-

De Kruising: KWPN x Welsh Cob

welsh cob
Astrid Kistenmaker, Judith Hooghuis, Judith Hulhoven

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising KWPN x Welsh Cob

De Kruising:

KWPN x Welsh Cob

Naam: April’s Joy Nola

Geslacht: merrie

Stokmaat: 1.60 m

Kleur: Schimmel

Judith Hulhoven wou graag een veulen van haar Welsh Cob-merrie, maar ze wenste dan wel een wat smaller en groter type. Ze kon geen grote Welsh Cob-hengst vinden van het tuigerstype, maar ze stuitte tot haar verrassing wel op Kingston, een KWPN-hengst die ze geweldig vond. “Dat was qua karakter en bouw het type dat ik zocht.”

Zes jaarWelsh cob

Zo fokte ze uit haar grove Welsh Cob van 1.57 meter zes jaar geleden April’s Joy Nola. Over de naam zegt Judith: “April, omdat ze eigenlijk in maart geboren had moeten worden; Joy, omdat ze heel snel liet zien dat ze een erg vrolijk ondeugend veulen was; en Nola betekent kampioen.”

Bouw van Welsh Cob

“Nola heeft de ronde bouw van een Welsh Cob. De korte rug en haar hoofd heeft ze duidelijk van haar moeder. Haar vader zie ik terug in haar schouders en langere benen. Ook is ze smaller dan haar moeder, ze heeft een langere hals en meet 1.60 m, dus mijn wens voor een groter en smaller paard is uitgekomen.”

Karakter

Het karakter van Nola is volgens Judith een mengeling van beide ouders. “Het koppige, maar ook het voor je door het vuur gaan heeft ze van een Welsh Cob. En als ze iets leuk vindt, leert ze het snel. Wil ze iets niet dan is ze echt ‘Welsh koppig’.Het nerveuze en afwachtende is meer van haar vader, maar ze is ook sociaal en gek op aandacht. Ze kan snel afgeleid zijn en heeft afwisseling nodig.”

Dressuur

De moeder van Nola was heel veelzijdig, zegt Judith. “We deden alles, maar springen was echt ons ding. Met Nola ben ik meer de dressuurkant opgegaan. Ze kan eigenlijk alles, maar mag niet hoog springen vanwege een oude hoefblessure. In de dressuur mogen we inmiddels L2 gaan starten.”

Vind je de kruising KWPN x Welsh Cob een aanrader?Welsh cob

“Voor mij is de kruising gelukt. Ik heb nu een fijn paard met een goed karakter. Het is echt een mix van beide rassen.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant