-

De Kruising: Haflinger x Andalusiër

Wendy Westra-Zwartjes

De Kruising:
Haflinger x Andalusiër
Naam: Navi
Geslacht: ruin
Stokmaat: 1.63 m
Kleur: donkerbruin

Zijn ouders zijn beide licht van kleur: moeder is een schimmel en Andalusiër en zijn vader een zweetvos en Haflinger. Navi daarentegen is juist bijna zwart, héél donkerbruin. Dat vindt zijn eigenaresse Wendy Westra-Zwartjes best wel apart. Ze heeft haar ruin nu anderhalf jaar, “maar het voelt alsof we al jaren een team zijn. Toen ik bij hem ging kijken, was ik op slag verliefd.”

Afwisseling

Haar paard is nu bijna 7 jaar oud en heel veelzijdig. “We doen van alles en hij is overal voor in. Dressuur, springen, buitenritten, rijden op neckrop, of optutten voor een fotoshoot, niets is te gek. Het is wel een paardje dat zich snel gaat vervelen als er ‘sleur’ ontstaat en dan gaat hij zijn eigen bezigheden verzinnen. Dus niet elke dag dressuren of hetzelfde rondje buiten rijden, maar juist de afwisseling doet hem goed en houdt hem mentaal tevreden.”Kruising voor wauw-effect

Wendy heeft navraag gedaan bij de fokker of Navi een bewuste kruising was. Dat was het geval. “Ik heb toevallig sinds kort contact met zijn fokker. De fokker was destijds de eigenaar van zowel de merrie als de hengst Almnebel Imladris (aka Nibbit) en dit was haar antwoord: ‘Nibbit heeft een super fijn en eerlijk karakter, hij is gemakkelijk in de omgangen en dat zocht ik voor de zorgboerderij. Lieve eerlijke en krachtige pony’s, die multifunctioneel inzetbaar zijn. Nibbit heeft mooie bewegingen en staat krachtig op de benen. Echt een ouderwetse gemoedelijke Haflingerhengst. Dat was mijn keuze om de kruising Andalusiër keer Haflinger te maken. Hopelijk had ik dan een pony met net dat beetje extra wauw-effect. Moedig, uithoudingsvermogen en kracht.”

Navi als veulen met zijn moeder.

Betrouwbaar

Beide rassen zijn te herkennen in haar paard, vindt Wendy. “Navi heeft altijd honger net als de meeste Haflingers die ik ken. Maar verder lijkt hij wel het beste van beide te hebben geërfd. Ik krijg vaak de vraag wat voor ras het is, maar de Andalusiër-helft wordt vaak al wel geraden. De Haflinger-helft raden ze meestal niet, al vind ik zijn oogopslag wel veel van de Haflinger hebben. Qua karakter is hij slim, zeer werkwillig en temperamentvol, maar wel betrouwbaar. Hij denkt ook graag met je mee, en is heerlijk sensitief. Ik kan hem als ik mijn hoofd helemaal leeg maak, puur op energie en intensie sturen en schakelen.”

Ongecompliceerd

Wendy heeft als voornaamste doel lol hebben, samen met haar paard. Ze droomt ook wel van meer. “Het lijkt me leuk om ooit naar het Z te kunnen rijden in de dressuur met hem, de aanleg heeft hij er wel voor. Maar plezier (voor beiden) staat écht voorop.” Ze vindt het karakter van haar paard heel leuk. “Hij is zo heerlijk vrolijk en ongecompliceerd! Hij vindt alles leuk en interessant. Maar het meest geniet ik als hij gewoon in de wei of paddock staat met zijn ruinenvriendjes. Navi is ontzettend speels en ik vind het heerlijk om hem te zien dollen met zijn vriendjes.”

Niet zo breed

Minpunten heeft hij niet veel, volgens Wendy. “Het enige nadeel vind ik, is dat hij niet zo groot en breed is. Zijn vader is echt een mooie klassiek gebouwde brede Haflinger en ik had gehoopt dat Navi nog wat meer zou uitzwaren. Dan had mijn man er bijvoorbeeld ook nog op kunnen rijden, maar ik hanteer de vuistregel dat je maar 10% mag wegen van het gewicht van je paard en dan is 54 kg de max.”

Vind je de kruising Haflinger x Andalusiër een aanrader?

“Ik vind het een mooie kruising. Ik denk dat de twee rassen elkaar ook wel verbeteren qua exterieur. En het zijn twee taaie, sterke rassen.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant