-

De Kruising: Irish Cob x Fries

Irish Cob x Fries
Dorien Cuijpers, Horse Creatives, Ridders te paard

De Kruising:
Irish Cob x Fries
Naam: Nick en Simon
Geslacht: Beide ruin
Stokmaat: 1.60 m
Kleur: zwart

Of ze kunnen zingen? Nou ja, hun gehinnik klinkt vast niet zoals het zangduo Nick en Simon. Maar we kijken niet naar hun zangkwaliteiten, wel naar de eigenschappen die ze hebben meegekregen van hun vader en moeders. Nick en Simon zijn halfbroers. Ze hebben dezelfde vader, een Irish Cob, en verschillende moeders, beide Friese merries.

Echte maatjes

“Nick en Simon zijn bijna identiek. Ze worden in mei 12 jaar en schelen 15 dagen”, zegt Dorien Cuijpers. Zij is de eigenaresse van Simon. “Nick is van mijn vrienden Lilian en Wilbert.” Nick en Simon zijn volgens Dorien echte maatjes. “Ze staan samen in een kleine kudde maar zijn heel erg gericht op elkaar en eigenlijk constant met elkaar bezig. Het is alleen al een genot om naar ze te kijken.”Leuk passend tweespan

Dorien denkt dat de kruising Irish Cob x Fries een bewuste keuze was van de fokker. “Omdat het halfbroers zijn, kan ik er wel van uitgaan dat het een bewuste kruising is. Met hun fokker heb ik helaas nooit contact gehad, ik denk dat het doel was om een leuk passend tweespan te fokken. Paarden die qua uiterlijk en gangen op elkaar lijken. Dat doel is zeker behaald, ze lijken qua uiterlijk en gangen erg op elkaar waardoor ze een perfect span zijn voor de kar.”

Rijtypische bouw van de Fries

Maar ja, wie is nou wie? “Nick heeft het grootste witte kolletje.”  Ze hebben volgens Dorien beide de witte vlekken van een Irish Cob. “Het relaxte karakter van de Irish Cob hebben ze ook zeker geërfd, ze zijn super nuchter en zo goed als bomproef.” Als je naar exterieur kijkt, is volgens Dorien Nick iets meer gebouwd als een Irish Cob. Maar beide hebben “de iets rankere, rijtypischere bouw van de Fries”, vindt Dorien, maar “de bouw van Simon heeft meer van een Fries. Simon staat iets hoger op zijn benen.” Vanwege hun bouw, vindt Dorien ze ook geschikt voor de dressuur. “Het zijn super veelzijdige paarden.”

Koudbloedige stuk

“Ze hebben een heel open, vriendelijk en nieuwsgierig karakter, zowel naar andere paarden als naar mensen. Ze staan vooraan om geborsteld en geknuffeld te worden en komen meteen naar je toe als je de wei in komt.” Dorien heeft desondanks nog wel wat aan te merken op haar eigen paard Simon. “Het nadeel van Simon is dat hij soms wat lui kan zijn, dit is het koudbloedige stuk wat dan naar voren komt. Hij kan heel netjes dressuur lopen maar mist dan net dat extra beetje power.”

Shows

Nick in actie tijdens een show.
Foto: Horse Creatives.

Nick en Simon waren voorheen van een manege. “Daar werden ze zeer veelzijdig ingezet, zowel bij  beginnende en gevorderde ruiters.” Ook ‘traden’ de halfbroers in het verleden veel samen op. Ze liepen menwedstrijden in het tweespan in dressuur, vaardigheid en marathon. “Beide zijn regelmatig mee naar shows geweest op grote evenementen, hun koele karakter in combinatie met hun looks maakt ze hier erg geschikt voor.” Dat mennen in tweespan willen Dorien en haar vrienden weer gaan oppakken. “Momenteel rijden we veel bosritten met ze. Daarnaast nemen we af en toe ook nog dressuurlesjes en we werken met hen middels de freestyle methode. We doen aan loswerken, grondwerk en dubbele lange lijnen. Nick is ook nog eens heel goed in springen.”

Simon heeft een tijdje meegedaan met de riddershows van Ridders te paard.
Afbeelding: Ridders te paard

Vind je de kruising Irish Cob x Fries een aanrader?

“Ik vind het zeker een aanrader vanwege hun zeer betrouwbare karakter, zeer veelzijdige mogelijkheden en ik vind ze daarnaast ook nog eens heel erg mooi.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant