-

De Kruising: Fries x IJslander

Fries x IJslander
Isabel Oostenbrug

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Fries x IJslander.

De Kruising:

Fries x IJslander

Naam: Nora de Verano

Geslacht: merrie:

Stokmaat: 1.43 m

Kleur: zwart

Een Fries in het klein, zo zou je de 8-jarige merrie Nora de Verano kunnen omschrijven. Maar als je beter kijkt, zie je de IJslander in haar, vindt eigenaresse Isabel Oostenburg.

Beste uit beide rassenFries x IJslander

“De moeder van Nora de Verano was voor het grootste deel IJslander en haar vader was een Fries x IJslander. Dus Nora is ongeveer 70% IJslander en 30% Fries. Ik heb Nora gekocht in het plaatsje Amerika bij RC het Fjordenpaard. Ze richten zich daar op het fokken van mooie, aparte en lieve paarden om fijn mee te recreëren. En dat is bij Nora zeker gelukt! Het leuke aan haar kruising is, dat het beste uit beide rassen naar boven komt. En ze inderdaad perfect is om lekker mee te recreëren. Ze is super werkwillig en ondanks haar gekke kruising kan ze enorm leuk lopen en ook nog eens springen.”

Goede springer

“Met Nora doe ik echt enorm veel. Ze is ontzettend veelzijdig en vindt alles wel leuk. We hebben een tijdje terug ons eerste winstpuntje in de dressuur binnengehaald. En nu staan Friezen en IJslanders er volgens mij redelijk bekend om dat het niet de beste springers zijn, maar Nora daarentegen kan echt goed springen. Ze vind het ook super leuk om te doen en krijgt er altijd lekker veel energie van. Wandelingetjes en buitenritjes vind ze ook helemaal prima, daarvan kan ze ook echt genieten. Ze is ook super goed op neckrope te rijden. Nora heeft een uitstekend uithoudingsvermogen en zou het daarom waarschijnlijk leuk doen in endurance of iets dergelijks. Ik vind haar een prima gezinspony.

Fijn karakter

Het zal je dan ook niet verbazen dat Isabel het karakter van Nora als goed omschrijft. “Nora heeft een super fijn karakter, op haar merriebuien na dan. De typische kenmerken van beide rassen vullen elkaar mooi aan. Ze is vriendelijk, sociaal, intelligent en erg leergierig. Ook is ze lekker koel in haar hoofd, maar ze kan ook erg temperamentvol zijn. En dol op eten natuurlijk, het is een vreetzakje!”

Meer IJslander

Als je gaat kijken naar de kenmerken van Friezen en IJslanders, ziet Isabel meer IJslander terug in haar pony. “Natuurlijk haar schofthoogte, die is maar 1,43 m. Maar ze is wel lekker breed en heeft genoeg ‘body’ waardoor er ook gemakkelijk een volwassene op kan. Ook is ze erg kort in de hals en rug. Ze is enorm koel qua karakter, maar het echte IJslandse vuur kan ook zeker naar boven komen. Tölt zit er bij Nora niet in, wel heeft ze een beetje laterale aanleg en laat ze af en toe wat telgang zien. En haar enorm dikke volle fluffy wintervacht heeft ze van haar IJslandse kant.”

Sokken van een Fries

“Natuurlijk zie je ook de Fries terug, vooral de kleur, lange manen en staart én de leuke sokken! Misschien ook de ietwat weke rug. En haar hoge halsaanzet en fijne hoofd.”

Vind je de kruising Fries x IJslander een aanrader?

“Ik raad de kruising zeker weten aan!! Ze is echt enorm leuk en goed gelukt. Beide rassen vullen elkaar mooi aan. Ze is veelzijdig en natuurlijk lekker apart. Je kan er alle kanten mee op. Wel heeft ze wat verbeterpuntjes, zo zouden haar hals en rug iets langer mogen en ik had haar graag wat groter gehad. Ik zou ook echt graag een hengst willen zoeken die deze puntjes zou kunnen verbeteren. Ik zou dus graag een veulentje van Nora willen. Maar ondanks de verbeterpuntjes is ze echt suuuuper leuk!! Ik ben enorm blij met mijn gekke kruising! Mijn doel is om zo lang mogelijk van Nora te genieten, en nog vele leuke dingen samen mee te kunnen maken.

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

 

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant