cropped-IMG_20190830_112410.jpg
cropped-IMG_20190830_112410.jpg

De Kruising: Pinto x Belgisch Trekpaard

Nieuws

De Kruising:
Pinto x Belgisch Trekpaard
Naam: Iris
Geslacht: merrie
Stokmaat: ongeveer 1.70 m
Kleur: bruinbont



“Iris is een donkerbruinbonte merrie van 5 jaar oud. De moeder was een zwart Belgisch trekpaard en de vader een bruinbonte Pinto”, vertelt Karo Vanbaelenberghe over haar paard. Of de vader staat ingeschreven bij het Pinto-stamboek, de Pinto Horse Association, weet ze niet. “Ik heb helaas geen geschiedenis van de vader. Ik heb hem enkel op foto gezien bij de koper.”



Droompaard


Karo noemt Iris haar droompaard. Het is precies het paard dat ze zocht. “Ik was al vroeger stapel zot van bonte paarden en zag ook graag stevige paarden zoals de Tinker en Shire en Belgische trekpaarden. Ik heb altijd tegen iedereen gezegd dat mijn droompaard een stevige bonte merrie was, liefst een kruising warmbloed met koudbloed. Omdat daar meestal wel stevigere paarden uitkomen die nog elegante zijn in beweging. Via mijn werk werd ik bekend gemaakt met Iris die weg moest bij de boer. Ik ben de dag erna direct gaan kijken en daar stond ze dan, mijn droompaard.”


Jong gekocht


Iris was toen net 1,5 jaar oud en het laatste paard dat de boer nog te koop had staan. “Haar moeder en vader waren al verkocht. Ik heb haar gekocht voor het recreatierijden onder het zadel en om een ritje voor de koets te maken.” Alleen moest Karo haar dat natuurlijk nog wel allemaal leren. “We hadden juist één probleem, ze kon en kende helemaal niets.”


Recreatie en mennen


“Ik woonde voordien op een hoeve waar we nog als hobby werken met paarden op het land hebben. Daar hebben we haar opgeleid op het enkele lijn. En werkt ze ook mee op het land in het gareel. Nu zijn we ons meer aan het toeleggen om onder het zadel te rijden. Mijn doel is met haar naar strand te rijden en wat dressuur met haar te doen.”


Koele van de Belg, pit van de Pinto


“Haar eigenschap van de Belg is dat ze koel in het hoofd is als ze schrikt. Ze heeft ook haar grootte mee van de Belg. Ook haar bouw neigt meer naar de Belg dan de Pinto. Van de Pinto heeft ze haar pit mee en ze zou blijven doorgaan (bijvoorbeeld blijven trekken op het land en niet willen stoppen🙈). Dat is ook haar minpuntje. Ook wordt ze snel heet en kan ze wel eens ontploffen.”



Knuffelkont


Toch is Iris over het algemeen een superlief paard, vindt Karo. Iris is het beste in knuffelen. Ze vindt niets leuker dan heel de dag geknuffeld worden. Voor een merrie heeft ze absoluut geen merriestreken.”


Vind je de kruising Pinto x Belgisch Trekpaard een aanrader?


“Iris is eigenlijk een kruising die ideaal is voor de recreatieruiter die graag een multifunctioneel paard zoekt. Je hebt de power en de kalmte van de Belg en de beweging en wat pit van de Pinto. Je kan er mee mennen, rijden en wat je nog meer kunt verzinnen.”




IMG_20190830_102913
IMG_20190830_1029131
IMG_20190730_090156_Bokeh1