-

De Kruising: Hongaarse goulashsoep

Hongaarse goulashsoep
Irene van den Berg

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising KWPN x Fries

De Kruising:
Hongaarse goulashsoep
Naam: Sky
Geslacht: ruin
Stokmaat: 1.60 m
Kleur: schimmel
Leeftijd: 6 jaar

“Sky is in januari 2019 vanuit Hongarije naar Nederland gekomen. In zijn paspoort staat achter ras een streepje, ofwel onbekend. Ik zeg dus maar altijd dat het Hongaarse goulashsoep is met flink wat Spaanse peper. Hij heeft het meest weg van een Lipizzaner, die ook bekend staat als gezond, hard, sterk en intelligent en dat zijn eigenschappen die Sky ook bezit. Maar wat er daarnaast in hem zit?”Eigenaresse Irene van den Berg weet bijna zeker dat er iets Spaans of Lippizanerbloed in Sky zit. “Als ik de omschrijving van de PRE lees, dan zie ik heel veel overeenkomsten.” Maar ze ziet ook het verschil met een doorsnee Spanjaard. “Ik zie enig verschil in de vorm van het hoofd: het hoofd van Sky is iets grover dan dat van de gemiddelde PRE. Ook is zijn staartimplant niet echt laag.” Irene ziet wel een overeenkomst in de gangen van Sky, maar ook daarbij mist hij (nu nog) een kenmerkende eigenschap: de aanleg tot verzameling. “Zoals bij de PRE omschreven, laat Sky ook verhevenheid in zijn gangen zien. Echter het makkelijk kunnen verzamelen is nog niet aan de orde. Dat is, denk ik, een kwestie van fysieke groei en balans in het lichaam krijgen. Hij is nog maar een ‘puber’ tenslotte…”

Type barok paard

De redenen waarom Irene vooral denkt dat er PRE, Andalusiër of Lippizaner in haar paard zit, zijn als volgt: “Sky heeft de volgende kenmerken van een Lippizaner of Andalusiër: een compacte bouw, gespierde en rondgebogen hals en zachte, sprekende ogen. De benen zijn kort, hard en sterk. De beharing is golvend en gevederd. Hij heeft sokjes en is het type barok paard. Hij heeft een stokmaat van 1.60 m en weegt 519 kilo. Zijn naam was Skorpio, maar die giftige naam vond ik helemaal niet bij hem passen.”

Zoals gebruikelijk in deze rubriek, hebben we het nu wel over de uiterlijke kenmerken en gangen. Irene vindt Sky wel mooi, maar ze is voor het karakter van Sky gevallen. “In juli 2019 werd ik getipt door een vriendin die Sky had gezien en dat helemaal een paard voor mij vond. En ik was helemaal niet op zoek naar een eigen paard! Maar goed, kijken is altijd leuk, dus ik maakte een afspraak. De verkoopster wilde wel van hem af, want zij zou voor 6 weken naar het buitenland gaan. Ja, en wat doe je dan? Ik heb hem ‘blind’ opgehaald en de verkoopster aangegeven dat ik hem gedurende die 6 weken op proef zou nemen. Dus zo gezegd, zo gedaan.”

Fietsers met surfplanken

Sky was overigens in maart 2019 zadelmak gemaakt, nog maar enkele maanden voordat Irene hem ontmoette. “Na een week zoeken naar een passend leenzadel en hoofdstel, kon ik hem eindelijk zadelen en opstijgen. En dat voelde zo ontspannen dat ik de dag daarop al direct een buitenritje heb gemaakt.  Fietsers met surfplanken, kinderen in een fietsbak, passerende scooters: Sky bleef rustig en werd nergens nerveus van. Alleen op pad en andere paarden passeren? No problem. Dat was voor mij de reden om de koop definitief te maken. We zijn nu ruim een jaar verder en hij is inmiddels mijn grote vriend geworden met wie ik dagelijks een paar uurtjes mag optrekken.”

“Sky is een paard dat zeer moedig is als het gaat om spannende situaties, zoals zwaar verkeer, wegopbrekingen, signaleringen, wapperende spandoeken. Sky blijft dan rustig en is er goed doorheen te ‘praten’. Maar in de kudde is hij tamelijk solitair en toont hij een soort van introvert gedrag. Andere paarden die te dichtbij komen vindt hij spannend; als ik hem berijd wil hij niet vlak voor, achter of naast een ander paard lopen. Hij wordt onzeker en plaatst de oren in de nek.”

“Sinds mei 2020 staat hij in het weiland met andere ruinen. Daar werd hij van de groep het meest aangevallen en opgejaagd door de dominante leider in het land. Hij heeft inmiddels 1 vriend, maar verder is hij tamelijk solitair. Kennismaken met andere paarden? Sky toont zich respectvol, maar wil afstand houden. Ik zie hem bijna nooit ‘spelen’ met andere paarden.”

Training gericht op ontspanning

“Zijn karakter is eerlijk, maar direct. Ben je onzeker of toon je onzekerheid, dan neem hij ‘the lead’.  Hij wil graag werken en leert snel. Hij heeft drie normale gangen, waarbij zijn draf wat kort is met enige knie-actie. Met het rijden duurt het even voordat hij zijn rug wat kan ontspannen. Eerst lekker een kwartiertje met losse teugels rondstappen is gewenst. Hoe meer dwang, hoe groter de spanning. Daarom ben ik sinds kort bitloos gaan rijden en probeer met stem en heel lichte hulpen Sky zijn figuren te laten maken.”

“Mijn huidige training van Sky is gericht op het krijgen van een bepaalde lenigheid en ontspannenheid in zijn lijf. Mooie voltes linksom, rechtsom en soepele overgangen. Qua buitenritten maken is het vooral samen genieten. Een keer in de week gaan we naar het strand en zijn we bijna 3 uur onderweg. Ik denk dat Sky zijn talent uiteindelijk vooral in het ‘working equitation’ ligt. Alhoewel ik ook zeg dat Sinterklaas hem straks mag lenen 😉.”

“Moeilijker vind ik het om anderen te leren met een paard als Sky om te gaan. Zij pikken het niet als Sky naar hun paarden bijt en straffen hem. Ik denk dat ze daarmee dan alleen maar de onzekerheid van Sky vergroten en dit gedrag versterken. Als je zijn veiligheid waarborgt en hem met stem beloont voor zijn goede gedrag (rustig in de box blijven staan, terwijl andere paarden passeren), dan gaan vanzelf de oren naar voren en toont hij zijn vriendelijke en rustige karakter.”

Vind je deze kruising, ofwel de Hongaarse goulashsoep, een aanrader?

“Sky is mijn dagelijkse plezier en ‘mindful’-moment. Hij houdt mij mentaal en fysiek in goede conditie. En ik hem…”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant