De Kruising: AES X Appaloosa
De Kruising: AES X Appaloosa Foto: Bit & Cap

De Kruising: AES X Appaloosa

Fun Fokkerij Rassen

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben.  Bit & Cap neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. 

We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje.

De Kruising:
AES X Appaloosa
Naam: In de Ban van Pablo (Goofy)
Geslacht: ruin
Stokmaat: 1.62 m
Kleur: bruin

“In de Ban van Pablo heet mijn knapperd en lieverd officieel. Zijn roepnaam is Goofy, of ook wel ‘onze Goof’. Het is een nakomeling van de AES-hengst Deluxe (v. Johnson) en hij komt uit een merrie van Isala’s Solaris X Prins, een Appaloosa!” 

“Maar er valt geen stip op Goofy te bekennen. Hij heeft zelfs geen ronde kol maar een streep als kol, haha! Hij nu 3,5 jaar en mag nog deze winter van zijn jeugd genieten”, vertelt de trotse eigenaresse Michelle van de Pol.

Veulen

“Ik heb In de Ban van Pablo als veulen gekocht van de fokker, om te dienen als vriendje van mijn eigen gefokte New Forest veulen. De reden van de kruising weet ik niet, maar in elk geval had hij geen stippen of tekenen dat hij ze nog kreeg. Een hengstveulen is dan voor het Appaloosastamboek niet zo interessant.”

Lelijk

“Als veulen zag Goofy er gewoon leuk uit, wel mooi hoogbenig, maar verder niet apart. Toen hij met 7 maanden gebracht werd, herkende ik hem niet meer. Hij was eigenlijk best lelijk, haha. maar dat kwam vooral door het dikke pak haar en de rare verhoudingen die had gekregen door het groeien. Het was in elk geval een lieverd. En een goede vriend voor mijn veulen.”

Fijne rug

“Toen ik hem voor het eerst zag zat hij gewoon goed in elkaar en dan kijk ik vooral naar de rug. Er zat een fijne rug in en mooie schouderpartij. Hij had toen een beetje een onderhals wat mij iets stoorde, maar kijk eens naar de foto’s: ik zie nergens een onderhals meer! Hij is tot 2 jaar hengst gebleven en dat heeft hem goed gedaan.”

Eyecatcher

“Toen hij 2 jaar werd, was hij toch een heel mooi paard geworden,  één van de eyecatchers van stal. Toen vroegen steeds meer mensen: ‘Wat is dat dan voor paard?’ Hij trok door zijn uitstraling en blik de aandacht. Zijn hoofd en uitstraling van oogopslag heeft hij echt van zijn vader en vaders vader, Deluxe en Johnson. Hij heeft de lengte in zijn rug en ietwat platte kruis (wat ik fijn vind bij een springpaard ) van de merrie. Verder heb ik de merrie toentertijd niet goed bekeken. Wel vond ik dat de merrie meerdere mooie veulens geeft. Goofy was het eerste veulen van haar. Maar ik heb een jaar later zijn zusje gezien (op foto) en dat was ook een mooi veulen.”

Springen

“Ik had geen verwachtingen, hij kon leuk lopen (met name ook heel uniek en grappig, vandaar de naam Goofy). Op een gegeven moment liet ik het maatje van Goofy los in de bak voor een aantal sprongetjes, dat ging goed. Maar ja, ik had hem los in de bak gedaan, dan moet Goofy ook. Laten springen was niet mijn bedoeling daar geloofde ik niet zo in.... Dat had ik toch echt mis. Ik had het kruisje nog niet weggehaald en de eerste sprong was gemaakt. En nog een sprong én nog één, nog één. Met stomme verbazing zat ik te kijken, hij vond het leuk, maar hij kan het ook nog eens!

Lichaamsgebruik

Ik ben niet van het vele losspringen met jonge paarden, op een klein sprongetje moet je het kunnen zien of ze kunnen springen, vind ik. Elke keer weer als hij los in de bak werd gedaan bouwde ik een klein kruisje, en elke keer springt hij graag, met veel lichaamsgebruik en snel van de grond erover heen. Ik begin er echt in te geloven dat het zomaar een hele goede kan worden.

Komisch

Zijn karakter is wat komisch, hij komt soms wat onhandig over. Maar dat is hij echt niet. Hij juist lenig, waardoor het onhandig lijkt. Hij is gewoon nog wat onzeker wat wel hoort bij een jong paard,  maar niet bang en stapt juist graag op je af. Verder is hij heel lief en sociaal. Hij loopt nu weer in de wei met mijn andere KWPN-gefokte hengstveulen. En die voedt hij mooi op!  De bedoeling is om Goofy aankomend voorjaar zadelmak te maken en ermee te gaan springen. Dat vindt hij leuk en hij kan het, ik geloof er in namelijk!

Vind je de kruising AES x Appaloosa een aanrader?

Ik vind deze kruising nog niet zo verkeerd. Maar waar het om gaat bij elke kruising, is welke kwaliteiten de moeder doorgeeft.  Zelf was ik nooit voorstander van Appaloosa’s, maar de combinatie is niet verkeerd. Het zorgt weer voor nieuwe bloedlijnen. Zowel voor het Appaloosastamboek (moet de kleur wel mee zitten) als voor AES.

Filmpje

Wil je Goofy zien springen? Bekijk dan onderstaand filmpje

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Stuur een mail naar bit-cap@mphorses.nl en wie weet lees jij jouw favoriete kruising terug op de website van Bit & Cap.

Bron: Bit & Cap