-

De Kruising: Fries x Gelders paard

Arnd Bronkhorst

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Quarterhorse x Fries.

Fries x Gelders paard

De Kruising:
Fries x Gelders paard
Naam: Zilvio
Geslacht: ruin
Stokmaat: 1.70 m
Kleur: zwart

Leonie Moes rijdt het paard van Marjan Ziel en dat is een kruising Fries maal Gelders paard. “Het is een mooi, groot zwart paard dat heel veelzijdig is.”

Verleden

Marjan en Leonie hebben geprobeerd meer van het verleden van Zilvio te weten te komen, zoals de reden voor deze kruising. Helaas is het ze niet gelukt meer informatie te vergaren. Wel kunnen ze natuurlijk wat vertellen over de eigenschappen van Zilvio en waarom Marjan hem kocht. Marjan viel namelijk al voor Zilvio toen ze de foto in de advertentie zag. Het waren zijn hoofd en zijn uitstraling die haar aandacht trokken. “En hij was  groot, robuust en erg vriendelijk.”

Temperament van Gelders paard

Zilvo is nu 12 jaar oud . “Zijn vader is een Fries en de moeder een Gelders paard. Het temperament van een Gelder is zeker terug te vinden in hem. Hij is zeer braaf, maar staat wel altijd ‘aan’. Hij loopt op dit moment zeer verdienstelijk in de B-dressuur waar hij met mooie punten thuis komt. Het is echter allemaal niet vanzelfsprekend. Vergeet je in de proef even te rijden, krijg je een mooie bok tijdens het aanspringen in galop.”

Vriendelijkheid van Fries

Leonie meent dat Zilvio zijn gangen en zijn vriendelijke karakter van de Fries heeft geërfd. “Evenals zijn veelzijdigheid: voor de kar, in het bos, een middagje filmset, hij doet het allemaal maar. Alleen springen laten we maar achterwege. Hoewel hij dit zeer leuk vindt, is dit voor de ruiterrug niet erg fijn. Het doel wat we nu hebben bestaat uit dressuurwedstrijden rijden en regelmatig leuke ritten met de wagen maken. We zien wel hoe ver we komen. Hij is zeer leergierig, dus daar ligt het niet aan.”

Snel afgeleid

Zilvio heeft ook een minpunt, vindt Leonie. “Doordat hij altijd ‘aan’ staat, is hij snel afgeleid en ziet hij alles. Niet dat hij schrikt, maar hij wil alles zien en overal bij zijn. Tevens is hij erg sterk, menig hoofdstel heeft het al begeven tijdens het longeren als hij even stoer wil doen.”

Vind je de kruising Fries x Gelders paard een aanrader?

Ik zou deze kruising zeker aanraden, om zijn brave en veelzijdige karakter en zijn grappen van een clown. Hij mag graag wat voor je doen en zal nooit gemeen worden. 

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nlFoutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant