-

De Kruising: Hackney x Fries

Hackney x Fries
Maureen Schreijer

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Fries x Haflinger.

De Kruising:
Hackney x Fries
Naam: Dropshot, paspoortnaam: Marion van de Alberthoeve
Stokmaat: 1.56 m
Geslacht: merrie
Kleur: Zwart

Hackney x Fries

“Je ziet veel kruisingen Arabier maal Fries, maar de fokker van mijn paard vond dat een Arabier niet genoeg beweging doorgeeft. Hij wilde wel meer bloed en uithoudingsvermogen en meer beweging fokken en tegelijkertijd het rustige karakter van een Fries behouden. Daarom koos hij voor een Hackney bij zijn Friese merrie Ukke van de Alberthoeve, een dochter van Sape 381.” De Hackney waarmee hij haar dekte was Plains Black Magic. Het resultaat is Marion van de Alberthoeve, de nu negenjarige merrie van Maureen Schreijer.

Volle broer Hackney x Fries

Marion heeft ook nog een volle broer, maar die lijkt volgens Maureen totaal niet op haar. “Mijn paard is klein en smal en hij is juist heel groot en stevig. Hij lijkt ook meer op een Fries.” Verder kent ze geen kruisingen Hackney maal Fries.

Gok

Maureen kocht Marion toen ze twee jaar oud was. “Het was een gok om haar te kopen. Ik wist niet hoe ze uit zou groeien, maar ze liep mooi en was heel lief. Ik vind dat het goed heeft uitgepakt.” Maureen heeft haar paard zelf zadelmak gemaakt en haar alles geleerd. Ze reed tot een paar jaar geleden M1-dressuur met haar en deed mee aan spring- en crosswedstrijden, totdat ze uit de running was vanwege een peesblessure. Doordat Maureen ging studeren en Marion toch moest revalideren, kwam het rijden op een laag pitje te staan. Onlangs heeft ze de training weer opgepakt. “Ik hoop verder te komen in de dressuur en ik doe voorzichtig met haar, omdat ik bang ben dat haar peesblessure terugkomt, maar het liefst zou ik weer gaan springen.”

Grote galopsprongen

Omdat ze de naam Marion van de Alberthoeve niet echt stoer vond klinken in de springring, veranderde ze de wedstrijdnaam van haar paard in Dropshot. Natuurlijk denk je bij deze kruising niet meteen aan een springpaard, maar volgens Maureen redt haar paard het aardig in het parcours. “Ze heeft wel wat moeite met de galop. Het is natuurlijk toch een kruising waarbij twee rassen zijn gebruikt die voor de draf zijn gefokt. Ze gaat vaak hard en maakt grote galopsprongen, maar ze redt zich vaak wel. Daarom is ze ook meer geschikt voor de cross. Daarin heeft ze alle ruimte en dat vindt ze geweldig.” Ook heeft haar paard oneindig veel uithoudingsvermogen, vindt Maureen. Ondanks dat haar paard mooi kan lopen en ze het verst is in de dressuur, is dat toch het lastigst om te doen, zegt ze. “De uitgestrekte draf vindt ze lastig en het kan over het algemeen allemaal beter.”

Beenwerk

In het uiterlijk van deze kruising zie je volgens Maureen de kont van de Fries terug. “Ze heeft dikke billen met echt een inham bovenop. Daarentegen heeft ze weer een hele smalle hals en een heel dan, maar wel lang hoofd. Qua benen zit ze tussen een Hackney en een Fries in. Ze heeft niet veel beharing op haar benen en kleine hoeven. Verder is ze volledig zwart, op een wit voetje linksachter na.”

Soms onrustige van Hackney

Wat Maureen als tweejarige al zag, is gebleven: “Ze heeft een heel lief karakter. Het is een echte knuffelkont en ik kan alles met haar doen. Wel zie je in haar gedrag soms beide rassen naar voren komen. Op sommige dingen reageert ze bijna niet en is ze super relaxed maar op sommige dingen reageert ze mega-extreem en zie je het onrustige van een Hackney naar boven komen.”

Vind je de kruising Hackney x Fries een aanrader?

“Het ligt eraan wat je doel is. Ik denk dat dit paard het super voor de kar zou kunnen doen, maar dat heb ik haar niet geleerd. En het is een fijn recreatiepaard. Voor de sport vind ik haar minder geschikt: ze vindt teveel dingen moeilijk en daar mis je, zeker in de dressuur, punten mee. Maar qua karakter is het het liefste paard ooit.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant