-

De Kruising: IJslander x Fries x onbekend

IJslander x Fries
Angelique van Rij

De Kruising:
IJslander x Fries x onbekend
Naam: Zazoe de Verano
Stokmaat: 1.40 m
Geslacht: ruin
Kleur: bruin bont

“Mijn pony heet Zazoe de Verano. Voor sommigen misschien wel een bekende naam, hij is de zoon van Kirian de Verano van (toen) het Fjordenpaard. Zazoe is een bruin bonte ruin uit het jaar 2012. Hij is 1.40m en nog iets te zwaar maar daar wordt aan gewerkt (hihi).” Zo stelt Angelique van Rij haar pony voor. “Zijn vader is een kruising IJslander x Fries.” Wat de moeder van Zazoe is, dat weet Angelique niet precies, in elk geval zit er IJslander in.

IJslander x Fries

Grote Shet

Angelique heeft haar pony sinds augustus, maar kende hem al van bij de vorige eigenaar. “Het is een geweldige pony met een super lief karakter. Je gaat als volwassene weer even terug in de Shetlandertijd, alleen dan eentje in groot formaat.” Angelique vindt haar pony namelijk net een Shetlander om te zien. “Dat komt misschien ook, omdat hij nog te dik is. Je kunt wel goed zien dat er IJslander in zit. Aan een Fries had ik zelf niet gedacht, omdat hij zo klein is.”Ouderwets type Fries

“Het doel van de kruising weet ik niet. Ik weet wel dat ze op die stal veel van dat soort en ook andere kruisingen hebben.” Angelique heeft geen ervaring met IJslanders en kan daarom niet goed zeggen wat haar pony, behalve zijn uiterlijk, van een IJslander heeft geërfd. Friezen kent ze wel goed. “Ik zie veel gelijkenissen met het ouderwetse type Fries. Persoonlijk heb ik dat altijd fijne paarden gevonden om mee te werken. Lief, koel in het koppie, ongecompliceerd en eerlijk.”

Moeilijke puntjes

“Natuurlijk heeft hij wel zijn moeilijke puntjes zoals trailerladen en alleen naar buiten. Maar van de zomer gaan we daar rustig mee aan de slag. Ik doe met hem op het moment even niks. Hij loopt lekker buiten. Van het voorjaar wil ik hem weer op gaan pakken en zijn trainingen gaan afwisselen met dressuur, buitenrijden, vrijheidsdressuur en misschien endurance. Ik vind het leuk om van een pony, waar je het op het eerste gezicht niets van zou verwachten, iets leuks te maken. Dus dat is mijn doel!”

Veelzijdig

Zazou blinkt volgens Angelique nergens in uit. “Alhoewel hij het denk ik wel leuk zou doen als fotomodel. Hij is wel heel veelzijdig, hij kan zelfs een leuk sprongetje maken.”

Vind je de kruising IJslander x Fries x onbekend een aanrader?

“Of het een aanrader is, ja dat is maar net wat je zoekt. Maar, ik vind dat er best meer van zulke pony’s gefokt mogen worden. Hij heeft een goed karakter, is goed gezond en kan tegen een stootje, hij is veelzijdig, super sociaal naar andere paarden en pony’s, en door zijn stevige bouw ook geschikt voor de volwassen ruiter (niet te zwaar natuurlijk)  En wat ik belangrijk vind, is dat hij het hele jaar door lekker zonder deken buiten moet kunnen lopen. Dat, aangezien mijn pony’s de vrije uitloop hebben. Voor mij is het de ideale pony.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant