-

De Kruising: Paint x Konik

Paint x Konik
Martine Geelhoed

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Tinker (Gypsy Cob) x Engels Volbloed
.

De Kruising:
Paint x Konik
Naam: Skylar
Geslacht: Ruin
Stokmaat: 1.33 m
Kleur: Dun bay tobiano bont
Leeftijd: 6 jaar

Je koopt een Konik en ineens komt daar een bont veulen uit. Dat overkwam de eigenaren van de moeder van Skylar. Ze kochten de Konik-merrie bij een bloedtapperij waar ze bloed aftappen van drachtige merries voor de productie van hormoonmiddelen. Hun merrie bleek dus ook drachtig te zijn. De hengst liep eigenlijk bij een andere groep merries, maar gezien de kleur van Skylar vermoeden ze dat de Paint zijn vader is.Skylar is op 27 juli 2014 geboren in Zoutelande in Zeeland. In die provincie woont Martine Geelhoed ook met haar gezin. Toen Skylar vier jaar oud was, zetten hun vorige eigenaren hem te koop. Hun dochter was nog te jong voor hem en had niet veel interesse voor paarden, vertelt Martine. Dat kwam goed uit, want in die periode ging zij op zoek naar een nieuwe pony voor haar dochter Carlijn.

“Wij waren op zoek naar een B- of C-pony voor onze dochter, toen 9 jaar oud. Ze werd te groot voor haar Shetlander. Carlijn is echt een paardenmeisje. Ze houdt van dressuur, springen, eventing en recreatief met haar pony bezig zijn. Plezier staat voorop. We zien haar liever achterstevoren op een pony naar het strand gaan, dan op hoog niveau dressuur rijden. Wel vindt ze het erg leuk om wedstrijden te rijden. Met haar Shetlander mocht ze naar het NK zestal in Ermelo, was ze reservekampioen bij het Zeeuws kampioenschap B-springen en had ze de punten voor de L2 in de dressuur.”

Behoorlijk groen

“Dus ja, wat zoek je dan? Wij hebben geen hoog budget, dus een dure sportpony gaat het niet worden. Toen zagen we Skylar.” De eerste ontmoeting was meteen raak. “Wat een knuffelkont. Hij legt meestal gelijk zijn hoofd op je schouder ter kennismaking. Super relaxed met poetsen. Je mag overal aanzitten. Drukte maakt niet uit. Hij was alleen behoorlijk groen. Hij kon zijn zadel op en zijn hoofdstel aan, dat was alles. Toen Carlijn op hem ging rijden, gaf ze been en daar schrok hij wel even van. Maar ze moest erom lachen en vond hem leuk, dus we kochten hem.”

De reis naar huis was wel even spannend. Martine reed met haar auto achter de trailer aan en zag dat Skylar over de voorstang sprong. “Hij hing daar prima met zijn benen over de balk, want zo kon hij uit het raampje kijken, vond hij.”

Inmiddels weet Martine dat Skylar zich wel eens druk kan maken, zoals dat hoort bij een jonge pony, maar dat hij nooit in blinde paniek raakt. “Hij heeft nog nooit een stap verkeerd gezet. Toen Carlijn er voor de tweede keer op zat vroeg ze of ze een galopje mocht doen. Nou prima, het was geen enkel probleem.” Alleen vorige winter ging het een keer mis. “We gingen ergens rijden en toen zag hij in de binnenbak ineens een paar honden achter het windbreekgaas. Daar schrok hij van en toen vloog hij even weg. Toen viel Carlijn eraf.”

Inmiddels heeft Carlijn haar vertrouwen weer terug en doet ze van alles met Skylar, zoals naar het strand gaan en met hem zwemmen. “De eerste wedstrijdjes heeft ze ook al met hem gereden. Nu door corona ligt alles wel stil. Dat is echt balen. Het is geen pony met een mooie uitgestrekte draf en hij loopt ook niet altijd aan de teugel, maar hij doet wel wat er aan hem gevraagd wordt. Hij is ook echt op Carlijn gefocust. Dat hij zo lief is, vinden wij veel belangrijker dan dat hij hoog scoort op de wedstrijden, maar toch haalt ze steeds haar punten.”

Aalstreep van Konik

Toen Carlijn voor het eerst met Skylar op wedstrijd ging, kon Martine hem vergelijken met andere pony’s. “Ik dacht dat het meeviel, maar in vergelijking met die sportpony’s zie je gewoon een dikke pony. Het is meer een Konik van bouw. Zijn moeder was kleiner en ook kort, rond en bol. Skylar heeft ook een aalstreep en het korte hoofd van een Konik. Ook heeft hij korte gangen. Vanwege zijn uiterlijk denken mensen vaak dat het een IJslander is.”

De kleur is duidelijk van de Paint. “In zijn paspoort staat dun bay tobiano bont. Nou, je snapt dat ik dat niet onthou, ik had er nog nooit van gehoord. Hij is wit met een beetje lichtbruin. Hoe je dat moet noemen, weet ik niet, het is te donker voor valk. Zijn manen zijn zwart, wit en bruin en hij heeft een zwarte staart met een beetje wit erin.”

Vind je de kruising Paint x Konik een aanrader?

“Ja, zeker als je van een beetje koele paarden houdt. Hij heeft toch een beetje warmbloed erin en toch is het een nuchtere pony. Daar hou ik van. Wij zijn sowieso gek op kruisingen. Mijn eigen pony is ook een mix. Wij denken dat er iets van Irish cob of Welsh cob in zit. En zelfs de Shetlander van Carlijn is een kruising met een Welsh. Daar reed ze naast springen en dressuur ook eventing mee. Leuk dat je met een kruising zo ver kunt komen.” Carlijn wil met Skylar ook het liefst gaan springen en eventing rijden. ,,Ze springt over strobalen en autobanden en hij weigert bijna nooit.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant