-

De Kruising: Singlefooter x Quarter Horse

Singlefooter

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Singlefooter x Quarter Horse.

De Kruising:

Singlefooter x Quarter Horse

Naam: Joey

Geslacht: ruin

Stokmaat: 1.54 m

Kleur: zwart

Anja van Aggelen raakte besmet met het töltvirus en wilde ook wel graag een paard met zo’n extra gang. Toen ze kennismaakte met een Singlefooter, besloot ze haar Quarter Horse-merrie te laten dekken door een Singelfooter-hengst. Daar kwam 13 jaar geleden haar Joey uit.

Singlefooter

Haar merrie was een dochter van Brio Pat Bars, de Singlefooter- hengst was Equinox Midnight Tango, een kruising van een Tennesee Walking Horse x Rocky Mountain Horse. “Een Singlefooter is niet een ras, maar een registratie in de USA voor paarden die deze extra gang vertonen. Het is een weinig opwaartse viertakt gang waarbij één voet altijd op de grond blijft staan vandaar de naam; singlefoot. Deze comfortabele gang is te vergelijken met tölt, het is eigenlijk een soort draf-tölt, een niet helemaal correcte zuivere tölt. De Singlefooter valt in de categorie van gangenpaarden.”

QuarterwereldSinglefooter

“Ik wilde graag een veulen van mijn merrie en in de Quarterwereld kon ik niet slagen met het vinden van de juiste hengst. Als ik er een zag, had hij teveel familiebanden met mijn merrie en ik wilde geen inteelt. Toen we kennismaakten met de zachtmoedige Singlefooter-hengst Tango, die vanuit Canada naar Nederland was gehaald (en later naar Australië ging), wilden we daar graag een nakomeling van. We vielen als een blok voor zijn karakter. Alle Noord-Amerikaanse rassen hebben een koel en meewerkend karakter.”

Overbouwd

“Joey lijkt erg op zijn papa qua kleur en bouw, alleen zijn overbouwde achterhand verraad zijn Quarterkant. Hij is zwart, net als zijn vader en hij heeft het fijne karakter geërfd. De moeder van Joey was een heel licht gekleurde palomino met hele vlakke comfortabele gangen. Jammer dat hij de vlakke pleasuregang zoals de ‘jog’ niet heeft geërfd van zijn moeder.”

Ranch horse

“Zijn extra gang showt hij wel vaak onder het zadel, maar het lukt hem niet goed om deze vast te houden. We moeten hiervoor hard werken en misschien vergt het ook meer oefening. Maar dat betekent niet dat hij mislukt is hoor. We beleven beiden heel veel plezier aan de rechtricht-oefeningen uit de Academische Rijkunst om wat meer kracht te krijgen voor de tölt. Het is natuurlijk ook gewoon gymnastiek. En we rijden western. We doen mee aan ranch horse, een nieuwe tak van het westernrijden. Daarbij willen ze graag een actief paard zien, waarbij het hoofd wat natuurlijker gedragen mag worden.”

Vind je de kruising Singlefooter x Quarter Horse een aanrader?Singlefooter

“Joey is van beide eigenlijk net niets. Hij moet er teveel moeite voor doen om een goed gangenpaard te zijn. En voor de westerngangen laat hij teveel knie-actie zien. Dus het is niet wat ik zocht met deze kruising. Ik heb hem gefokt vanwege de tölt. Dus nee, ik vind deze kruising geen aanrader, ondanks dat Joey wel een fantastisch familiepaard is waar ook mijn man en onze zoon op kunnen rijden. Qua karakter vind ik het wel een goede match, want hij is ontzettend koel in zijn hoofd en heel lief. We zijn gaan kijken wat we dan wel kunnen, zoals de ranch horse en daar beleven we veel plezier aan.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

 

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant