-

De Kruising: Fries x Welsh

Fries x Welsh
Sofie Roels

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Quarterhorse x Fries.

De Kruising:
Fries x Welsh
Naam: Ukkie
Geslacht: Ruin
Stokmaat: 1.48 m
Kleur: zwart

“Ukkie was een complete verrassing! Zijn mama Pukkie was een mooi Welsh B-pony’tje dat plotseling een super schattig veulentje naast haar had staan. Bleek achteraf dat een Friese hengst de papa was”, vertelt Sofie Roels.

Veel springtalent

“Een onverwacht veulentje en vooral een onverwachte kruising… Nu is hij ondertussen 6 jaar en is hij uitgegroeid tot een prachtige grote springpony. Je zou het niet verwachten als je weet dat hij 50% Fries is, maar hij heeft super veel talent voor de jumping. Ondertussen schittert Ukkie op jumpings en cross country’s tussen de paarden.”

Een mini Fries paardje

Toch, zegt Sophie, kun je zien dat er Fries bloed in Ukkie zit. “Zijn zwarte kleur heeft hij heel duidelijk van zijn Friese vader. Ook het behang aan de benen (dat nu wel netjes is getoiletteerd) en een super volle staart en een bos aan manen maakt hem soms een mini Fries paardje. Ook zijn super trotse houding, beenactie als hij draaft en opgerichte hals, is allemaal typisch te herkennen als je weet dat hij half Fries is.”

Prachtige ogen van een Welsh

“Met zijn fijne bouw en prachtige ogen is hij qua exterieur weer typisch de Welsh-pony. Vooral qua karakter zie je de Welsh heel erg terug in hem. Hij is een pittige pony met een eerlijk en werkwillig karakter. Hij is slim en heel leergierig en heeft een enorm goed uithoudingsvermogen.”

Moeite doen om niet te springen

“Hij is echt een super veelzijdige pony: dressuur, springen, cross country, vrijheidsdressuur,… alles doet hij graag! Maar zijn hart ligt wel echt bij het springen (en de cross). Hij doet dit zo graag! In vrijheid kan je hem moeilijk weghouden van de sprongen, zelfs omheiningen zijn vaak niet veilig bij hem. Je hebt meer moeite om hem naast een sprong te sturen dan erover. Hij springt zo graag! Ik doe met hem ook echt bijna alles. Ik rij dressuur, ik spring, ik cross, ik doe grondwerk, ik ga heel veel wandelen. Ik werk heel gevarieerd, zodat het nooit saai is. Maar ons hart ligt beide absoluut bij de jumping en de cross country.”

Parcours

Kijk hieronder een filmpje van Sofie en Ukkie in het parcours.

Bucketlist

“Ik ga nu heel vaak met hem op jumping tot ongeveer 1 meter hoge parcoursen, en sinds dit jaar doen we ook mee aan enkele officiële eventings. Ons doel is toch zeker om in beide disciplines nog beter te worden en nog hoger te geraken met hopelijk ook enkele prijzen. Maar ik wil hem vooral zo super gevarieerd blijven trainen. We hebben een bucketlist vol gekke en leuke dingen die we graag samen willen doen. Veel dingen die op deze bucketlist staan hebben we al gedaan – bijvoorbeeld samen naar zee, naar de Quick drive in (zeg maar de McDrive, red.), kunnen rechtstaan op Ukkie, 1m20 springen – maar er staan ook nog veel leuke dingen op.”

Bom van energie

“Wat ik zo leuk aan hem vind is dat hij een bom van energie en plezier is. Hij werkt zo graag en elke dag staat hij te popelen als hij me ziet en aan het werk mag. Dat is zo tof! Niets is te zot voor hem, hij gaat super graag op avontuur en hij geniet van elke seconde aandacht. Je verveelt je ook nooit met hem. Het is echt een speels monster dat altijd wel iets uithaalt. Deze deugnietenstreken zouden een minpunt kunnen zijn, maar ik zie hem eerder als een pony met veel humor en ambiance ;-).”

Spelen

Sofie vindt het leuk om van alles met Ukkie uit te proberen. Zoals van zijn kont afglijden. Zie onderstaand filmpje.

Vind je de kruising Fries x Welsh een aanrader?

“De kruising was nooit gepland, maar plots was Ukkie daar! Het is een ongelukje dat echt immens goed is uitgedraaid. Hij is een prachtige springpony geworden die overal altijd opvalt en de show steelt. Dus natuurlijk zou ik dit aanraden! Ik zou het wel andersom doen… De merrie een Fries en de hengst een Welsh. Want Ukkie was een heel groot veulen voor maar een B-pony als mama te hebben.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant