-

De Kruising: Welsh x Tinker

Tinker x Welsh
Anouk van ‘t Hoff

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Welsh x Tinker.

De Kruising:

Welsh x Tinker

Naam: Dante

Geslacht: Merrie

Stokmaat: +/- 1.27 m

Kleur: zwartbont

Anouk van ’t Hoff vermoedt dat haar verzorgpony Dante een kruising Welsh x Tinker is. “Dat merk je aan haar lichaamsbouw: bol buikje en korte beentjes. De manen, het behang, haar kleur en de dikke vacht in de winter heeft ze van een Tinker.” Haar vermoeden is verder ook niet zomaar uit de lucht gegrepen. “Ze is geboren in Ierland, maar kwam bij haar huidige eigenaar zonder informatie over haar ouders. Haar eigenaar kocht haar voor hun kleindochter met het doel om op Dante te rijden. Ze kenden Dante van de manege waar ze vandaan komt. Omdat deze manege stopte werden de meeste pony’s, waaronder Dante, verkocht.”

VriendelijkTinker x Welsh

Anouk zorgt nu bijna drie jaar voor Dante. “Iedereen bij ons op stal is gek op haar. Dante is een hele vriendelijke en makkelijke pony in de omgang. Ik vind dat ze erg goed met kinderen is. Ze wordt nu vooral als kinder-/rijpony gebruikt bij ons op stal. Kinderen kunnen zo met haar weg rijden omdat ze erg vertrouwd is, ze past zich aan aan haar ruiter.”

Rustig aan

“Ze is 20 jaar dus we doen rustig aan met haar. Vorig jaar reed ik nog veel buitenritten met Dante, maar omdat ik te groot voor haar ben geworden – wat ik erg jammer vind – fiets en wandel ik met haar. Dante vindt dit erg leuk en geniet hier echt van. Ook verwen ik haar veel met grote poetsbeurten.”

Moeder een Tinker

Het lijkt Anouk het meest logisch dat de moeder van Dante een Tinker was. Een eigenschap die ze daarvan kan afleiden is allereerst het koele karakter. “Ze is betrouwbaar, werkwillig en af en toe een beetje eigenwijs. Aan haar bouw kun je ook afleiden dat ze een Tinker kruising is: een bolle buik en dikke kont (sorry Dante). Ook is Dante een sterke pony, ze mankeert nooit wat.”

Pittige van Welsh

En over de Welsh in Dante zegt Anouk: “Dante heeft soms van die dagen dat ze het pittige karakter van een Welsh heeft, ze is dan wat schrikkerig en kijkt op van dingen die haar anders niks kunnen schelen. Haar beweging en intelligentie heeft ze ook van een Welsh: Dante is een erg slimme pony en weet precies hoe ze alles voor elkaar moet krijgen ;). Als je haar uit haar box of de wei haalt steekt ze meteen haar brutale neusje in je jaszakken, op zoek naar iets lekkers. Je kunt Dante dan ook altijd omkopen met eten.”

MinpuntenTinker x Welsh

Hoe leuk Anouk Dante ook vindt, minpunten zijn er ook. “Vooral in de zomer kan Dante een beetje uit verhouding zijn. Ze heeft een bolle grasbuik en korte beentjes. Ze is ook vaak vies, ze presteert het altijd om precies in de mest te gaan liggen met haar witte vlekken!”

Vind je de kruising Welsh x Tinker een aanrader?

“Ik raad deze kruising zeker aan voor mensen die een kinderpony willen fokken. Een erg betrouwbare en veelzijdige Tinker met het formaat van een Welshpony maakt deze kruising een perfecte kinderpony!”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant