-

De Kruising: Fries x Haflinger

Fries x Haflinger
Laura Dey

De Kruising:
Fries x Haflinger
Naam: Missy
Geslacht: merrie
Stokmaat: 1.50 m
Kleur: zwartbruin

“Deze kruising is per toeval gekomen. Mijn ouders kochten de Haflinger 6 jaar geleden, omdat mijn vorige pony wegging. We wisten niet eens dat de Haflinger drachtig was”, begint Laura Dey haar verhaal.  “Een jaar later werd ik wakker en lag er ineens een veulen in de wei. We wisten eerst niet wat voor ras het was, maar toen ze wat ouder werd en meer ging bewegen, zagen we dat ze dezelfde mooie sierlijke bewegingen als een Fries had.” Hoe die bewegingen eruit zien, of in elk geval een stukje daarvan, kun je zien op het volgende filmpje.

“We hebben over haar naam wel even nagedacht, omdat we wilden dat die wel een beetje zou verwijzen naar de manier waarop ze op de wereld kwam. Er kwamen heel veel opties voorbij, maar uiteindelijk is haar naam Missy geworden, vanwege haar mysterieuze komst. Op dit moment rijden we nog niet op haar, omdat ze nog aan het leren is. Ik hoop dat ik dit binnenkort wel kan doen, omdat ik wel benieuwd ben hoe het is om in het zadel van een soort Fries te zitten, omdat ze een andere manier van bewegen hebben.”Niet zo zwart als een Fries

De kleur van Missy is volgens Laura niet zo zwart als een Fries. “De kleur die ze heeft, is niet echt pikzwart maar meer heel donkerbruin, met zwarte manen en staart.” Ze ziet aardig wat van het Friese bloed terug in de eigenschappen van haar merrie. “Onderaan bij haar hoeven, heeft ze sokken. En ze heeft een wat golvende manen en staart. Ik zie vooral de mooie draf die een Fries heeft terug in haar manier van bewegen. Je ziet best duidelijk het verschil tussen de draf van haar of de draf van haar moeder.”

De Haflingereigenschappen komen vooral terug in het karakter van Missy, vindt Laura. “De Haflinger is best eigenwijs en dat is zij ook. Verder is ze net als haar moeder heel braaf en laat ze veel toe. Ze wil ook net als haar moeder vaak aandacht hebben als je in de buurt bent en overal aan zitten als ze de kans krijgt. Ze is ook niet snel bang, wat haar moeder wel redelijk snel is.”

Geen ervaring met veulens

Laura vindt het erg leuk dat haar pony op een Fries lijkt. Maar dat ze ineens een veulen had, was best even wennen. “Het enigste wat we in het begin lastig vonden, was meer van ‘hoe gaan we hiermee om?’. Dat kwam doordat we nog nooit zelf een veulen hadden gehad. Maar gelukkig kregen we hulp van mijn tante die wel al ervaring had met veulens. Zo is het gelukkig nog wel goed gekomen, maar het heeft bij iedereen de eerste week na haar geboorte wel moeten landen dat er een veulen in de wei liep.”

Over de toekomst met Missy heeft Laura nog niet echt nagedacht. “Tot nu toe zijn we nog bezig met haar om bepaalde dingen te leren, maar ik hoop dat ik er later gewoon als hobby op kan rijden. En wat we er verder mee van plan zijn, daar hebben we nog niet over nagedacht. Ik denk dat deze kruising heel goed zou zijn om voor een kar te lopen of voor bijvoorbeeld in shows. En er zou ook nog gewoon mee gefokt kunnen worden, als iemand dat zou willen tenminste.”

Vind je de kruising Fries x Haflinger een aanrader?

“Ik  zou deze kruising zelf zeker aanraden. Ondanks dat ik er zelf niet voor gekozen heb, zou ik het zo weer doen als ik de kans zou krijgen. Maar dat is voorlopig niet aan de orde.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant