-

De Kruising: Tinker x Welsh x Shetlander

Tinker x Welsh x Shetlander
Christin Wendt

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Bonte KWPN’er x Arabier.

De Kruising:
Tinker x Welsh x Shetlander
Naam: Coco
geslacht: merrie
Stokmaat: momenteel 92 cm
Kleur: zwartbont

“Coco is een merrieveulen van 2,5 maanden. Moeder is een Welsh x Shetlander, de vader is onbekend, maar aan Coco kan je duidelijk zien dat hij een Tinker was.” Christin Wendt is de eigenaar van Coco. Ze kocht de moeder, Haleigh, bij een handelaar in Nederland. “Haleigh komt uit Ierland, waar ze vermoedelijk in een van de wilde kuddes liep, waarin verschillende rassen bij elkaar lopen. Zo kan ook de Welsh x Shetlander-kruising zijn ontstaan.”Kudde

Christin kocht Haleigh drachtig van Coco. “Zij kan of in Ierland in de kudde of bij de handelaar door een Tinker gedekt zijn, daar was een jonge Tinkerhengst aanwezig.” Coco is nu precies drie maanden oud en 92 cm hoog.

Eigenschappen van Welsh, Tinker en Shetlander

Ze denkt dat Coco groter dan haar moeder wordt, maar dat is nog puur gissen. “Haar moeder is 1.07 m, maar vermoedelijk wordt Coco hoger.” Ze ziet van alle drie de rassen eigenschappen terug in Coco. “Van de Welsh heeft ze de ruime, vloeiende gangen; van de Shetlander de compacte bouw en de leergierigheid en van de Tinker heeft ze in elk geval de aftekeningen. Verder heeft ze twee maanogen, is ze stevig gebouwd en heeft ze veel beharing. Ze heeft sokken, een sik en zeer harige oren.”

Voor de wagen

Christin noemt Coco nieuwsgierig, ondeugend, ondernemend en leergierig. Omdat Coco nu natuurlijk nog maar klein is, is het doel voor nu puur opvoeden. Later wil Christin haar gaan trainen aan de lange lijnen, om haar daarna te kunnen inspannen. Ook wil ze wandelingen gaan maken.

Vind je de kruising Tinker x Welsh x Shetlander een aanrader?

Natuurlijk heeft Christin niet zelf voor deze kruising gekozen, maar als ze naar Coco kijkt, ziet ze zowel voor- als nadelen. “De voordelen van deze kruising die ik nu zie zijn haar krachtige gangen en haar leergierigheid. Als minpunt zie ik haar dikke sokken. Ik zie vaak dat paarden met dikke sokken last hebben van mijt en mok.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant