-

De Kruising: PRE x Appaloosa

Pamela Vooijs

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Bonte KWPN’er x Arabier.

De Kruising:
PRE x Appaloosa
Naam: Promesa
Stokmaat: 1.44 m
Geslacht: merrie
Kleur: valk

“Toen ik haar kocht had ze niets van een Appaloosa, maar nu krijgt ze steeds meer pigmentvlekjes bij haar ogen en neus. En verder heeft ze op haar kont slechts een paar donkerbruine en witte stippen, je moet goed kijken wil je ze zien. Op foto’s zie je ze niet”, zegt Pamela Vooijs over haar merrie.Lief

Ze kocht haar nu 2,5-jarige pony een jaar geleden van haar stalgenoot, die haar wegens privéomstandigheden te koop zette. Pamela had al een Fries paard, maar ze viel als een blok voor het karakter van de toen 18 maanden oude pony. “Ik heb nog nooit zo’n lief paard meegemaakt op zo’n jonge leeftijd als zij. Ze loopt echt overal voorbij en overheen.”

Belofte

Pamela staat daar versteld van, omdat haar merrie al meerdere eigenaren heeft gehad. “Ik ben erachter gekomen dat ik in de kleine 18 maanden van haar leven eigenaar nummer 6 ben. Omgerekend heeft ze dus gemiddeld 3 maanden bij elke eigenaar gestaan die ze heeft gehad. Dit is voor zo’n jong dier behoorlijk stressvol en verklaart waarschijnlijk ook waarom ze nog zo’n puppy-uiterlijk heeft. Ze heeft geen goede start kunnen maken. Dit is ook de reden waarom ik haar naam Piolina veranderd heb in Promesa, Spaans voor belofte. Een belofte naar haar dat ze (hopelijk) de rest van haar leven bij mij blijft.”

Promesa met links haar moeder

Nog jong

Pamela ging na de aankoop van Promesa op onderzoek uit om meer van haar te weten te komen. “Het enige wat deze knappe dame had, was een paspoort en – helaas – een brandmerk op haar kont waaruit we konden opmaken dat ze oorspronkelijk uit Spanje kwam. Verder was er niks bekend over haar ouders of bloedlijn. De dag van de ‘koop’ heb ik een dierenarts laten komen om alles te laten checken. Volgens het paspoort was ze 18 maanden oud, wat niemand van ons echt kon geloven gezien haar jonge uiterlijk. Toch werd ze na de check door de dierenarts aan de hand van haar tanden inderdaad rond de 18 maanden geschat.”

Fokker

“Na veel puzzelen rondom het Spaanse paspoort ben ik er achter gekomen wie haar fokker is. Via een Facebookpagina over Spaanse paarden kwam ik in contact met een lieve vrouw die mij heeft geholpen een brief gericht aan de fokker in het Spaans te schrijven. Ik stuurde hem aangetekend op, maar ik rekende niet op een antwoord, omdat Spanjaarden niet als altijd even meegaand te boek staan. Tot mijn verrassing had ik binnen een week een mail van de Spaanse fokker. Hij stuurde mij foto’s van de ouders van Promesa en vertelde waarom hij voor deze kruising gekozen had.”

Karakter

“De moeder van Promesa, de Appaloosa, was van zijn dochter. Ze had zo’n lief en zacht karakter, dat hij besloot een veulen van haar te fokken. Hij zag een PRE met een hele mooie kleur en koos die als vader, omdat hij benieuwd was wat eruit zou komen. Helaas was hij genoodzaakt moeder en dochter te verkopen aan een vriend. Toen die overleed, werden de pony’s verder verhandeld.”

Opfok

“Nadat ik haar gekocht had, heb ik haar de dag erna op de trailer gezet en samen met een vriendin naar de opfok gebracht. Best lastig als je net een dier koopt om haar de dag daarna direct weer weg te brengen. Maar het welzijn van het dier staat op nummer 1. Nu, na een jaar zie ik een heel andere, zelfverzekerde en stoere merrie naast mij staan. Ze krijgt van mij de tijd tot haar lijf de kans heeft gehad om te groeien voor we gaan denken over inrijden etcetera. Ik denk dat ik daar pas op 5- à 6-jarige leeftijd naar ga kijken. Nu genieten wij samen van de verzorging die ze nodig heeft en de wandelingen die we samen maken.”

Filmpje

Hieronder een filmpje waarin je de ontwikkeling van Promesa ziet van jaarling tot nu bijna 3-jarige merrie.

Horseboarden

Op een dag hoopt Pamela met Promesa te kunnen gaan horseboarden. “Dat lijkt me heel erg leuk en het is een teamsport. Daar hou ik van. Verder ben ik gewoon een recreatieruiter en heel verwend, omdat ik op een stal dicht bij het bos, strand en de duinen sta.”

Lichte kleur

Een andere kruising PRE x Appaloosa heeft Pamela nog niet kunnen vinden. Ik ben lid van een Spaanse paardenforum en daarop ben ik er nog geen een tegengekomen.” Ook de kleur vindt ze bijzonder. “Ze is een hele lichte valk en haar manen zijn net als een Fjord, met zwart, bruin en wit. Haar staart is lang en dik. Een Appaloosa heeft vaak een kortere staart. Ik weet niet of ze nog gaat veranderen van kleur. Nu is ze ’s winters heel donker en ’s zomers heel licht.”

Korte bouw

“Haar bouw is heel kort, dus ik ben bank dat ik een aangepast zadel zal moeten laten maken. Ze is ook breed met een behoorlijk ontwikkelde hals. Een Appaloosa is vaak ook kort en stevig gebouwd en Spanjaarden zijn ook wel kort, dus ik kan niet echt zeggen waarvan ze dat heeft. Ik hoop er met horseboarden wel van te profiteren dat ze kort en wendbaar is.”

Groeien

Nu meet Promessa 1.44 m. “Haar moeder was 1.40 en haar vader 1.56 m. Ik merk dat ze nu begint te groeien en hoop dat ze doorgroeit tot 1.50 m.  We zijn allemaal erg benieuwd hoe ze zal uitgroeien, maar voor mij is ze nu al een prachtige dame.”

Vind je de kruising PRE x Appaloosa een aanrader?

Ja, ik vind het zeker een aanrader. Het is een heel gevoelig paard, maar ze heeft een zacht karakter en gaat voor je door het vuur. Dat gevoelige lees ik veel over het Spaanse ras, Appaloosa’s zijn vaak koeler. Dat heeft ze volgens mij ook, want ze accepteert alles heel makkelijk en ze is heel braaf, ook in het verkeer. Dat zachte van een Spanjaard en het koele van een Appaloosa dat vind ik geweldig, terwijl ze tegelijkertijd ook veel temperament heeft.

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant