rechthoek amalia
rechthoek amalia

De Kruising: Shetlander x Tuigpaard

Fun Rassen

Hoe kan een Shetlanderhengst een Tuigpaardmerrie dekken? Met een beetje hulp, vertelt Joyce de Haan. Zij is sinds drie jaar de verzorger en berijdster van Amalia, de kruising van vandaag. Ze vertelt dat de kruising heel bewust is gekozen. “Mij is verteld dat de Shetlander op een verhoging is gezet en dat hij zo de merrie kon dekken.”

De Kruising: Shetlander x Tuigpaard
Naam: Amalia
Geslacht: merrie
Stokmaat: 1.40 m
 Kleur: vos

Vos

Het resultaat is de nu 13-jarige D-pony Amalia, een vosje met een kolletje, een wit voetje en een paar witte stipjes op haar lichaam. Joyce rijdt endurance met haar en sinds december is ze B-dressuur gestart. ”We halen steeds een winstpunt. Ik heb er nu zeven en we zien wel hoe ver we komen.” Haar wens is vooral om verder te komen in de endurance. “Ik wil ooit graag klasse 3 starten.”

Ondeugendheid van Shetlander

Volgens Joyce is Amalia van alle markten thuis. Haar vorige amazone sprong met haar en dat deed ze ook niet onverdienstelijk. “Ze blinkt uit op verschillende vlakken.” Het is niet dat Joyce alles zomaar cadeau krijgt. “Ze wil af en toe niet van huis weg of ze probeert er ineens tussenuit te piepen tijdens het rijden.” Dat zijn ondeugendheden die volgens Joyce van de Shetlander afkomstig zijn. “Ook maakt ze vrij korte passen en ze heeft een hele volle staart en dikke manen.”

Halsaanzet van Tuigpaard

Van de Tuiger heeft Amalia de hoge halsaanzet. “Ze droeg in het begin haar hoofd heel hoog en dat was best lastig voor de dressuur. Met endurance zit ze altijd snel in de uitgestrekte draf, maar dat probeer ik te voorkomen. Ze is ook heel slim en ook af en toe pittig. Als ik haar mentaal niet genoeg uitdaging geef, neemt ze al gauw de leiding over. Je maakt haar niet gauw moe, want conditie heeft ze genoeg.”

Vind je de kruising Shetlander x Tuigpaard een aanrader?

“Ik vind het een heel bijzondere kruising, die ik nog niet ben tegengekomen. Het is absoluut een aanrader, als het al iemand lukt om deze kruising te maken. Ik vind het leuk dat Amalia niet zo groot als een tuiger is. Ik vond namelijk voornamelijk haar formaat en haar ondeugende karakter leuk toen ik haar ging rijden. Ook vind ik het leuk dat het niet een typische gefokt dressuurpaard zoals een KWPN’er is en ook geen Arabier, zoals je veel in de endurance zit, maar juist een koudbloedkruising. Het is hard werken, maar nu, na een aantal jaar, kan ik er wel de vruchten van plukken.”