-

De Kruising: Konik x KWPN

Konik x KWPN
Kim Hanssens

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de Kruising Paint x Fjord x Andalusiër x Fries.

De Kruising:
Konik x KWPN
Naam: Indah
Geslacht: ruin
Leeftijd: 7 jaar
Stokmaat: 1.57 m
Kleur: zwarte wildkleur (grullo)

Een wilde Konikhengst dekte een KWPN-merrie met goede papieren. Dat is in het kort het verhaal van de geboorte van Indah. Uiteraard weet zijn eigenaresse Kim Hanssens er veel meer over te vertellen. Maak je klaar voor een prachtig pennyverhaal.Allereerst is het misschien leuk om te vermelden dat Dennis Bart, de vriend van Kim, haar wilde verrassen met de inzending van Indah voor de rubriek De Kruising. Maar hij had niet kunnen vermoeden dat hij vervolgens nog aardig wat vragen moest beantwoorden. Daarom was hij genoodzaakt om toch maar de hulp van Kim in te schakelen.

“De moeder van Indah, Fabiola, stond samen met andere merries in de opfok op een wei grenzend aan een natuurgebied. Toen de merries dat voorjaar terugkwamen naar de training- en handelsstal waar ik destijds werkte, merkte ik al dat Fabiola steeds dikker werd. Ondanks verschillende aanpassingen in voeding, weidegang en training bleef ze dikker worden. Hierop heb ik aan de bel getrokken en hebben we de dierenarts laten komen om haar te laten opvoelen. De dierenarts had aan een halve onderarm voldoende om te bepalen dat het hooguit nog 4 weken zou duren voordat Fabiola zou veulenen!”

Kudde Konikpaarden

“De eigenaar van de opfokweide wist ons te vertellen dat er een kudde Konikpaarden in dat gebied rondliep. Een van deze hengsten is dus ingebroken in de weide met merries. Of er meerdere merries drachtig zijn geraakt door de hengst(en) is niet bekend.”

“Wat was ik benieuwd naar dit kleine verassingsveulen! Ondanks dat ik pas om 7.00 hoefde te beginnen met werken, was ik de opeenvolgende dagen en weken dus iedere dag al minimaal een uur eerder op stal te vinden in de hoop dat het veulen geboren zou zijn. Tot die ene morgen, toen Fabiola haar hoofd niet naar buiten stak om me vrolijk te begroeten voor voedertijd. Ik liep stilletjes naar haar stal toe en spiekte naar binnen en daar lag hij al. Nog helemaal nat en dampend van de lichaamswarmte van zijn moeder. Hij was het allermooiste veulen wat ik ooit had gezien. Ik hielp hem op zijn benen en begeleidde hem naar de uier van zijn moeder die alles toeliet.”

“Ik had inmiddels de volledige zorg van moeder en kind op me genomen daar ik de groom op stal was. De eigenaar van de merrie had dit al in de gaten en riep me ’s middags bij me om te vragen of ik het veulen niet wilde hebben. Wat?! Hebben?! Ja, hij hoefde er niets voor terug, want het diertje heeft een ponyvader en geen papieren. Fabiola was immers een nauwkeurig gefokt sportpaard met als vader Ircolando en moeders vader Argentinus. Het had voor hem geen enkele financiële waarde en hij wist dat ik inmiddels al helemaal verkocht was. Op zijn vraag hoefde ik dan ook niet lang na te denken en zo kwam mijn pennydroom op 22e jarige leeftijd uit 😊.”

Dat is inmiddels zeven jaar geleden. Indah, wat pracht betekent in het Indiaans, werd geboren op 23 oktober 2013. Hij is met zijn 1.57 m net geen paard geworden. Hoewel ze ervan uit gaat dat hij niet meer verder groeit, sluit Kim het niet volledig vanwege zijn jonge leeftijd en het feit dat hij ruin is. ,,Vorig jaar maakte hij weer een groeispurt door.”

Wildkleurvacht van de Konik

Qua eigenschappen ziet Kim duidelijk de Konik in Indah terug. ,,Hij heeft dat machtig mooie zwarte wildkleurvachtje van zijn vader geërfd.” En ook het karakter schrijft Kim aan de erfenis van zijn Konikvader toe. “Hij heeft waarschijnlijk het heerlijk rustige en nuchtere karakter van zijn vader meegekregen. Niets is hem te gek: paraplu’s, tractors, vlaggen, je kunt het zo gek niet bedenken. En als hij dan toch verrast wordt, springt hij eventjes opzij en staat dan stil om datgeen waar hij van geschrokken is te bekijken. Tevens is hij ontzettend lief en voorzichtig naar onze kinderen van 1,5 en 3 jaar.”

Kim hoopt dat Indah nóg een eigenschap van zijn vader heeft geërfd en dat is namelijk het skelet. “Zolang we de binnenkant niet hebben bekeken is het natuurlijk gokken, maar de Konik is een van de weinige paarden die nog ‘the secret of perfect morphologic harmony’ in zijn genen bewaart, wellicht door invloed van de Tarpan. Gedomesticeerde paardenrassen missen de lamina nuchae (een ligament ) van de lage halswervel C6/C7. Deze hebben de meeste Konikpaarden wel. Ook zijn de lengte van de griffelbenen en andere verhoudingen van beenderen in hun lichaam als dusdanig optimaal vergeleken met moderne paardenrassen. Hierdoor zijn ze extra stabiel en hebben ze meer draagkracht in bijvoorbeeld bosrijke en heuvelachtige gebieden. Dat is ideaal voor bosritten en trektochten.”

Bloederige kant

Toch zie je ook nog de invloed van de KWPN in Indah. “Zijn hoofd doet mij zo denken aan zijn moeder Fabiola. Hij heeft een sierlijk tintje van haar meegekregen en zij heeft ervoor gezorgd dat Indah niet het typische pony-uiterlijk heeft. Heel soms, als de wind goed staat, wil hij nog wel eens zijn bloederige kant naar boven halen en als een hertje door de bak of de ring heen rennen en bokken 😂”

“Indah staat nu op een paddock paradise waar zijn verzorgster en ik vooral veel grondwerken, wandelen en spelen. Ik heb hem, met behulp van een goede vriendin met veel ervaring en kennis, ingereden. Maar door 2 zwangerschappen is dat wat uitgerekt over de jaren. Niet geheel erg, want op die manier heeft hij ongestoord verder kunnen groeien en hebben we alleen maar een hechtere band/communicatie (rijtechnisch) opgedaan middels het grondwerken. Mijn doel is om vanaf het voorjaar kilometers in de bossen te gaan maken. Dit is ook hetgeen wat Indah het leukst vindt.”

Vind je de kruising Konik x KWPN een aanrader?

“Ondanks dat Indah niet gepland is, raad ik de kruising volmondig aan. Het is het meest zachtaardige, lieve, sterke, veelzijdige paard dat ik ooit heb gekend. Ik hoef bij Indah niet bang te zijn dat hij het koud heeft in de winter, of dat hij wel kan springen, of zorgen maken wanneer hij weer last krijgt van ‘noem maar een ziekte of zwakte’ op. Indah is in die 7 jaar nog nooit ziek geweest! Hij is enkel een clown die wat onhandig is op z’n tijd, haha! Hij kan alles en gaat door het vuur voor je.”

Wil je meer weten van Kim en Indah? Dat kan! “Indah heeft een eigen Instagrampagina: indah_the_konikmix. Hier post ik alle ups en downs van ons avontuur samen.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant