-

De Kruising: Hackney x Tuigpaard (KWPN)

Hackney
Robin Wagenaar, Tessa Bezemer, Esmé Blankestijn

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Pinto x KWPN

De Kruising:
Pinto x KWPN
Naam: Shadow
Geslacht: ruin
Stokmaat: 1.65 m
Kleur: wit

“Mijn paard zijn vader was een Pinto en zijn moeder een KWPN. Het enige dat ik weet over zijn vader is dat het een gevlekt paard was. Hij werd bewust gefokt”, vertelt Emma Taillieu over haar inmiddels 13 jaar oude Shadow.Emma kocht haar Shadow toen hij 2 jaar oud was. “Toen stond hij al voor de koets. Ik ben gevallen voor zijn lieve karakter en zijn puppyblik. Het is het eerste paard dat ik gekregen heb van mijn ouders. Ik heb hem zelf zadelmak gemaakt als 12-jarig meisje, met de nodige begeleiding. Ik was de eerste persoon die op hem gezeten heeft, persoonlijk vind ik dit heel speciaal!”

“Shadow is bruingevlekt geboren en heeft heel veel kleurveranderingen meegemaakt, een echte toverbol. Inmiddels is hij spierwit. Hij is vernoemd naar Shadowfax, ‘lord of all horses’ uit Lord of The Rings. Hij neemt die naam dan ook heel serieus en voelt hem ook zo 😁. Shadow is alles behalve een doorsnee paard! Hij is heel sociaal, aanhankelijk en houdt van een uitdaging. Hij is heel nieuwsgierig van karakter en zou het liefst heel de dag bij jou spenderen. Maar hij kan ook heel kalm zijn, hij spiegelt heel goed wat je denkt of voelt. Wat speciaal is aan zijn kleur, is dat hij blauw wordt op de plekken waar vroeger zijn vlekken zaten wanneer hij nat is of zweet.”

Speelse van een Pinto

“Hij heeft het speelse van een Pinto en de energie van een KWPN’er. Shadow raakt snel verveeld, je moet hem bezighouden met allerlei nieuwe dingen. Hij is geen paard om telkens het zelfde mee te doen. Hij is absoluut niet slank gebouwd zoals een KWPN’er. Hij is erg breed met zwaar gebouwde benen. Eerder een barok type.”

“Het blijft een uitdaging om hem geamuseerd te houden. Daarom zijn we begonnen met vrijheidsdressuur en hij is een geboren showbeest! Spaanse pas en steigeren blijven zijn favoriete trics. Shadow is een perfecte spiegel, zeer gevoelig maar dit maakt onze samenwerking zo leuk! Hij is ook absoluut niet bang om je op je fouten te wijzen. We rijden meestal bitloos of met een neckrope, niet altijd even gemakkelijk maar toch gaan we ervoor. Er is één ding dat Shadow echt niet goed kan, en dat is springen. Hij ziet er dan ook mega lomp uit. Persoonlijk vind ik hem te zwaar gebouwd hiervoor.”

Vind je de kruising Pinto x KWPN een aanrader?

“Als je iets speciaal, speels en niet te vergeten super aanhankelijk wilt, is dit paard ideaal voor je. Je kan er echt alle kanten mee op, een super veelzijdig paard. Ik vind het leukste dat hij voor alles openstaat en alles voor je zou doen!”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

De Kruising:
Hackney x Tuigpaard (KWPN)
Naam: Isafigemma, roepnaam Isa
Stokmaat: +/- 1.68 m
Geslacht: Merrie
Kleur: zwart

“Isafigemma is een 6-jarige merrie, haar moeder is een tuigpaard genaamd Atifigemma H en haar vader is de Hackney Plain’s Liberator”, legt Esmé Blankestijn uit over haar paard. Ze heeft Isa zelf  opgeleid toen ze nog van de fokker was en haar helpen verkopen toen ze 3,5 jaar oud was. Na anderhalf jaar kon  ze haar terugkopen van de nieuwe eigenaar. Daarover lees je later in dit artikel meer.

Voor de kar

We willen in deze rubriek te weten komen wat het doel van een kruising is. En natuurlijk of dat doel behaald is. “Isa is gefokt om voor de kar te gaan lopen, maar de boer vond haar iets te klein uitgevallen. Haar moeder is 1.80 m en dat vindt hij mooier voor de kar. Vandaar dat hij besloot Isa te verkopen.”

Uithoudingsvermogen van Hackney

De hoge knie-actie waar Tuigers en Hackneys om bekend staan, laat Isa volgens Esmé niet vaak zien. “Mijn merrie gaat alleen showen als we op wedstrijd zijn, of als ze iets spannend vindt. Wanneer ze relaxed is, lijken haar gangen gewoon op die van een KWPN-er.” Om te zien heeft Isa volgens Esmé meer van een Tuigpaard. “Qua bouw is een Tuiger natuurlijk erg opwaarts gebouwd, dat is ook goed te zien bij Isa. Ze heeft een wat langere rug en had eerst echt van die hoekige billen. Gelukkig krijgt ze door al het trainen nu mooie ronde billen. Van de Hackney heeft ze vooral het uithoudingsvermogen geërfd. Ook is Isa echt een elegante merrie, echt een damespaard, zoals wij dat noemen.”

Veel van Tuigpaard

In het karakter merkt Esmé ook veel van een Tuigpaard. “Van de Tuiger heeft ze vooral het willen presteren en graag voor je willen werken. Ze is echt super slim. Als ik twee keer een proefje gereden heb, weet Isa al precies waar ze wat moet doen. Ze denkt graag mee en vooruit. Dit kan ook nadelig werken, omdat als ik dan andere hulpen geef, ze even van haar à propos is.”

Vanaf veulen

Esmé heeft drie jaar lang op de moeder van Isa gereden. Ze heeft Isa zien opgroeien vanaf veulen en heeft haar zelf zadelmak gemaakt. “Toen Isa 2,5 jaar was vroeg de eigenaar van Isa aan mij of ik hem wilde helpen met de verkoop van Isa en haar ook te beleren onder het zadel. Ik had al meer ervaring met jonge paarden en zag dit wel zitten. Na ongeveer 3 maanden grondwerk, longeren en opvoeden, werd het tijd om met het echte beleren te starten, Dit heb ik toen samen met een vriendin opgepakt. Het was al snel bekend dat Isa een echte merrie was met een eigen wil. Ze wilde alleen voor je werken als ze een klik met je had, had je die niet, dan ging ze stilstaan en trappen naar je been. Dat is ook wat er gebeurde met de kijkers die kwamen kijken die periode.”

Italië

“Tot Michelle kwam kijken, het klikte meteen en Isa liep voor het eerst braaf bij een ander door de bak. Michelle heeft Isa toen gekocht en in oktober 2016 heb ik haar samen met de boer naar haar nieuwe huis bij Michelle gebracht. Ik vond het heel moeilijk, omdat ik wist wat voor bijzonder paard Isa was. Ook ik had de optie gekregen om haar te kopen. Maar wegens financiële redenen en omdat Isa zo ‘lastig’ was, heb ik er toen vanaf gezien. In augustus 2017 is Michelle geëmigreerd naar Cagliari (Italië). Isa ging mee. Dit vond ik extra lastig, omdat je niet zomaar op bezoek kunt, wat we daarvoor wel vaak deden.”

Weerzien

“In november 2017 kreeg ik een berichtje van Michelle, dat ze na lang wikken en wegen had besloten Isa te koop te zetten. Isa zou moeite hebben met de springparcoursen, daar weigerde ze vaak. Michelle wilde heel graag de springsport in dus koos ervoor Isa te koop te zetten. Ook merkte Michelle aan Isa dat ze er niet voor gemaakt was om van hot naar her te reizen. Isa viel flink af en het duurde maanden voor ze de training weer goed kon oppakken. Ik kreeg een brok in mijn keel van dit nieuws en was vastberaden om Isa een goed huis te bieden. Hiervoor moest wel het een en ander geregeld worden en aangezien ik op dat moment 24 uur per week werkte, wist ik ook niet of het financieel allemaal haalbaar was.  Op 26 januari 2018 kocht ik Isa. Zó bijzonder om een paard terug te kopen wat je al bijna een jaar niet had gezien. Omdat Isa nog steeds in Cagliari stond, moest ook het transport terug naar Nederland geregeld worden. In februari kwam ze aan. Ik was enorm blij om haar te zien, maar ze was ook ontzettend mager, zat onder de schuur plekken en haar vacht viel overal uit. De eerste weken ben ik alleen maar bezig geweest om het vertrouwen te winnen. Ze schopte het licht uit je ogen als je haar deken af wilde doen, weigerde om stil te staan en was ontzettend onrustig. We moesten weer bij nul beginnen, dat was een vette domper.”

Instagram

“Nu, anderhalf jaar later, start ik vandaag (zondag) voor het eerst L-dressuur en hebben we iedere week springles om de angst voor balken te proberen te verminderen. Op mijn Instagram @lifeasesme deel ik al deze mooie en minder mooie momenten. Ik vind het leuk om mensen te inspireren en om te laten zien dat alles mogelijk is, ook met een paard die niet speciaal gefokt is voor de spring- of dressuursport.” Desondanks is Isa goedgekeurd als springpaard, vertelt Esmé. Crossen vond ze altijd leuk en Esmé hoopt dat ze daar weer plezier in krijgt. Verder scheuren ze samen graag over het strand en door de Soesterduinen.

Sensibel

Esmé windt er geen doekjes om dat Isa in eerste instantie niet haar droompaard was. “Het is heel simpel, als Isa te koop had gestaan op Marktplaats of Facebook, had ik haar nooit gekocht. Simpelweg omdat ze veel te sensibel is voor mij. Maar omdat ik wist wat er allemaal uit te halen was bij haar en hoe bijzonder ze is, heb ik haar toch gekocht. Ik heb ook wel eens nagedacht om haar weer te verkopen hoor, maar Isa is speciaal en gaat voor mij door het vuur. De band die wij nu in anderhalf jaar tijd hebben opgebouwd, zie ik mezelf nooit meer opbouwen met een ander paard.”

Vind je de kruising Hackney x Tuigpaard een aanrader?

“Het is een bijzondere kruising en ik denk niet dat deze combinatie voor iedere ruiter is weggelegd. Maar als je opzoek bent naar een paard met veel go, karakter en beweging, is dit zeker een aanrader.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant