-

De Kruising: Fries x Tinker x Draver

Jacy Zijlmans

De Kruising:
Fries x Tinker x Draver
Naam: Indy
Geslacht: merrie
Stokmaat: 1.56 m
Kleur: bruin platenbont

“Mijn knappe Indy is een unieke kruising en daarmee een opvallende verschijning”, vindt Sharon Vorster. Ze omschrijft de eigenschappen van haar paard als volgt: “Ze heeft de eigenwijsheid van een Tinker, is majestueus als de Fries en voorwaarts als een jonge Draver.”

Moeder drachtig uit de wei

Maar hoe is deze kruising eigenlijk ontstaan? “De moeder van Indy (Draver) is drachtig gekocht. Aangezien deze drachtige merrie uit een kudde is gekocht waarbij meerdere hengsten aanwezig waren, was het een grote verrassing wat voor paard eruit zou komen. Eenmaal geboren bleek duidelijk welke hengst de vader zou moeten zijn: de bonte kruising Fries x Tinker.”

Jaar geleden gekocht

Sharon kocht Indy een jaar geleden, toen ze 15 jaar oud was. “Inmiddels is ze 16 jaar, maar ze gedraagt zich alsof ze 6 jaar oud is.” Toen Sharon op zoek ging, wilde ze eigenlijk een Fries. “Het zou mijn eerste eigen paard worden en van kleins af aan viel ik als een blok voor Friezen. Toen ik eenmaal ging kijken, bleek ik nogal een dure smaak te hebben. De Friezen die ik interessant vond, waren ver boven mijn budget. Mijn vriend was degene die zei, ‘je moet eens random gaan zoeken’. Niet op ras maar op leeftijd, budget en de rest van je eisen. Dat ben ik toen ook gaan doen. Al snel kwam ik Indy tegen via diverse verkoopkanalen en ik sloeg haar op als interessant. Aan het einde van de week bekeek ik wat ik allemaal had opgeslagen en wat bleek, Indy stond er maar liefst 9 keer tussen zonder dat ik het in de gaten had. Dat was voor mij het teken om toch een afspraak te maken. Ik wilde absoluut geen bonte. Maar na eenmaal kennis gemaakt te hebben met Indy was ik direct verkocht. Ze maakte een enorme indruk op mij!”

Draver, Tinker en Friese kant

“Indy is een temperamentvol paard. Inmiddels ken ik haar Draver, Tinker en Friese kant. Ze bezit het allemaal. Van een Fries heeft ze haar sierlijke beweging. Wanneer ze zich netjes buigt en in een prettige stap zit dan laat ze duidelijk zien dat ze van de Fries afstamt. De vlekken zijn duidelijk van een Tinker ( ze is bruin met wit gevlekt en ook haar manen en staart hebben twee kleuren) en zeker ook haar eigenwijze karakter, ze geeft duidelijk haar voorkeuren aan en ze zal zich niet zomaar gewonnen geven als ze haar zin niet krijgt. Ook heeft ze sokken al moet ik eerlijk bekennen dat ik deze vaak scheer. Haar draversmentaliteit komt duidelijk naar boven tijdens het rijden. We maken gemiddeld 3 keer per week een buitenrit en dit doen we vaak met meerdere paarden van onze stal samen. Wanneer we in draf zitten, zal ze er alles aan doen om er een wedstrijdje van te maken. Wanneer iedereen in de galop zit, kan Indy het gemakkelijk bijhouden in een snelle draf.”

Puur recreatie

Voor die buitenritten heeft Sharon Indy gekocht. “Ik heb mijn paard puur voor de recreatie. Ik heb een eigen bedrijf samen met mijn vriend en daardoor hebben wij het vaak erg druk. Wanneer ik dan naar stal kan, kom ik echt tot rust. Indy is mijn zen-momentje. We hebben de Loonse en Drunense duinen in onze achtertuin en dat maakt het ideaal voor de buitenritjes. Daarnaast vinden Indy en ik allebei springen ook erg leuk om te doen. Ze is er ook best goed in. Als laatste vind ik het fijn om mijn paard nog beter te leren kennen en daarvoor doe ik soms ook wat grondwerk.”

Onzeker karakter

Het karakter van Indy is volgens Sharon niet heel simpel. “Indy is geen paard waar je zo opstapt en mee wegrijdt. Ze heeft een behoorlijke ‘attitude’ zoals ik het altijd noem. Ze is heel erg onzeker van zichzelf en schrikt met regelmaat van heel veel ‘kabouters’. Ook kan ze het niet gelijk goed plaatsen wanneer iets is veranderd. Laatst hebben ze bij ons op stal de schuifdeur vervangen. Deze is nu wit en voorheen was deze groen. Ik moest enorm lachen toen ze de witte deur zag en er heel erg wantrouwend naar heeft staan blazen. Toen ze eenmaal door had dat de nieuwe witte deur geen bedreiging voor haar is, ging het weer goed. Een zelfverzekerde ruiter die niet bang is om Indy een keer op haar plek te zetten, is dan ook nodig. Anders gaat ze een loopje met je nemen.”

Western

Naast springen denkt Sharon dat Indy ook geschikt zal zijn voor de westernsport. “Ze is snel en houdt wel van een wedstrijdje. We doen alleen niks met de westernsport. Wel heb ik naast mijn dressuurzadel ook een westernzadel en hoofdstel maar deze zijn puur voor recreatief gebruik. Het lijkt mij wel leuk om een keer een lesje western te doen met Indy.”

Verhuizen

“Mijn uiteindelijke doel is dat Indy over een paar jaar met mij meegaat naar Zuid-Frankrijk. Daar willen mijn vriend en ik gaan wonen. Voor Indy is daar een mooie wei en dan gaan we samen door de prachtige wijnvelden rijden. Mijn vriend kan ook goed paardrijden. Hij koopt in Frankrijk dan ook een paard zodat we samen kunnen rijden en Indy een vriendje heeft op de wei.”

Vind je de kruising Fries x Tinker x Draver een aanrader?

“Als je opzoek bent naar een paard met een unieke uitstraling, majestueus oogt en ook nog eens lekker vlot beweegt, zal ik deze kruising aan iedere ervaren ruiter aanbevelen. Ik kan nog steeds genieten van Friezen maar ik zou geen ander paard meer willen dan mijn bonte mix.”Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant