scherpe randjes er van af. Chica is ontzettend lief in de omgang en wil heel graag werken.” Dat klinkt erg positief, maar heeft ze ook een minder leuke kant? “Ze is nog jong en in de puberteit. Hierdoor is ze soms ook ondeugend wat ik erg leuk aan haar vind. Ik kan tot nu toe nog niets aan haar ontdekken wat ik niet leuk vind. Ze is nog maar 4 maanden bij ons maar het voelt al veel langer.”
‘We hebben ook al een sprongetje gemaakt. Ze weigerde niet een keer, maar ik denk dat ze meer voor de dressuur geschikt is.’

Buitenritten


Wat is je doel met Chica? “Ik wil sowieso graag buitenritten met haar gaan doen. Op dit moment zijn we elkaar nog aan het leren kennen en aan onze samenwerking aan het werken. Dit gaat iedere dag beter. Ik wil eerst eens starten met FNRS wedstrijden bij ons op stal en daarna misschien met KNHS wedstrijden starten.”

Dressuurpaard


Waar denk je dat deze kruising het meest geschikt voor is? “We hebben ook al een sprongetje gemaakt. Ze weigerde niet een keer, maar ik denk dat ze meer voor de dressuur geschikt is. Al wil ik het springen wel blijven doen tussendoor.”

Een aanrader?


“Ik vind deze kruising zeker een aanrader. Vooral het zachte en werkwillige karakter maakt haar een fijn paard. En ze ziet er natuurlijk ook nog eens mooi uit.”

Filmpje


Wie wil weten hoe Chica beweegt, kan onderstaand filmpje bekijken. Daarin laat Julia een stukje privéles in draf zien.

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl
20170219_161936