-

De Kruising: Paint x NRPS

Paint x NRPS
Josefien Spoelder

De Kruising:
Paint x NRPS
Naam: Blue Spirit
Geslacht: Ruin
Stokmaat: +/- 1.30 m
Kleur: vosbont

Blauwomrande oogjes en een tiener in huis die gek is van het stripkarakter Spirit: dan is een naam zoeken voor een eerste eigen veulen niet zo moeilijk meer. De kruising van deze aflevering heet namelijk Blue Spirit, het fokproduct van Josefien Spoelder en haar gezin.

NRPS werd te klein

Josefien en haar dochter hadden een voskleurige C-pony die stond ingeschreven bij het NRPS. Ze was 1.37 meter van schofthoogte en werd op een gegeven moment te klein voor de dochter van Josefien. “We wilden voor de aardigheid een keer een veulen fokken bij de pony, maar we wilden niet half Nederland doorkruisen voor een hengst. Ook mocht hij niet zo duur zijn qua dekgeld. Op een gegeven moment hadden mijn man en mijn dochter samen bekokstoofd dat ze voor de Paint-hengst Oreos Red Baron gingen. Dat is een wat oudere hengst en hij stond in de buurt, zo’n 15 kilometer van ons vandaan. Ik heb een voorkeur voor western, dus ik vond het natuurlijk heel leuk.”Paint in de buurt

Wat ook hielp om voor deze Paint als vader te gaan, is dat hij groter was dan hun merrie met zijn 1.51 m qua stokmaat. “Het was voor ons echt een verrassing wat er uit deze kruising zou komen, want de hengst is niet homozygoot. De eerdere veulens van deze hengst leken bijna allemaal op de moeder. Een veulen uit een Appaloosa-merrie had bijvoorbeeld echt Appaloosa-stippen.” De vlekken van Oreos zijn wel doorgegeven, maar dat is het dan ook wel volgens Josefien. “Blue Spirit is meer een Arabiertje in een vlekkenpakje. We hadden gehoopt dat hij meer van zijn vader zou hebben, qua maat en bespiering. Hij is nu twee jaar oud en ongeveer 1.30 m, dus veel groter gaat hij niet worden. Mijn dochter is nu 13 jaar oud en al 1.82 meter. Daarom hebben we Blue Spirit onlangs verkocht aan een meisje bij ons in de buurt. Die is 1.60 meter van lengte, dus dat past beter.”

Mooi beestje

Ondanks dat haar fokproduct niet zoveel op zijn vader lijkt, vindt Josefien hem wel erg mooi. “Het is een mooie ranke verschijning. Het NRPS zit er duidelijk in, hij heeft ook de gangen van zijn moeder. Het is zeker geen Paint qua bouw, hij heeft alleen de vlekken van zijn vader. Toen hij geboren werd, had hij meer wit, maar nadat hij na een maand of drie ging verharen, krijg hij meer vlekken op zijn borst en benen. Daarnaast hebben zijn manen een andere kleur dan zijn staart. De manen zijn licht rossig, de staart is donkerder.

Vind je de kruising Paint x NRPS een aanrader?

“De keuze voor de Paint als vader was heel random. Er zat niet echt een fokgedachte achter. Toch is het nog niet zo gek, want je hebt ook de Quarabs, waarbij Quarters met Arabieren worden gekruist. Voor de liefhebber vind ik deze kruising wel een aanrader. Blue Spirit is namelijk wel een leuk beestje én hij is heel lief. Het koele van zijn vader zit er ook wel in. We hadden het zelf fijn gevonden als hij groter was geweest.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant