-

De Kruising: Quarterhorse x Fries

Quarterhorse x Fries
Anousca Lutgens

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Fjord x Appaloosa.

De Kruising:
Quarterhorse x Fries
Naam: Tica
Geslacht: merrie
Stokmaat: 1.54 m
Kleur: Donkerbruin

“Tica is een kruising Quarterhorse x Fries en een fantastisch en veelzijdig dier. Ik heb haar van veulen af aan en heb haar voor mijn verjaardag van mijn ouders gekregen.” Dat is inmiddels alweer 24 jaar geleden, vertelt Anousca Lutgens. Ze weet niet of Tica een bewuste kruising was, maar ze weet wel dat de moeder een Fries paard en de vader een Quarterhorse was.Dat Friese bloed vindt Anousca nauwelijks zichtbaar in haar donkerbruine pony. “In Tica zie ik eigenlijk niets terug van een Fries. Haar billen heeft ze van de Quarter en ze is overbouwd net zoals de meeste Quarterhorses. Tica heeft een heel lief karakter en dat komt eigenlijk zowel van de Quarter als van de Fries. Ze kan heel snel galopperen en dat heeft ze ook van vaderskant, omdat dit paardenras vroeger werkt gebruikt voor de kwart mijlraces. Daarbij is ze ook vreselijk wendbaar, wat heel erg handig was tijdens de marathons met mennen.”

Western en dressuur

Anousca heeft haar pony op jonge leeftijd western beleerd. “Maar eigenlijk reden we merendeels recreatief en waren we vaak in het bos en op de heide te vinden. Na jarenlang op de stal te hebben gestaan waar ze tevens is geboren, zijn we verhuisd naar een andere stalling. Daar kwamen we in aanraking met springen. Dat vond ze erg leuk en zo zijn we springlessen gaan volgen.De combi van springen en westernrijden was geen goede match en op advies zijn we dressuurlessen gaan nemen. Dit vond Tica ook erg leuk om te gaan doen en ze deed altijd haar best. We gingen de sport in maar gezien mijn eigen leeftijd moesten we tussen de paarden starten.”

Het opnemen tegen de paarden bleek geen probleem voor Anousca en Tica. “De ene na de andere prijs haalden we binnen en in korte tijd –  zo’n anderhalf jaar – waren we Z1-dressuur. Doordat Tica overbouwd is, heeft het wel bloed, zweet en tranen gekost om haar meer op haar achterband te rijden, maar door haar fantastische karakter liet ze zich altijd van haar beste kant zien.”

Springen

“Ook reden we springwedstrijden, maar door haar stokmaat kwamen we in het L-springen wat in de knoei. Daarom zijn we daarmee gestopt. We deden mee aan oefenwedstrijden eventing en ook daarin was Tica gretig. Daarom besloot ik om in Maarsbergen mee te rijden met een officiële samengestelde wedstrijd. We haalden direct twee winstpunten in een parcours met indrukwekkende hindernissen. Het was een eenmalig avontuur voor Anousca en Tica. “De wedstrijden waren vaak erg ver weg.”

Mennen

Tica was ook beleerd in enkel- en dubbelspan. “De man van mijn instructrice destijds mende met Tica en na een aantal oefenwedstrijden kwam de vraag of hij ook met Tica aan officiële samengestelde menwedstrijden mocht meedoen.” Dat was wederom ook niet zonder succes. “Ook hierin wist ze vaak met de eerste prijs naar huis terug te keren. Uiteindelijk werd ze Nederlands kampioen in de sgw klasse 2 en waren de punten voor klasse 3 binnen. Doordat ze op dat moment drachtig was en we van stal verhuisden, lasten we een wedstrijdstop in. Ik ging de opvolger van Tica opleiden en trok Tica volledig terug uit de sport. Ik vond dat ze genoeg gepresteerd had voor mij. Nu is ze 24 jaar oud en krijgt ze haar beweging van een 11- en 15-jarig meisje. Ik hoop dat ik op deze manier nog heel wat jaartjes kan en mag genieten van haar.

Vind je de kruising Quarterhorse x Fries een aanrader?

“Door haar karakter vind ik deze kruising wel een aanrader, een liever, meewerkender en veelzijdiger paard dan Tica ga ik nooit meer tegenkomen.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant