Foto-17-06-18-12-54-12
Foto-17-06-18-12-54-12

De Kruising: KWPN x Haflinger

Nieuws

De Kruising:
KWPN x Haflinger
Naam: Lewis
Stokmaat: 1.48 m
Geslacht: ruin
Kleur: bruin



“Gefokt in Nederland uit een Haflinger-moeder en de KWPN-hengst Amulet (van Farn) is Lewis twee jaar geleden op mijn pad gekomen. Ik zocht een grote maat D-pony om recreatief dressuur mee te rijden en buitenritten te maken. Deze knappe kerel stal meteen mijn hart.” Toen Noor van Brussel haar pony kocht, heette hij anders. “De officiële naam van mijn pony in zijn paspoort is Nicki Nik van het Jope. Dit is echter een naam die zó slecht bij zijn guitige persoonlijkheid past dat ik hem vanaf dag één dat hij bij ons is komen te staan, heb omgedoopt tot Lewis.”



Stamhengst van KWPN


Omdat Noor de derde eigenaar is, kent ze de fokker en zijn bedoelingen om een KWPN’er met een Haflinger te kruisen niet. “Als zoon van de goedgekeurde KWPN-hengst Amulet is Lewis langs vaderskant verwant met Farn, één van de oudere stamhengsten binnen het KWPN. Ik neem aan dat dit een bewuste keuze geweest is. Over moederszijde is er weinig geweten.” Het is inmiddels 11 jaar geleden dat Lewis is geboren.


Pruillip


Noor viel voor zijn lieve hoofd met guitige oogjes. “En een pruillip (waar je een euro in kan steken als ie echt ontspannen is). Hij heeft ook een fijne bouw met mooie ronde Haflingerbillen, meer moest het voor mij niet zijn.” Zo verhuisde hij met haar mee naar België.


Lichte kleur van Haflinger


Er is meer zichtbaar en merkbaar van een Haflinger in Lewis, vindt Noor. “Naast zijn indrukwekkende billen, heb je zijn brede borst, dikke manen en staart, en zijn kleur. Hij is eigenlijk bruin met een mooie bles en twee witte voeten (light bay) maar zijn benen zijn niet zwart waar die bij een ander bruin paard zwart zouden zijn, eerder kleuren ze daar in de zomer een soort grijs, net zoals bij Haflingers hun gouden voskleur overgaat in lichtere tinten. Ik las over Haflingers ook dat je ze vaak wat moet ’winnen’ voor ze voor je door het vuur gaan. Dat gevoel heb ik bij hem ook wel echt.”



Haflinger-modus


“Ik heb eigenlijk geen ervaring met KWPN’ers. Maar je ziet wel in zijn algemene bouw dat er hier en daar een lichter type paard komt doorschijnen. Lewis kan ook wat ik noem van koudbloed- naar warmbloed- modus springen. Hoewel hij werd verkocht als kinderpony, bleek hij erg sensitief en ontvankelijk. Hij schakelt voortdurend tussen zijn Haflinger-modus en warmbloed-modus, het ene moment loopt hij naast je te sloffen en te kijken naar de vogeltjes op het dak van de stal, het volgende moment heb je net een hoogbenige hengst van 1.70 m vast. Heel grappig. Zeker in zijn superpluizige wintervestje verbaast hij iedereen.”


Grote Shetlander


“Ach, een grote Shetlander, zo ziet hij er wel uit. Tot je hem eenmaal goed aan het werk zet. Een cadans waar menig dressuurpaard jaloers op zou zijn, een mooie ruime draf, een galop die hij ter plekke kan volhouden en een enthousiasme en fijngevoeligheid waar je zelf blij van wordt. Niet altijd de makkelijkste, dat wel. Zeker voor een eerder onzekere ruiter als ikzelf. Zijn sensitieve ziel voelt de minste twijfel of onzekerheid en neemt die over. Maar als hij voelt dat je wil proberen, dan hij wil hij dat ook. Grondwerk en vrijheidswerk heeft onze band enorm versterkt. Daarbij zorgen we voor elkaar en is er ruimte voor spel en humor, wat hij bij de vleet heeft (die guitige oogjes waar ik verliefd op werd, doen nog steeds goed hun werk). Twee jaar na datum liggen we samen soms te dutten in de wei en blijven we ons samen verder ontwikkelen op alle mogelijke manieren, want afwisseling, dat is waar we allebei blij van worden.”


Klassiek


“Lewis en ik hebben als doel om zoveel mogelijk te genieten van het moment en om te zien hoe ver we met elkaar geraken. Ik rij nog niet zo heel lang, maar ben wel het meest geïnteresseerd in vrijheidsdressuur, academische rijkunst (zowel op de grond als onder het zadel), klassieke dressuur en recreatief buitenrijden. Springen ligt me minder (of eigenlijk helemaal niet), maar met het zoontje van de vorige eigenaar sprong hij LRV-parcourtjes van een meter en meer.”



Sensibel


Lewis is een erg slimme maar vooral ook sensibele kerel. Hij ziet er erg stoer uit met zijn brede borst en dikke billen, maar eigenlijk heeft hij een klein hartje en wil hij graag veel vertrouwen van je. In het begin liep dit wel al eens grondig mis. We hebben toen echt opnieuw moeten beginnen. Een jaar lang grondwerk, spelletjes spelen in vrijheid, hem laten spreken en laten voelen dat hij ook gehoord wordt. Sinds hij weet dat het een partnerschap is, is er erg veel veranderd. We staan nu aan het begin van iets nieuws. We zien wel hoe ver dit ons brengt. Geen druk opleggen, is cruciaal voor ons beiden.”


Vrijheid


“Lewis is het allerbeste in vrijheid vind ik. Dan is hij echt in zijn sas, omdat hij ook zijn zegje mag doen. Zeker als ik het vergelijk met mijn andere merrie, een oudere BRP, dan zie ik hoe hard hij openstaat voor de kleinste veranderingen in stem, lichaamshouding, energie. Met heel weinig kan je hem al heel veel laten doen en zie je ook aan hem dat hij er écht veel plezier in heeft. Hij denkt dan actief mee en zal ook zelf veel vrijwillig aanbieden.”


Heeft je pony ook minpunten?


“Zoals ik eerder aanhaalde is zijn sensibiliteit zowel zijn sterkste als zwakste punt. Voor een nog niet zo gevorderde ruiter als mezelf is het soms erg aftasten en geeft hij je niet snel vertrouwen. Op die manier zijn we toch al stevig in de problemen geraakt. Langs de andere kant is het ook wel heerlijk dat je nog maar aan draven moet denken en dat hij al aangeeft dat hij er ook klaar voor is. Hij is gewoon echt een spiegel. Wat goed gaat bij jou, dat gaat heel goed, wat slecht gaat bij jou, gaat meteen ook een heel stuk minder bij hem.”


Wat vind je het allerleukste aan je pony?


“Zijn veelzijdigheid, vrolijke en levendige karakter en zijn heerlijke twinkeloogjes onder zijn verwaaide ombre-kuif. Als je hem rechtvaardig behandelt, krijg je het dubbel en dik terug in likjes en gerommel in je haar. Hij slaagt er telkens weer in om je te verrassen met zijn vindingrijkheid.”


Vind je de kruising KWPN x Haflinger een aanrader?


“Voor een ruiter met volharding en zelfvertrouwen is dit een pony die met heel veel zin en go werkt, en actief meedenkt. Hij heeft een actieve stap, en een hele mooie cadans in draf. Ik vind hem qua exterieur ook echt heel mooi. Mooi gelijnd voor wie eer van iets stevigere en rondere types dan van hoge benen en lange halzen... Dat hij verkocht werd als kinderpony, begrijp ik echter niet. Daarvoor is hij veel te sensibel en complex.”




6
1
4