-

De Kruising: IJslands Paard x Shetlander

IJslands Paard x shet

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising  Orlov Draver x Fries.

De Kruising:
IJslands Paard x Shetlander
Naam: Dropshot
Geslacht: ruin
Stokmaat: 1.13 m
Kleur: zwart

“Ik kocht hem als Shetlander en wou ook een Shet, maar kwam erachter dat hij daar eigenlijk te groot en te stevig voor is. We kochten Dropshot toen hij 1,5 jaar oud was van een man die alles door elkaar had lopen op een stuk land. Toen wisten we dus nog niet hoe hij zou uitgroeien.”Bloed van IJslands Paard

Celine Stoppelenburg kwam er later dus pas achter dat er ook bloed van een IJslands Paard in haar Shetlander zat, maar wie de moeder of de vader was weet ze niet. Haar pony wordt in oktober 13 jaar oud. “Hij kon vroeger ook tölten als een IJslander. Hij ging dat doen als hij iets te moeilijk vond worden, maar dat heb ik hem redelijk afgeleerd omdat hij dressuurwedstrijdjes moest gaan lopen.” Verder vindt Celine dat je het IJslands paard ook duidelijk in het uiterlijk van haar pony terugziet: “Als je een foto pakt van een IJslander en die vergelijkt met mijn pony zie je hetzelfde hoofd en dezelfde uitdrukking.”

Ook de eigenschappen van een Shetlander zijn volgens Celine overtuigend aanwezig. “Hij houdt van eten en van gras, is lekker stronteigenwijs en sterk. Hij heeft dus Shetlanderstreken, maar hij is ook heel leergierig.”

Zijn bouw is volgens Celine ook wel zijn zwakke kant. “Een minpunt is dat iedereen zegt dat hij een hele dikke Shetlander is. Hij heeft inderdaad de bouw van een IJslander met de grootte van een Shetlander. Door deze combinatie kan hij snel hoefbevangen raken als je hem niet tot weinig aan het werk zet.”

Zwart als drop

De pony van Celine heet overigens Dropshot vanwege zijn kleur. “Hij is zwart en zijn naam heeft hij, omdat zijn manen en voorpluk in de zomer blond worden door de zon.” Ze viel ooit als een blok voor hem en ze vindt hem nog steeds leuk. “Hij is eigenwijs, leergierig, werkt graag voor je, is wel een clown en een Houdini.”

Ze vindt zichzelf te groot voor haar pony en doet er daarom weinig mee. “Ik had een verzorgstertje en die heeft KNHS-wedstrijdjes met hem gereden. Ze moest alleen helaas stoppen. Nu is er een ander leuk lief iemand voor hem die lekker met hem naar het bos gaat of lekker in de bak dressuurmatig rijdt en een sprongetje maakt.” Celine had hem graag ook voor de kar willen laten lopen, maar dat gaat niet. “Hij heeft een trauma aan zijn billen door een staartriem.”

Vind je de kruising IJslands Paard x Shetlander een aanrader?

“Ik vind het een aanrader voor mensen die weten waar ze aan beginnen. Het is totaal geen kinderpony. Deze kruising moet je wel aan het werk zetten anders gaat hij zich snel vervelen en dingen zoeken.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant