-

De Kruising: Merens x Shetlander

Merens x Shetlander
Shuly Guggenheim

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Tinker (Gypsy Cob) x Engels Volbloed
.

De Kruising:
Merens x Shetlander
Naam: Cheque en Chamira
Geslacht: ruin en merrie
Stokmaat: 1.20 en 1.15 m
Kleur: zwart
Leeftijd: 11 en 10 jaar

“Een kennis van ons fokte met een Merens en wat Shetlanders. Toen ze er op een gegeven moment te veel kreeg, vroeg ze of wij ook een paar pony’s wilden.” Zo kwam Shuly Guggenheim aan het ruintje Cheque, een kruising tussen de Merens-hengst en een Shetlander-merrie, en de Shetlander Jolien.

Jolien, de moeder van Chamira

Maar toen Jolien er eenmaal was, werd ze steeds dikker en dikker. En ja hoor, ze bleek drachtig van de Merens-hengst. Zo had Shuly binnen een jaar tijd ineens drie pony’s, want uit Jolien werd Chamira geboren. Dat is inmiddels tien jaar geleden. Ze rijdt met de twee Merens x Shetlander-kruisingen in het tweespan en de pony’s worden ook bereden.Cheque is 11 jaar, een jaar ouder dan Chamira en hij is ook iets groter. Hij meet ongeveer 1.20 m en Chamira 1.15 m. Ze zijn allebei zwart, maar Cheque heeft nog een kolletje op zijn hoofd. ,,Cheque is wat robuuster en barokker, hij lijkt wat meer op zijn vader, de Merens. Chamira is wat sierlijker. Haar moeder Jolien is ook een fijn gebouwd pony’tje.”

Chamira met haar berijdster Charlize.

Maar hoe schattig Chamira er ook uitziet, Shuly vindt Cheque veel liever. ,,Hij doet echt alles voor je. Met Chamira hebben we in het begin echt moeite gehad. Het was echt een pismerrie. Ze ging gewoon liggen als ze niet verder wilde en gooide kindjes van haar rug. We hebben haar geprobeerd in het enkelspan te rijden, maar dat had geen zin. Ze doet het alleen goed in het tweespan. Nu is ze veel braver, maar haar ruiters krijgen met rijden soms nog steeds vliegles.” Volgens Shuly heeft Chamira dan ook het eigenwijze van een Shetlander “en het drammerige van een Merens.”

Vind je de kruising Merens x Shetlander een aanrader?

“Ik ben niet zo van de kruisingen en zeker niet als merrie en hengst zo verschillen van grootte. De vader was 1.45 m geloof ik. Als daar zo’n verschil in zit, vind ik het een beetje rare fokkerij. De pony’s zijn welkom hoor, maar zelf zou ik niet voor die kruising kiezen.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Larissa met Cheque.

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant