-

De Kruising: Haflinger x Merens

Haflinger x Merens
Yara Tan, Paulien de Bakker

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Springpaard x Shetlander x Welsh.

De Kruising:
Haflinger x Merens
Naam: Jurt
Geslacht: ruin
Stokmaat: 1.50 m
Kleur: bruin

Paulien de Bakker wil haar pony Jurt graag laten zien. Ze heeft hem van veulens af aan en kocht hem bij de fokker. “Deze vrouw had een paar Merens lopen en een paar Haflingers, waaronder een hengst. Ze vond het leuk om de kruising te maken tussen een Merens-merrie (een Spaans/Frans bergpaardje) en een Haflinger, omdat ze benieuwd was wat eruit kwam. Ze heeft een stuk of zes van zulke kruisingen gemaakt. De nakomelingen waren allemaal zwart, behalve Jurt, hij is bruin.”

Stevige pony

In die tijd studeerde Paulien nog, waardoor haar budget krap was, maar ze wilde wel graag een paard of pony. “Ik zocht een loperig paard. En omdat ik zelf iets zwaarder ben, wou ik een stevige pony of paard. Een veulen leek me leuk, omdat je dan een jong paard koopt waar je lang mee vooruit kunt.”

Gereserveerd

Eigenlijk ging ze in eerste instantie naar een van de zwarte veulens kijken, want Jurt was al verkocht. “Maar ik vond Jurt zijn karakter het leukst. Hij is gereserveerd en kijkt graag de kat uit de boom. Dat vond ik leuk.” Toen de koper van Jurt afzegde, kocht zij hem.

Eenkennig

Inmiddels is Jurt 8 jaar oud en dat gereserveerde karakter heeft hij nog steeds. “Als hij iemand niet kent, en vooral mannen, kunnen ze hem vaak niet uit de wei krijgen. De eenkennigheid is met de jaren wel wat minder geworden, maar zodra er een voor hem vreemde ruiter op zijn rug zit, laat hij wat ander gedrag zien.”

Bergpaardjes

Paulien vindt het lastig om te zeggen wat Jurt qua uiterlijk van een Haflinger en van een Merens heeft geërfd. “Het zijn beide stevige bergpaardjes. Jurt heeft een goede borstpartij en krachtige benen. Hij is iets overbouwd achteren, maar dat zie je ook vaker bij beide rassen.” Wel heeft Jurt een lichtere kleur dan de Merens (die is altijd zwart) en heeft hij een meelsnuit: hij is wat lichter bij zijn neus, wat je ook wel bij Haflingers ziet. Dat vindt Paulien mooi aan haar pony. Qua aftekeningen heeft hij een heel klein snebje en een paar witte haren op zijn voorhoofd.

Merens vaak makkelijker

Qua karakter heeft hij ook wat eigenschappen van beide rassen geërfd, vindt ze. “Hij kan soms wat staken en zich afsluiten. Dat zie ik vaker bij Haflingers terug. Ook heeft hij het actieve van de Haflinger. Een Merens is vaak wat luier. Die staan bekend als iets makkelijkere en vaak wat tammere paarden.”

Leuk lopen

Jurt kan volgens Paulien erg leuk lopen. “Hij loopt niet zo als een dressuurpaard, zijn natuurlijke gangen zijn wat vlakker. Maar hij kan wel erg goed meekomen in de dressuur, denk ik. Hij kan stiekem heel leuk lopen, maar ik rijd hem er niet naar. Daar ligt mijn ambitie niet. Ik rijd puur recreatief. Ooit wil ik hem voor de kar laten lopen. Maar alles op zijn tijd. Hij is pas laat ingereden.”

Snoepje

Haar pony is erg lief, vindt Paulien. “Het leukst aan hem, vind ik zijn eenkennige karakter. Het idee dat ik zijn vertrouwen heb en dat een ander dat moet winnen, vind ik mooi. Het is verder een echte knuffelkont. En als je een snoepje hebt, bedenkt hij wat hij allemaal kan doen om dat snoepje te bemachtigen.”

Niet alleen

Hoewel Paulien erg blij is met haar pony, heeft hij toch ook minpunten. “Hij is voor mijn gevoel nog niet mak genoeg in het verkeer. Hij schrikt nogal snel. Daardoor kan ik nog niet in mijn eentje met hem naar buiten. Ik ben zelf niet echt een geweldige ruiter en een beetje onzeker. Maar ik heb er vertrouwen in dat het goedkomt.”

Vind je de kruising Haflinger x Merens een aanrader?

“Ik heb de volwassen versie van de broertjes en zusjes van Jurt niet gezien, dus dat is moeilijk te beoordelen. Ik weet dat de fokster een broertje heeft gehouden en dat zij hem voor lessen gebruikt. Daarvan weet ik dat het net als Jurt een pittig paardje is. Ik denk dat deze paarden met de juiste ruiter erg leuk kunnen zijn.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant